Motorul economic al Europei da semne ca se ineaca: Germania e fara adapost in fata furtunii?

Luni, 11 Martie 2019, ora 07:49
1392 citiri
Motorul economic al Europei da semne ca se ineaca: Germania e fara adapost in fata furtunii?
Foto: Arhiva Pixabay

Industria germana nu isi gaseste adapost in fata furtunii economice.

Asa titreaza Bloomberg, care analizeaza situatia celei mai puternice economii din UE.

Astfel, in Germania, companiile - de la cele mici la giganti ca Volkswagen - fac ceea ce au facut dintotdeauna: se transforma pentru a face fata schimbarilor care au loc la nivel global.

Doar ca, de aceasta data, miza pare mai mare, in contextul razboaielor comerciale si al trecerii de la ingineria traditionala - care a fost mult timp punctul forte al Germaniei - la tehnologii digitale.

Sursa citata precizeaza ca exportul de produse din industrii clasice ca cea auto, cel mai puternic motor economic al sau, a devenit un dezavantaj. Asta pentru ca SUA au o atitudine nationalista ("America First" este motto-ul lui Donald Trump, prin urmare legaturile comerciale cu alte tari sunt atent controlate), iar economia Chinei franeaza.

Prin urmare, Germania, care se bazeaza foarte mult pe exportul de bunuri, are de pierdut odata cu limitarile de pe pietele sale de desfacere.

In plus, pe termen lung, provocarile par a fi si mai dificile. Infrastructura rutiera se destrama, retelele de comunicatii sunt peticite, populatia e imbatranita, iar industria auto - care joaca un rol crucial pentru economia germana - trebuie sa faca fata amenintarii masinilor electrice care se conduc singure.

Prin urmare, autoritatile si mediul privat trebuie sa gaseasca un mod de a raspunde provocarilor ridicate de noile tehnologii. "Industria germana a fost mult timp in negare in legatura cu masinile electrice, iar acum incearca sa recupereze", spune Peter Wells, profesor la Cardiff Business School, pentru sursa citata.

In plus, banca centrala de la Berlin a revizuit in jos prognoza de crestere economica a tarii pentru anul 2019, la doar 1,1%.

Germania s-a tot reinventat...

Chiar daca conditiile nu ii sunt cele mai prielnice, istoria ne arata ca Germania a reusit sa se reinventeze de cateva ori. A renascut din cenusa celui de-Al Doilea Razboi Mondial, devenind motorul economic al Europei, iar integrarea partii estice dupa caderea Zidului Berlinului s-a facut cu succes.

Muncitorii germani sunt productivi, au abilitati apreciate pe piata muncii, iar sistemul de educatie este eficient (tara are 10 prezente in topul celor mai bune 100 universitati din lume).

Totusi, cea mai mare presiune se afla pe industria auto: producatorii de masini si de componente se chinuie sa se adapteze noii realitati.

Sursa citata ...citeste mai departe despre "Motorul economic al Europei da semne ca se ineaca: Germania e fara adapost in fata furtunii?" pe Ziare.com

#probleme economice Germania , #Stiri Macroeconomie