Sistemul de operare Android dezvoltat de Google va fi utilizat de un numar mai mare de dispozitive decat sistemul Windows conceput de Microsoft peste patru ani, potrivit datelor comunicate miercuri de firma de cercetare Gartner care indica spre o schimbare profunda in sectorul tehnologic, transmite Reuters.
Gartner estimeaza ca la finele anului 2016 la nivel mondial vor exista 2,3 miliarde computere, tablete si smartphones care vor utiliza sistemul Android, comparativ cu 2,28 miliarde dispozitive care vor utiliza sistemul Windows.
Comparativ, la finele acestui an se estimeaza ca la nivel mondial vor exista 1,5 miliarde dispozitive care vor utiliza Windows, fata de 608 milioane dispozitive care vor utiliza Android.
Google a lansat pe piata sistemul Android in 2008 insa acesta a inregistrat o crestere rapida devenind platforma dominanta pe segmentul smartphones, unde controleaza doua treimi din piata. In plus, Android a devenit si al doilea sistem de operare pe piata in crestere a tabletelor informatice..
Sistemul de operare Windows a dominat industria computerelor personale timp de mai multe decenii insa in prezent grupul Microsoft se chinuie sa faca fata tranzitiei spre tablete si smartphones, unde cota sa de piata este de aproximativ 3%.
Livrarile globale de PC-uri au inregistrat o scadere de peste 8% in trimestrul al treilea al acestui an, cea mai mare scadere de dupa 2001, pe masura ce consumatorii se indreapta spre tablete si smartphones. mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 09:37
Multe intrebari, deocamdata fara raspuns, se aduna in jurul lansarii Windows 8 de catre Microsoft. Spre exemplu, vor reusit utilizatorii de desktop-uri sa accepte noua interfata? Va avea Windows Store suficiente aplicatii? Va putea Windows 8 sa revitalizeze vanzarile de PC-uri?
Succesul companiei Microsoft depinde de abilitatea sa de a isi croi drum in lumea mobila, dar nu este singura companie care are pe masa o miza uriasa, strans legata de lansarea Windows 8. Noul sistem de operare va avea un impact major si asupra Google. Trebuie doar sa ne uitam la partenerii Microsoft pentru Windows 8, care produc tablete sau dispozitive hibride: Samsung, Asus, Toshiba si restul. Toti fac si tablete cu Android, de asemenea.
Pozitia Apple in piata de tablete este atat de dominanta incat compania nu are de ce sa-si faca probleme in ceea ce priveste dispozitivele cu Windows 8. Dar majoritatea partenerilor Google, in mod special aceia care produc dispozitive dedicate productivitatii, isi pun o intrebare dura: va reusi Windows 8 sa mute interesul consumatorilor de la tabletele cu Android?
Cel putin un expert crede ca la aceasta intrebare nu este usor de raspuns. Analistul Forrester, Sarah Rotman Epps, vede la orizont un viitor sumbru pentru tabletele Android.
"Daca exista o piata pentru tabletele non-Apple, a fost si va fi Windows. Este destul de evident ca nu a existat nicio cerere pentru tablete Android alta decat o nisa, in timp ce Windows are la dispozitie interesul... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 09:10
Aproape 68,1% dintre smartphone-urile vandute in cel de-al doilea trimestru al acestui an au avut cu sistem de operare Android, in crestere cu 15% fata de trimestrul anterior, potrivit noilor statistici oferite de firma de cercetare IDC.
Cresterea s-a datorat, in principal, producatorului Samsung, care a vandut in trimestrul doi mai multe smartphone-uri cu Android decat urmatorii sapte producatori la un loc, reusind sa sape adanc in cota de piata a Apple, care a inregistrat o scadere, in aceeasi perioada, de la 23% la 16,9%, potrivit IDC.
Citeste si - Racheta Samsung: Profit record, datorita telefoanelor Galaxy
Android si iOS au acaparat 85% din piata de smartphone-uri in trimestrul doi. Alternativele au fost smartphone-urile cu BlackBerry, Symbian sau Windows Phone.
In ciuda situatiei financiare dificile, Research in Motion (RIM), producatorul smartphone-urilor BlackBerry, s-a clasat pe locul 3 in piata globala de smartphone-uri, cu o cota de 4,8% din piata, dar aceasta cifra este cu mult mai mica fata de cea obtinuta in trimestrul doi din 2011, cand BlackBerry avea o cota de 11,5%.
Sistemul de operare Symbian a inregistrat cea mai mare scadere, de la 16,9% anul trecut, trimestrul doi, la doar 4,4% in trimestrul doi din 2012, o scadere de aproape 75%.
Cota de piata a Microsoft, cu tot cu Windows Mobile si Windows Phone 7, a fost de 3,5%. Smartphone-ul Nokia Lumia nu a reusit sa revitalizeze semnificativ vanzarile Nokia.
Citeste si - Nokia a mai... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 09:15
Aplicatiile software pentru telefonul mobil, disponibile in cadrul celor mai mari patru platforme de smartphone-uri, vor depasi numarul de 1.000.000 in urmatoarele zile, potrivit unui raport al companiei de cercetare Mobilewalla.
Aproximativ 2.000 de aplicatii sunt introduse in ecosistemul smartphone-urilor in fiecare zi, iar in prezent numarul total a ajuns la 989.476 de aplicatii, cumulate in platformele Apple, Android, BlackBerry si Windows, thenextweb.com.
Platforma Apple a inregistrat in ultimele 12 luni o crestere spectaculoasa a numarului de aplicatii pentru iPhone, de la 338.000, la 589.148.
Aplicatiile Android au inregistrat o rata similara de crestere, de la 115.000, la 319.774.
Statisticile prezentate de Mobilewalla nu cuprind si informatii despre platforma Symbian, dezvoltata de catre Nokia.
Iata clasamentul platformelor in functie de numarul de aplicatii disponibile:
Apple - 590,138 (59.95%)
Android - 320,315 (32.54%)
BlackBerry - 43, 544 (4.42%)
Windows - 35, 479 (3.60%)
In doar trei ani si jumatate piata de aplicatii pentru telefoane mobile a explodat si i-a facut pe multi dezvoltatori software milionari sau chiar miliardari, in cazul companiei Rovio, dezvoltatorul Angry Birds. mai mult
Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 10:10
Android sau iOS? Greu de spus, dar cert este ca lupta dintre gigantii Google si Apple aduce beneficii sistemelor de operare aruncate in lupta - Android si iOS. Iata de ce:
1. Apple poate vedea unde greseste
Inovarea continua a rivalului Android ajuta Apple sa priveasca mai adanc la propriile greseli. De exemplu, in momentul in care Apple a lansat Centrul de notificari la iOS 5, Android a lansat o caracteristica similara. Producatorul iPhone a observat imediat greseala si a reparat-o. Cine stie cand ar fi observat Apple greseala daca nu ar fi fost Android?
2. Mai multe versiuni Android
In fiecare an, Google lanseaza diferite versiuni Android.
In acest an, de exemplu, Google a iesit pe piata cu Android 3.0 Honeycomb si totodata a adus imbunatatiri pentru Android 2.3 Gingerbread. De asemenea, a anuntat ca va iesi pe piata cu Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Daca nu ar fi existat competitia cu iOS, Google nu s-ar fi simtit obligat sa lanseze versiuni noi atat de des.
3. Vanzarile cresc
Concurenta in spatiul mobil este benefica pentru toata lumea. De fapt, de pe urma ei beneficieaza chiar si companiile Samsung, Motorola si LG, care se bazeaza pe platforma Google Android.
In cazul in care Android ar fi fost un esec, vanzarile acestor companii nu ar fi fost atat de multe. Concurenta dintre Google si Apple le permite furnizorilor sa lanseze dispozitive bazate pe noile versiuni ale celor doi giganti.
4. Dominatia pietei duce la stagnare
Dominatia in opice piata creeaza... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 08:25
Microsoft incearca sa doboare ordinea "fireasca" instalata pe piata de smartphone si tablete, lansand Windows 8 pentru dispozitivele mobile. Sistemul de operare Android, dar si cel al Apple, insa, au devenit mult prea mari si prea puternici pentru a permite o astfel de rasturnare de situatie.International Business Times prezinta cateva motive suficient de solide pentru care Windows nu va reusi sa concureze niciodata cu Android pe sectorul de smartphone si tablete, chiar daca a dominat decenii la rand piata sistemelor de operare.Spre deosebire de sistemul Windows 8 al Microsoft, Android si iOS se concentraza in principal pe aplicatii. Apple se faleste in acest momen cu peste 500.000 de aplicatii, dintre care aproximativ 90.000 sunt create special pentru iPad. Chiar si Android are aproape 500.000 de aplicatii neoficiale, cifra celor oficiale reducandu-se la 250.000.Windows Marketplace, pe de alta parte, are doar 9.000 de aplicatii si va dura ceva vreme pana ii va prinde din urma pe cei doi giganti.Acest lucru arata ca sistemul de operare Microsoft nu a fost creat pentru aplicatii, ci pentru a distribui informatiile eficient, Acesta este un punct la care Windows ar trebui sa mai lucreze daca vrea sa devina un concurent real in fata Android.Android este o platforma open-source
Pana si iOS depune eforturi pentru a-si stabili o pozitie dominanta in acest sens, iar Microsoft nu si-a facut un renume pozitiv in ceea ce priveste flexibilitatea. Abordarea Apple si Microsoft din... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 17:30