Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

10 ani de la criza economica: Cele mai importante 10 informatii care nu trebuie uitate

10 ani de la criza economica: Cele mai importante 10 informatii care nu trebuie uitate
La 15 septembrie, se implinesc zece ani de la falimentul gigantului financiar american Lehman Brothers. Zece ani de cand lumea financiara, si nu numai, a fost schimbata de acest eveniment.

Urmatoarele zece informatii, despre eveniment si consecinte, nu trebuie uitate.

1. Banca americana de investitii Lehman Brothers, o institutie financiara cu o vechime de 158 de ani, a solicitat protectia autoritatilor sub legea falimentului, invocand Capitolul 11, intr-o zi de luni, 15 septembrie 2008. Era dupa un weekend incins in care actionarii si executivii acesteia au purtat numeroase discutii cu oficialii americani si cele mai importante banci de pe Wall Street. Cererea de faliment nu a inclus divizia de brokeraj si alte cateva active.

2. Cauza? Criza creditelor subprime, respectiv creditele ipotecare acordate unor persoane care nu si isi permiteau sa le achite. Pana in 2004, Lehman Brothers a achizitionat patru furnizori de credite subprime, iar, in momentul in care clientii acestora nu si-au mai putut plati ratele, banca n-a reusit sa atraga, la timp, suficiente resurse pentru a-si acoperi datoriile.

3. La active in valoare de 639 de miliarde de dolari, era considerata a patra cea mai mare banca de investment banking din America, dupa Goldman Sachs, Morgan Stanley si Merrill Lynch. Avea operatiuni globale, echipa sa cuprinzand 26.200 de angajati, in intreaga lume.

4. Dar avea si datorii de 619 miliarde de dolari, iar falimentul acesteia este cel mai mare din America, din ultimii 40 de ani.

5. Inainte de faliment, Fed a incercat sa ii vanda activele catre Barclays si Bank of America, dar autoritatile americane nu i-au putut garanta operatiunile. De asemenea, Departamentul Trezoreriei nu avea autoritatea sa o salveze, nefiind inca in vigoare Troubled Asset Relief Program (TARP) . TARP este un program prin care autoritatile americane au cumparat activele toxice ale institutiilor financiare, care a devenit lege din 3 octombrie 2008.

6. La cateva zile dupa depunerea cererii de faliment, Barclays a cumparat operatiunile diviziei americane de investment banking si piete de capital a Lehman Brothers, pentru 250 de milioane de dolari, iar Nomura pe cele din Asia si Europa, unde lucrau 8.000 de persoane, pentru 2 dolari. Prima a reusit sa integreze, in mare parte, operatiunile colosului financiar american, a doua nu, retragandu-se din Europa.

7. La 6 martie 2012, Lehman Brothers a iesit din faliment, dupa 1.268 de zile, iar, din 17 aprilie 2012, a i ...citeste mai departe despre "10 ani de la criza economica: Cele mai importante 10 informatii care nu trebuie uitate" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 633 ori