Economia zonei euro ar urma sa isi revina in acest an, cu conditia ca restrictiile destinate combaterii pandemiei de coronavirus sa fie ridicate pana la finele lunii martie, iar vaccinurile sa fie distribuite, a declarat miercuri presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Agerpres.
Luna trecuta, BCE prognoza ca Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 3,9% in acest an, dupa o contractie de 7,3% in 2020.
Insa inmultirea cazurilor de infectie cu COVID-19, introducerea de noi restrictii in tari precum Germania si Franta, precum si un debut lent al campaniilor de vaccinare, pun sub semnul intrebarii scenariul de baza al BCE, la doar doua saptamani de de la inceputul anului 2021.
Miercuri, Christine Lagarde a spus ca mizeaza in continuare pe avansul prognozat de BCE, adaugand insa ca exista unele conditii. "Cred ca ultimele noastre prognoze din luna decembrie sunt in continuare foarte clar plauzibile", a declarat Christine Lagarde la o conferinta organizata de Reuters Next. "Prognoza noastra este conditionata de ridicarea masurilor de izolare pana la finele primului trimestru", a spus Lagarde.
Presedintele BCE a recunoscut ca debutul campaniilor de vaccinare a fost unul dificil, adaugand ca acesta este un risc care va fi urmarit de BCE. "Ceea ce ar fi un motiv de ingrijorare este daca dupa finalul primului trimestru, statele membre ar avea nevoie in continuare de masuri de izolare si daca, de exemplu, programele... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 13:55
Casa Alba i-a informat pe actionarii Bancii Mondiale ca presedintele Donald Trump intentioneaza sa il desemneze pe David Malpass, un oficial din cadrul Trezoreriei SUA, pentru postul de presedinte al Bancii Mondiale, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.
La inceputul acestui an, presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a instiintat boardul institutiei financiare internationale ca intentioneaza sa demisioneze din functie, incepand cu data de 1 februarie 2019.
Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, in fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la sefia Fondului Monetar International.
Desemnarea lui David Malpass, unul dintre criticii Bancii Mondiale, in postul de presedinte al institutiei financiare internationale ar urma sa fie anuntata in mod oficial miercuri.
O sursa diplomatica europeana a dezvaluit ca administratia Trump a informat deja mai multe state despre nominalizarea lui David Malpass, adaugand ca este putin probabil ca actionarii europeni de la Banca Mondiala sa blocheze numirea persoanei desemnate de Trump.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare actionar al Bancii Mondiale. Cu toate acestea, David Malpass sau oricare alta persoana nominalizata de SUA trebuie sa obtina aprobarea boardului executiv al Bancii Mondiale, o instanta compusa din 12 membri.
Chiar daca SUA controleaza 16% din drepturile de vot in... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 10:23
In urma cu un an si 9 luni, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) lua prin surprindere pietele financiare renuntand la plafonul fix de tranzactionare al francului in raport cu moneda euro.
Intre timp, analistii Bancii Americii si cei ai UBS Group au ajuns la concluzia ca echipa de economisti din subordinea presedintelui SNB Thomas Jordan nu a incetat niciodata sa gestioneze din umbra evolutia francului pe piata Forex, conform Bloomberg.
Jocuri obscure
In opinia economistilor din cele doua institutii financiare, noul prag neoficial pe care Banca Nationala a Elvetiei il intretine este de 1,08 euro, cu aproape 10 procente mai avantajos decat cel abandonat la inceputul anului 2015.
In cursul acestui an, moneda elvetiana a atins de patru ori pragul superior de 1,08 euro pentru a cobori rapid sub aceasta valoare, argumenteaza cei care au lansat teoria interventionismului din umbra intretinut de Thomas Jordan.
Intentia de a feri francul elvetian de o apreciere rapida pare totusi sa aiba costuri usturatoare pentru Banca Nationala a Elvetiei.
Pentru a feri francul de salturi prea rapide, SNB a fost nevoita sa cumpere euro de pe piata, atingand in acest moment o rezerva valutara de 630 miliarde, o adevarata comoara, dar si o vulnerabilitate in cazul unor fluctuatii neprevazute ale monedei unice europene.
In ianuarie 2015, aceeasi situatie l-a fortat pe Jordan sa renunte la pragul fix de tranzactionare al valutei din Tara Cantoanelor intr-un moment in care rezerva... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:29
Bank of America (BofA) a inregistrat, in primul trimestru al anului, pierderi de 514 milioane de dolari, dupa ce a fost nevoita anul trecut, sa plateasca sase miliarde de dolari pentru incheierea unui litigiu.
Banca a raportat aceasta pierdere la finalul primului trimestru din 2014, dupa ce in acelasi interval din anul precedent a obtinut un profit de 1,1 miliarde de dolari, informeaza Reuters.
Veniturile raportate de banca americana pentru intervalul mentionat au scazut cu 3,8%, la 22,66 miliarde de dolari, insa au depasit estimarile analistilor, care prognozau ca se vor ridica la 22,33 miliarde de dolari.
Anul trecut, Bank of America a inregistrat cele mai bune performante financiare de la declansarea crizei modiale, anuntand ca a obtinut un profit net de 11,4 miliarde de dolari, care este cel mai mare din 2007.
Bank of America a anuntat la finele lunii martie ca profitul brut va fi mai mic cu aproape 3,7 miliarde de dolari, in urma acordului incheiat cu Federal Housing Finance Agency.
BofA a platit 6 miliarde de dolari pentru incheierea unui litigiu cu Federal Housing Finance Agency si a altor probleme ipotecare in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu 2,2 miliarde de dolari, in primul trimestru din 2013. mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 16:30
Morgan Stanley a oferit directorului sau executiv, James Gorman, un bonus de 10,5 milioane de dolari pe 2011, suma cu 25% mai mica decat aceea pe care a primit-o in 2010.
Bonusurile mai mici oferite angatilor reflecta performantele slabe ale Morgan Staley in 2011, pe fondul reactionarii pietelor de capital la criza datoriei suverane din Europa si din cauza inrautatirii ratingului obligatiunilor americane, scrie Reuters.
Ca urmare a situatiei economice, clientii s-au retras din activitatile de tranzactionare si investitii bancare, provocand scaderi de profit la nivelul intregului Wall Street.
Morgan Stanley a inregistrat pierderi in doua din cele patru trimestre ale 2011 si a intampinat dificultati serioare pentru a-si atinge obiectivele de rentabilitate.
Ca si concurentii sai, Morgan Stanley a raspuns la conditiile de pe piata prin disponibilizari si reduceri de salarii.
Astfel, banca a scazut bonusurile angajatilor la 125.000 de dolari, o suma neobisnuit de mica pentru niste angajati obisnuiti sa vanda ruland milioane de dolari pe zi.
In plus, in decembrie, Morgan Stanley a anuntat si planul sau de a disponibiliza 1.600 de angajati, in plus fata de sutele de consilieri financiari concediati din divizia sa de wealth management.
In total, Morgan Stanley a platit 16,4 miliarde de dolari compensatii si beneficii in 2011, ceea ce se traduce intr-o cheltuiala de 264.000 de dolari per angajat. mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 09:50
Bank of America a trecut in ultimul trimestru al anului trecut pe profit, raportand un castig net de 2 miliarde dolari, dupa ce in aceeasi perioada din 2010 a avut pierderi de 1,2 miliarde dolari, potrivit unui raport financiar publicat joi de institutia financiara.
"Am intrat in 2012 mai puternici si mai eficienti, dupa doi ani in care am implementat un proces de simplificare si de optimizare a companiei noastre", a declarat chief executive officer, Brian Moynihan.
La nivelul intregului an, profitul net a fost de 1,4 miliarde dolari, fata de piederi totale de 2,2 miliarde dolari in 2010.
Reprezentantii bancii au apreciat ca rezultatele reflecta masurile agresive care au fost luate pentru consolidarea bilantului si a pozitiei companiei pe termen lung, potrivit raportului bancii.
Institutia financiara americana isi propune pentru 2012 sa continue politicile de construire a capitalului si lichiditatilor, dar si de gestionare a cheltuielilor. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 17:02
Protestatarii anti-banci pregatesc un nou atac asupra bancilor, pe data de 5 noiembrie, nemultumiti de faptul ca Bank of America a introdus o taxa de 5 dolari pe luna pentru cardurile de debit.
Mai mult de 57.000 de persoane si-au anuntat participarea, pe pagina de Facebook dedicata manifestului, intitulata "Bank Transfer Day".
Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca Bank of America a introdus o taxa de 5 dolari pe luna pentru cardurile de credit, pentru a putea compensa pierderile provocate de procesele pierdute in scandalul ipotecilor frauduloase.
Manifestantii se tem ca mai multe banci ar putea recurge la metode similare pentru a-si acoperi pierderile si planuiesc sa isi retraga banii de la banci.
Anul trecut, a mai existat o incercare de a starni panica in randul bancilor, cand fotbalistul Eric Cantona a indemnat oamenii sa isi retraga banii depusi la banci, pe data de 7 decembrie. Ziua a fost, insa, una obisnuita.
"Nu punem mana pe arme pentru a omori oameni si pentru a declansa o revolutie. E usor sa organizezi o revolutie in zilele noastre. In ce consta sistemul? Sistemul e construit pe puterea bancilor.
Asadar, sistemul trebuie distrus prin intermediul bancilor. Daca cele trei milioane de persoane care protesteaza in strada cu pancarte in maini se vor duce la banca si isi vor retrage banii, atunci bancile se vor prabusi", declara Eric Cantona, in luna noiembrie 2010, citat de The Guardian. mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 09:36
Lichiditatile bancilor americane au atins un nivel record, de 981 miliarde de dolari in saptamana incheiata la 27 iulie, potrivit datelor Rezervei Federale, de peste trei ori mai mari decat in iulie 2008, inainte de prabusirea Lehman Brothers si declansarea crizei financiare globale, potrivit Mediafax. Depozitele la bancile americane ar putea sa creasca in continuare, daca investitorii retrag fonduri din Europa, ca urmare a crizei, pentru a-i plasa in institutiile de credit americane, noteaza Bloomberg.
Aceste fonduri nu vor fi binevenite. Din cauza oportunitatilor reduse de a imprumuta profitabil, bancile din SUA ar putea fi nevoite sa impuna taxe la depozite.
Bank of New York Mellon a anuntat, saptamana trecuta, planuri de a taxa clientii institutionali pentru depozitele foarte mari, de peste 50 de milioane de dolari.
Intr-o scrisoare catre clienti, banca a explicat ca ia masuri pentru a transfera costurile suportate din cauza cresterii depozitelor in dolari. mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 23:25
Bank of America Corp vrea sa ramburseze 45 miliarde dolari din imprumuturile guvernamentale, pana la finalul anului, actiune accelerata de programul de majorare a capitalului, scrie Financial Times, conform Reuters, transmite NewsIn.Cea mai mare banca americana dupa marimea activelor vrea sa stranga capital de peste 35 miliarde dolari pana la finalul lui septembrie, conform declaratiilor unor surse apropiate situatiei.Bank of America a anuntat joi ca a strans 13,47 miliarde dolari prin vanzarea de actiuni, un pas major pentru indeplinirea cerintelor de capital ale guvernului Statelor Unite, impuse in urma rezultatelor testelor de stres la care aceasta, impreuna cu alte 18 banci majore, a fost supusa, pentru a se determina daca dispune de capital suficient pentru a face fata unei deteriorari a climatului economic.De asemenea, Bank of America a strans 7,3 miliarde dolari in urma vanzarii actiunilor detinute la China Construction Bank, adunand astfel jumatate din deficitul de capital de 33,9 miliarde dolari identificat de guvernul american. Totodata, banca ar putea converti 9 miliarde dolari in actiuni preferentiale.Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus miercuri ca se asteapta ca o serie de programe guvernamentale sa ajute bancile in eforturile de eliminare a activelor neperfomante, incepand din iulie.Programul Public-Privat de Investitii al Trezoreriei va folosi 75 pana la 100 de miliarde dolari din fonduri guvernamentale pentru finantarea vanzarii de titluri... mai mult
Joi, 21 Mai 2009, ora 10:30