Nu vom avea prea curand o autostrada care sa lege Timisoara de Belgrad, desi infrastructura este elementul cheie pentru relatiile economice dintre Romania si Serbia, a admis, joi, presedintele Romaniei, dupa intalnirea cu omologul sarb.
Iohannis si-a amintit, astfel, de drumul fara prea multe indicatoare care leaga cele doua tari si pe care l-a parcurs in anii '90.
"Daca vrem sa fim seriosi in privinta colaborarii economice, trebuie sa tratam cu maxima seriozitate chestiunea infrastructurii. Fara o infrastructura buna, restul sunt povesti, daca vorbim despre schimburi economice", a raspuns Klaus Iohannis unei intrebari a jurnalistilor prezenti la declaratia comuna de la Cotroceni cu presedintele Serbiei.
Iohannis a avut si o istorie personala de povestit.
"Acum multi ani, cand am fost simplu turist in Europa, am simtit pe propria piele nevoia de infrastructura. Am venit din vestul Europei prin Serbia. Lucrurile au fost ok, am trecut prin Belgrad, nu am avut nicio problema. Cand m-am apropiat de granita, a fost mai complicat, pentru ca drumul devenea din ce in ce mai ingust. In ultimul sat sarb inainte de intrarea in Romania, numai intr-un sens giratoriu am gasit un indicator mic pe care scria abia lizil Rumania", a spus Iohannis.
Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Cotroceni, pe omologul sau sarb, Aleksandar Vucic.
Cei doi au vorbit despre statutul Kosovo, dar si despre extradarea lui Sebastian Ghita. ...citeste mai departe despre "Autostrada Timisoara -... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 13:51
La putin peste doua luni dupa ce anunta ca Guvernul a deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo (Serbia) si ca pe urmatorul exercitiu bugetar se doreste executia acestui proiect, premierul Sorin Grindeanu informeaza ca s-a renuntat la aceasta.
Acesta a spus, duminica, ca s-a renuntat la proiect pentru ca autoritatile din Serbia nu mai doresc continuarea proiectului, informeaza Digi 24.
"Din pacate, partenerii sarbi, pentru ca aici trebuie sa fie de acord si Serbia, si Romania, considera si au considerat ca nu este strategic acel proiect pentru sarbi, pentru Serbia. Si au renuntat la sustinerea pentru proiectul respectiv. Nu din partea noastra, ci din partea Serbiei s-a renuntat", a spus Grindeanu.
La inceputul lunii martie cand Grindeanu a anuntat deblocarea proiectului spunea ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Guvernul roman sustinea ca tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fara TVA. ...citeste mai departe despre "La doua luni dupa ce anunta deblocarea proiectului, Grindeanu spune ca nu se mai face autostrada Timisoara-Belgrad" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Mai 2017, ora 19:03
Premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul a deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo (Serbia) si ca pe urmatorul exercitiu bugetar se doreste executia acestui proiect.
Sorin Grindeanu a precizat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Consiliul Judetean Timis, ca au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru autostrada Timisoara - Pancevo, care va lega Romania de capitala Serbiei, Belgrad.
"Saptamana trecuta, am deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo, s-au aprobat indicatorii astfel incat studiul de fezabilitate sa intre pe finantare, iar pe urmatorul exercitiu bugetar vrem sa se intre la executie pentru finantarea acelui tronson", a spus Grindeanu.
Romania si Serbia vor colabora pentru sustinerea diplomatica si financiara a proiectelor de investitii legate de transport la frontiera comuna, in special pentru constructia autostrazii Timisoara - Varset - Pancevo pana in 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.
Executivul a informat ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 08:58
Guvernul Grindeanu a aprobat in sedinta joi un Memorandum privind negocierea si semnarea unui Protocol de cooperare cu guvernul Serbiei in vederea realizarii unei autostrazi intre Timisoara si Pancevo.
Romania si Serbia vor colabora pentru sustinerea diplomatica si financiara a proiectelor de investitii legate de transport la frontiera comuna dintre Romania si Republica Serbia, in special pentru constructia autostrazii Timisoara - Varset - Pancevo pana in 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.
Executivul informeaza ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fara TVA.
"Noul drum de mare viteza va contribui la conectarea coridorului rutier cu modurile de cale ferata care tranziteaza Romania si cu modul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia si Romania, reprezentat de Dunare", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Citeste si:
Radu Craciun (BCR): Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. E normal ca Europa sa aiba doua vitezeCezar Preda: Electoratul PSD nu vrea autostrazi, vrea pensii.... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 22:16
Miercuri seara, la ora 19:00 se deschide circulatia pe lotul doi al autostrazii Timisoara-Luhoj, anunta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).
Mai exact, din aceasta seara se va putea circula si pe lotul II al autostrazii - km 54+000 - km 79+625, se arata intr-un comunicat de presa al CNADNR.
"Astfel, se asigura o continuitate pe autostrada de la Nadlac pana la Traian Vuia, intersectie cu DN68A, pe o lungime de 142 km, fiind inclusi si cei 10,5 km din Autostrada Lugoj - Deva, Lot I (nedeschisi traficului in anul 2013) ", mai arata sursa citata.
De asemenea vor fi deschise doua parcari de scurta durata, urmand ca in functie ...citeste mai departe despre "Se deschide circulatia pe Autostrada Timisoara - Lugoj" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 18:43
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, spune ca a solicitat constructorilor loturilor de autostrada Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva sa urgenteze lucrarile, astfel incat proiectul sa nu se faca in 30 de luni, "ci mai repede".
"Am solicitat si constructorului Tirena Scavi (de pe lotul 2 al autostrazii Timisoara-Lugoj - n.r.) si constructorului Selina de pe Lugoj-Deva, lotul 2, sa urgenteze lucrarile in asa fel incat sa nu se faca proiectul in 30 de luni, ci mai repede. Daca nu vor reusi sa termine pana in decembrie 2015, in septembrie 2015 vom proceda la (in functie de stadiul lucrarilor la acea data - n.r.). Avem un memorandum deja aprobat in Guvern, Comisia Europeana a aprobat geologica propusa de noi, a proiectelor, in asa fel incat sa fie finantate si din alocarea 2007-2013 si din alocarea 2014-2020, dar in acelasi timp ne bazam pe forta de lucru a companiilor", a declarat Dan Sova, duminica, la Recas (Timis).
Ministrul a mai spus ca a discutat si cu omologul sau din Ungaria despre autostrada care va fi construita de tara vecina pana la granita cu Romania si ca aceasta va fi finalizata cu aproximativ noua luni mai depede decat cea din tara noastra.
"Ei vor ajunge cu autostrada la granita cu noua luni inaintea noastra. Am avut mai multe discutii. Ei nu au spatii de parcare a TIR-urilor pe perioada in care nu se trece la granita, facem totul la noi. A fost o discutie intreaga si sunt intalniri periodice cu colegii din Ungaria", a mai spus Sova.
Dan Sova a facut... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 08:45
Comisia Europeana a aprobat finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene pentru proiectul "Constructia autostrazii Timisoara - Lugoj si variantei de ocolire a orasului Timisoara la standard de autostrada".
Valoarea totala eligibila a cererii de finantare este de 248,147 milioane de euro, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana prin contributia nerambursabila din Fondul de Coeziune este de 210,925 milioane de euro, iar 37,222 milioane de euro reprezinta contributia de la bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Proiectul are drept obiectiv proiectarea, supervizarea si constructia unei autostrazi (2x2) intre orasele Timisoara si Lugoj, in lungime de 25,625 km si a unei variante de ocolire a orasului Timisoara la standard de autostrada in lungime de 9,5 km.
Proiectul prevede constructia a 13 poduri, 19 pasaje, doua noduri rutiere si trei zone de parcare si servicii. Prin constructia autostrazii Timisoara - Lugoj si a variantei de ocolire a orasului Timisoara se estimeaza o reducere a timpului de calatorie la 18,3 minute si o crestere a vitezei medii de deplasare la 115 km/h.
Acest proiect a fost depus in cadrul Axei Prioritare nr. 1, Domeniul major de interventie 1.1 "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere de-a lungul axei prioritare TEN-T nr.7". mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 15:49
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, dupa o vizita pe autostrada Timisoara - Arad, ca ar trebui mai multa "mobilizare si organizare", dar ca este "un lucru bun" ca acest tronson va fi terminat in acest an, urmand ca receptia sa fie facuta in primavara anului viitor, informeaza Mediafax."Trebuie un pic mai multa mobilizare si organizare pentru ca nu sunt nici o suta de contructori. Dar atata timp cat domnul Lucaci (directorul DRDP Timisoara, Sorin Lucaci - n.r.), directorul Regionalei de Drumuri si Poduri, da asigurari ca va fi terminata lucrarea anul acesta, deci se va putea circula, urmand ca anul viitor, la inceputul primaverii, sa se faca receptia, e un lucru bun", a declarat, sambata, Anca Boagiu.
Ministrul Anca Boagiu a precizat ca ministerul nu va acorda nicio "suplimentare financiara" in cazul acestui contract.
Ministrul Transporturilor a mentionat ca primeste in fiecare saptamana rapoarte ale unor filmari ale santierului autostrazii Timisoara - Arad facute din avion si daca, in urma cu doua luni, la ultima sa vizita pe acest santier, nu era multumita de stadiul lucrarilor, acum acestea par sa decurga in grafic.
La sfarsitul lunii aprilie, reprezentantii consortiului FCC-Astaldi reclamau prefectului de Timis, Mircea Bacala, ca lucrarile la autostrada Timisoara - Arad sunt ingreunate intrucat, in 2009, Primaria Giarmata a retrocedat 1,5 hectare de teren care se afla chiar pe traseul autostrazii.
Prefectul de Timis a tinut sa precizeze ca lucrarile la... mai mult
Sambata, 28 Mai 2011, ora 17:12
Comisia Europeana (CE) a aprobat o finantare nerambursabila de 124,4 milioane de euro, din Fondul de Coeziune, pentru constructia autostrazii Timisoara-Arad si a centurii ocolitoare Arad, precizeaza Mediafax.Proiectul face parte din Programul Operational Sectorial de Transport (POS-T) 2007-2013 si vizeaza constructia a 33,25 kilometri de autostrada intre Timisoara si Arad si 12,25 de sosea de centura la nivel de autostrada.
Lucrarea, estimata la 270 milioane de euro, este executata de consortiul FCC-Porr-Astaldi.
Lucrarile la autostrada au inceput in 2009 si trebuiau sa fie finalizate in 2011, termen care a fost amanat cu un an.
Consortiul a anuntat saptamana trecuta ca ca a suspendat anumite activitati ale lucrarilor din cauza firmei de consultanta, care nu a certificat o parte din lucrarile executate, in valoare de aproximativ 25 milioane euro. mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 15:26