Google si Microsoft se listeaza la BVB. Cat de profitabile sunt actiunile lor

Joi, 10 Mai 2012, ora 09:18
2394 citiri
Google si Microsoft se listeaza la BVB. Cat de profitabile sunt actiunile lor

Actiunile McDonald's, Microsoft, Google, Merck & Co si JPMorgan Chase & Co vor intra la tranzactionare, incepand de joi, pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucuresti.

Cele cinci actiuni se pot tranzactiona prin orice intermediar autorizat care are calitatea de participant la BVB.

De asemenea, pentru clientii Tradeville, actiunile americane pot fi tranzactionate atat pe platforma web, cat si pe platformele companiei iPhone si Android, la un comision de tranzactionare unic de 0,25%.

Programul de tranzactionare pentru actiunile companiilor americane va fi intre 16:30 si 18:30, potrivit Agerpres.

Iata o scurta prezentare a gigantilor americani care isi fac debutul pe BVB:

Microsoft (MSFT)

Dupa ce actiunile Apple au intrat la tranzactionare pe BVB pe data de 19 aprilie, era momentul ca si concurentul traditional al celei mai mari companii IT din lume sa debuteze pe bursa din Romania.

Microsoft merita atentia investitorilor datorita unei lichiditati si dinamici bune a afacerii, dar din punctul de vedere al politicii de dividend.

Analistii Tradeville considera ca urmatoarele opt luni vor fi importante pentru Microsoft, cu 4 lansari ce s-ar putea dovedi cruciale: Office 15, IE10, Windows 8 si noua consola Xbox. "De succesul acestora, impreuna cu cel al gamei de aplicatii "cloud", va depinde evolutia companiei pentru o buna perioada de timp", potrivit analistului Tradeville.

Google (GOOG)

Producatorul celui mai raspandit sistem de operare pentru telefoane inteligente din lume, Google, isi mentine atat un grad de profitabilitate ridicat (Mcn de peste 27%) cat si un bilant solid, cu o lichiditate, masurata prin raportul test acid, deosebit de mare si cu un grad de indatorare conservator, de numai 20%, potrivit analizei Tradeville.

Google este lider pe segmentul motoarelor de cautare pe internet, avand o cota globala de piata de peste 60%, in timp ce nici un alt concurent nu depaseste 10%. Compania obtine venituri din publicitate online, puse la disozitie pentru companii si persoane fizice, in principal prin intermediul serviciului AdWords.

Aceasta metoda de promovare prin siteurile Google genereaza aproximativ 69% din veniturile companiei, restul provenind din anunturile publicate pe alte pagini web (27%) sau alte initiative.

Ascensiunea puternica pe piata smartphone si a tabletelor prin platforma Android, ii va permite companiei sa isi extinda avantajele competitive si pe acest segment.

McDonald's (MCD)

McDonald's, cel mai mare lant de restaurante din punct de vedere al vanzarilor totale la nivel global, este bine pozitionat pentru a-si mentine marja de profit si are un potential important de dezvoltare in tarile emergente, potrivit raportului de analiza al Tradeville.

McDonald's a reusit sa isi depaseasca estimarile, stabilite in 2003, de crestere a vanzarilor cu 3-5% anual, iar pe cele de crestere a veniturilor operationale cu 6-7%, managementul considerand aceste tinte realiste si sustenabile in urmatoarea perioada.

McDonald's are un istoric de peste 30 de ani in distribuirea de dividende si a rascumparat actiuni, inclusiv anul trecut, cand a realizat un program in valoare de 6 miliarde de dolari. Societatea este bine pozitionata pentru a-si mentine marjele de profitabilitate, avand putere de negociere cu furnizorii si un buget de marketing important.

Merck & Co (MRK)

Producatorul farmaceutic Merck & Co prezinta un potential mai mare de crestere a afacerii si de plata a dividendelor fata de alte companii din domeniu, potrivit indicatorului financiar P/FCF care masoara numerarul ce poate fi distribuit, potrivit analizei Tradeville.

Rezultatele financiare pentru T1 2012 releva un profit net in crestere cu 67% de la an la an, datorita reducerii cheltuielilor in incercarea de a face fata competitiei in crestere din partea medicamentelor generice. Cresterea veniturilor pe segmentul sanitar-veterinar a fost de 8%, iar pe cel al produselor de ingrijire personala de 7%, peste estimarile analistilor.

Compania a previzionat pentru 2012 profit net similar celui din 2011 (3,75-3,85 dolari/actiune), prognoza asemanatoare celei a analistilor Reuters (3,81 dolari/actiune). Acestia din urma estimeaza mentinerea nivelului dividendului anual la 1,68 dolari/actiune pentru 2012, acesta fiind majorat recent, in T4 2011.

Pentru T2 2012, in ciuda cresterii marginale a vanzarilor, estimarile sunt de diminuare a profitului net pe actiune de la 0,65 la 0,59 dolari.

JPMorgan Chase & Co (JPM)

JPMorgan Chase & Co, lider al industriei serviciilor financiare cu active de 2.320 de miliarde de dolari, prezinta un potential mai ridicat de crestere a afacerilor in comparatie cu alte banci similare, conform valorii indicatorului credite acordate/depozite atrase, potrivit analizei Tradeville.

Desi profitul net al bancii in T1 2012 s-a situat peste asteptarile analistilor chestionati de Reuters (1,31 vs 1,28 dolari/actiune), acesta a scazut cu 3,1%, de la nivelul record de 5,56 miliarde de dolari in T1 2011 la 5,38 miliarde de dolari. S-a observat o consolidare a activitatii pe segmentul investment banking si o imbunatatire a acesteia pe segmentul servicii financiare retail (in special credite ipotecare).

Anterior, Consiliul de Administratie majorase dividendul anual pe actiune la 1,20 dolari si aprobase inlocuirea vechiului program de rascumpare de actiuni cu unul nou, in cuantum de 15 miliarde de dolari, din care pana la 12 miliarde pentru anul 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni Google BVB, #actiuni Microsoft BVB, #actiuni McDonald s BVB, #companii americane BVB , #Actiuni