Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a anuntat ca Autostrada Brasov-Comarnic va putea fi decontata din fonduri europene, dar pentru acest lucru trebuie sa se respecte procedurile de achizitie publica si implementare.
"Discutia despre aceste parteneriate public-private sunt o poveste fara sfarsit. Comarnic-Brasov pentru orice studiaza retelele de transport trans-european este vede foarte usor ca este parte din reteaua TNT Comprehensive. Din acest punct de vedere, ca si eligibilitate nu este o problema pe fonduri europene.
Dar chiar daca ea pana la urma se va realiza din sursele bugetului de stat, nu are foarte mare relevanta sursa de finantare, noi, ulterior, daca respectam regulile Uniunii Europene in ceea ce priveste eligibilitatea, putem sa o decontam ulterior s-o decontam ulterior din fonduri eruopene, atata timp cat respectam procedura de achizitie publica si procedura de implementare a proiectului", a declarat ministrul la Antena 3.
El a precizat ca realizarea acestui tronson autostrada de 58 de kilometri are o valoare de aproximativ un miliard de euro.
Marcel Bolos a precizat ca din 1968 se discuta despre acest tronson de autostradata si ca din punctul sau de vedere este urgent ca documentatiile tehnico-economice sa fie actualizate.
Mai mult, ministrul a spus ca pentru realizarea unui astfel de proiect este nevoie de stabilitate atat in zona politicului, cat si in zona de specialisti care au implementat aceste proiecte.
Citeste si
Orban,... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 12:09
Premierul Ludovic Orban a sustinut, duminica, ca autostrazile Comarnic-Brasov si Sibiu-Pitesti pot fi realizate in 5 ani, daca PNL ramane la guvernare.
Seful liberalilor si liderul Guvernului a mentionat ca prima ar trebui finantata de la buget si nu in parteneriat public-privat (PPP).
"Cred ca nu are rost sa ne complicam intr-un PPP, acolo trebuie sa-l facem pe buget. Trebuie revizuit de urgenta studiul de fezabilitate, ca studiul de fezabilitate e un pic mai vechi, revizuirea nu inseamna, dupa parerea mea, schimbarea solutiei tehnice, ceea ce inseamna o durata mai scurta de revizuire a studiului de fezabilitate si sa dam drumul la licitatie si sa finantam din buget. Asta este decizia mea, care e cea mai simpla, controlezi cel mai bine toti pasii procedurali", a spus Ludovic Orban despre autostrada Comarnic-Brasov, la Hotnews LIVE.
Anterior, pe 6 ianuarie, acesta anunta ca Guvernul va lua o decizie in luna ianuarie in ceea ce priveste metoda de finantare pentru acest proiect de infrastructura.
"Autostrada Comarnic-Brasov nu poate fi facuta din fonduri europene. Vom decide in luna ianuarie cum o facem. Avem in principiu doua variante. Prin parteneriat public-privat, dar nu accept decat in parteneriat cu o institutie financiara internationala, indiferent care este ea. Deci, fie faci pe parteneriat public-privat, dar ai nevoie de un partener institutional care sa iti confere incredere si mai ales garantia finantarii, sau o faci pe bugetul de stat", a declarat... mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2020, ora 18:27
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, ca Guvernul va stabili pana la sfarsitul lui ianuarie modalitatea de finantare a autostrazii dintre Comarnic si Brasov.
Orban a subliniat ca exista doar doua modalitati de finantare, si anume, parteneriatul public-privat sau de la bugetul de stat.
"Nu poate fi finantata cu fonduri europene. Vom decide in luna ianuarie cum o facem. Avem in principiu doua variante. Prin parteneriat public-privat, dar nu accept decat in parteneriat cu o institutie financiara internationala, indiferent care este ea.
Deci, fie faci pe parteneriat public-privat, dar ai nevoie de un partener institutional care sa iti confere incredere si mai ales garantia finantarii, sau o faci pe bugetul de stat", a declarat premierul la Digi 24. ...citeste mai departe despre "Guvernul decide in ianuarie cum finanteaza constructia autostrazii Comarnic-Brasov" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 22:20
Deputatul european Siegfried Muresan (PNL/PPE) scrie, luni, pe contul sau de Facebook, despre cum vrea Guvernul Dancila sa-i pagubeasca pe romani cu Autostrada Comarnic - Brasov.
Amintim ca premierul Viorica Dancila a anuntat, duminica, ca Autostrada Comarnic-Brasov nu se va construi in parteneriat public-privat, ci va fi declarata in prima sedinta CSAT de importanta nationala si va fi construita din fonduri guvernamentale.
"Sa anunti constructia Autostrazii Comarnic - Brasov de la bugetul de stat, asa cum tocmai a facut-o prim-ministrul Dancila, inseamna o mare paguba pentru romani atat timp cat avem fonduri europene nerambursabile alocate special pentru constructia de autostrazi.
Aceasta autostrada, prin munti, implica niste costuri foarte mari, estimate la peste 1 miliard de euro. Costurile ar putea fi acoperite din fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) . POIM beneficiaza de o finantare europeana de 9,2 miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020. Din acesti bani, Guvernul a absorbit doar 1,6 miliarde de euro, adica doar 18%.
Guvernul Dancila ignora cu buna-stiinta aceasta sursa de finantare si pretinde ca o va construi din bugetul de stat, adica din banii nostri, cu care platim taxe si impozite. Este echivalentul unei mari pagube pentru romani", scrie Muresan pe reteaua sociala.
Europarlamentarul comenteaza ca Executivul refuza acesti bani din cauza ca nu detine competenta necesara.
"De ce refuza Guvernul Dancila... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 16:32
Au existat discutii consistente cu Banca Mondiala pentru proiectul autostrazii Comarnic - Brasov, s-a avansat o solutie, insa la nivel guvernamental s-a ales ca acest proiect sa fie introdus in pachetul de proiecte ce vor fi oferite unor parteneri privati, spune ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
El sustine ca nici acum "nu pretinde ca aceasta solutie nu ar fi fost buna (acordul cu Banca Mondiala - n.r.) insa, subliniaza ca "daca ar fi fost aleasa varianta unui imprumut de la Banca Mondiala, acesta ar fi fost inclus in deficitul bugetar".
In plus, mai este un aspect: daca ar fi fost dezvoltate discutiile cu Banca Mondiala, acestea "ar fi putut conduce la semnarea unui acord international, pentru ca un astfel de acord are caracter de acord international, cu validare din partea presedintelui Romaniei, cu aprobare in Parlament etc", ceea ce nu este necesar in varianta parteneriatului public privat.
"La nivelul Ministerului Transporturilor, exista un grup de lucru care a purtat discutii cu reprezentanti ai Bancii Mondiale in vederea unui aranjament financiar in valoare de circa 35 de milioane de euro, care sa sustina efectuarea unui nou studiu de fezabilitate pentru traseul acestei autostrazi mai ales pe partea sa montana si intarirea capacitatii administrative a ministerului si a companiei de drumuri, ceea ce inseamna o cheltuiala dedicata modernizarii resursei umane.
Subliniez: nu exista nici la ora actuala un acord scris, insa trebuie sa recunosc ca exista... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 18:15
Deputatul USR Catalin Drula scrie, joi, pe pagina personala de Facebook, ca Guvernul a renuntat la constructia autostrazii Comarnic - Brasov, un proiect cu Banca Mondiala, anuntul fiind facut de ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
Catalin Drula a participat la sedinta Comisiei Transporturi din Camera Deputatilor, pe tema autostrazii Comarnic-Brasov, desfasurata in Sinaia.
"Vin cu o veste, probabil in premiera. Ministrul Sova ne-a anuntat ca renunta la pregatirea proiectului cu Banca Mondiala. Cu asta se duce pe Apa Sambetei orice sansa de profesionalism pe care o avea aceasta investitie", a scris Catalin Drula pe reteaua sociala.
El aminteste ca pregatirea acestui proiect a fost anuntata de Guvernul Tudose si ca prin decizia de a-l anula "ne distrugem orice credibilitate".
"Reamintesc ca pregatirea proiectului cu Banca Mondiala a fost anuntata cu surle si trambite, anul trecut, de anteriorul guvern PSD (Tudose - n.red.) . Acum actualul guvern PSD se razgandeste. Ne distrugem orice credibilitate, ca tara, in relatia cu institutiile financiare internationale.
In mod incredibil, solutia PSD este aceeasi incercata de 3 ori pana acum, in 2003-2005, 2007-2009 si 2013-2015: magicul partneriat public-privat (PPP) . Mai mult, cel care se va ocupa este acelasi om care s-a ocupat de anterioarele trei esecuri - Narcis Neaga", a adaugat deputatul USR.
"E halucinant ca dl. Neaga, care a participat la sedinta, recunoaste senin ca proiectul nu se poate sustine din... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 23:19
Sebastian Ghita a continuat, din ascunzatoarea in care se afla deja de 3 saptamani, seria filmuletelor difuzate la postul sau de televiziune, in care acuza diversi sefi din institutiile publice si servicii de subminarea Romaniei.
Luni seara, Ghita a povestit un episod in care sustine ca generalul Florian Coldea, sef adjunct al SRI, ar fi fost la o vila de-ale sale din Cheia, unde ar fi amenintat cu dosare pe oricine incearca sa construiasca autostrada Comarnic - Brasov.
"Unul dintre conflictele majore pe care le-am avut cu Coldea tinea de discutia despre dezvoltarea Romaniei, despre faptul ca sunt blocate proiectele, ca frica genereaza lipsa de fonduri europene, de faptul ca functionarilor le este teama sa mai ia orice decizie.
Ponta isi dorea sa continue proiectul Comarnic - Brasov, insa Coldea nu a fost de acord niciodata cu acest proiect. L-a amenintat de fata cu mine ca il va aresta si pe el si pe functionarii CNADNR care indraznesc sa avanseze cu acest proiect. Il va ...citeste mai departe despre "Ghita sustine ca generalul SRI Florian Coldea a blocat autostrada Comarnic-Brasov. Ponta: A spus 2% din ce stie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 11:20
Proiectul autostrazii Comarnic-Brasov ramane unul strategic pentru Romania si in prezent este in negociere, a declarat, marti, premierul Victor Ponta, adaugand ca este convins ca "altcineva" va inaugura tronsonul rutier atunci cand va fi finalizat.
Seful Executivului a prezentat, la Palatul Victoria, unui bilant dupa doi ani si jumatate de guvernare, documentul fiind intitulat: "Batalia pentru economie.12 progrese majore fata de guvernarea Basescu-PDL", material care include si referiri la constructia de autostrazi.
Intrebat de jurnalisti daca tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, unul dintre obiectivele sale asumate, mai este de actualitate, premierul a raspuns ca acesta este unul strategic si se afla "in negocieri."
"Eu cred ca proiectul Comarnic-Brasov este in continuare un proiect strategic pentru Romania si evident ca il va inaugura altcineva atunci cand va fi gata", a spus Ponta.
La inceputul lunii iulie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a transmis ca in prezent sunt in desfasurare activitatile prealabile semnarii contractelor de finantare si al celui de concesiune pentru autostrada Comarnic - Brasov si preciza ca obtinerea finantarii pentru un proiect de acest tip presupune "un proces laborios", cu multe etape, fara sa mai avanseze insa un termen legat de aceasta lucrare.
Autostrada Comarnic-Brasov, finalizata in 2017
Cel mai recent termen anuntat de autoritati pentru semnarea acestui contract a fost luna iunie,... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 09:05
CNADNR asteapta in urmatoarele doua saptamani ofertele finale de la cei trei investitori interesati de constructia autostrazii Comarnic-Brasov si estimeaza ca va desemna castigatorul la finalul lunii octombrie.
Din cei patru investitori precalificati, unul s-a retras, iar in etapa de dialog competitiv CNADNR a avut 12-13 intalniri cu fiecare din companiile ramase in cursa, a declarat, luni, Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, la o conferinta de profil.
"In 2016, autostrada va fi in trafic. Nu stiu daca in totalitate", a spus el.
Pentru tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse in februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.
Neaga nu a precizat ce companie sau consortiu s-a retras din procesul de selectie.
CNADNR a comunicat, pentru Mediafax, ca la inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction si-a anuntat retragerea.
Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), a renuntat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a facut imposibila... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 15:51