Cea mai tare tableta. iPad 2 vs. restul lumii - ANALIZA

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 11:28
8371 citiri
Cea mai tare tableta. iPad 2 vs. restul lumii - ANALIZA

iPad 2 este fara indoiala cea mai bine vanduta tableta de pana acum. Inseamna ca este si cea mai buna?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, specialistii PC World au testat cativa competitori principali, timp de cateva saptamani.

In comparatie, nu s-au luat in calcul specificatiile de hardware. Desi viteza procesorului, memoria RAM si prezenta porturilor conteaza intr-o mare masura, nu de putine ori s-a intamplat ca o tableta cu hardware de ultima generatie sa ofere performante mediocre.

Ceea ce conteaza cu adevarat la o tableta este sistemul de operare, care determina daca citirea e-mail-urilor, vizionarea clipurilor sau navigarea pe Web sunt o placere sau un chin.

Pentru experimentul de fata, s-au supus testarii iPad 2 de la Apple cu sistemul de operare iOS 4, Blackberry Playbook, Accer Iconia Tab A500 cu Android 3.0, Motorola Xoom si G-Slate.

Ecranul principal

Ecranul principal este locul la care revii cel mai des, asa ca este recomandat sa arate bine si sa functioneze cat mai fluent.

In cazul Blackberry Tablet OS, ecranul de home ofera tranzitii fine intre aplicatiile deschise, in timp ce aluneci cu degetul pe touch-screen.

RIM a implementat un sistem de navigare haptica destul de intuitiv, o "mangaiere" a ecranului in jos scotand in fata ecranul de aplicatii; daca miscarea se face in sens invers, apare un meniu relevant in functie de context.

Mai mult decat atat, ecranul principal al tabletei Blackberry permite accesul "dintr-o lovitura" la Bluetooth, Wi-Fi, baterie si informatii de setari generale.

Sistemul de notificare este unul cat se poate de subtil. Spre exemplu, cand ramai fara baterie, va aparea un mesaj scurt in coltul din stanga sus.

Cele sase ecrane principale al Android 3.0 sunt diferite de ceea ce ofera sistemul celor de la RIM, insa sunt la fel de bune pentru cei care vor sa detina controlul total asupra felului in care sunt organizate si prezentate instrumentele tabletei.

Spre deosebire de versiunile anterioare ale sistemului de operare dezvoltat de Google, noul ecran principal este mai curat si mult mai usor de "manevrat", mai ales atunci cand vine vorba de mutat iconite si widget-uri.

Cele trei butoane de navigare de baza ale Android 3.0 (back, home si aplicatii accesate recent) se regasesc in partea de stanga jos a ecranului, iar bara de status le insoteste, pe partea dreapta.

In mod ciudat, butonul "back" nu se comporta asa cum ar dori unii utilizatori. Daca la versiunile anterioare, butonul iesea din aplicatie dar nu o inchidea complet, acum "back" duce la terminarea actiunii, fara s-o tina inactiva in fundal.

Pentru a contrabalansa, se poate folosi butonul de aplicatii accesate recent, la apasarea caruia vor aparea pe ecran cinci aplicatii recent inchise.

Ecranul de home al iOS pare cu mult in urma competitiei. Este asezat si consistent, dar nu este deloc dinamic. In partea de jos se pot ancora maximum sase aplicatii, in timp ce restul de programe se intind pe unul din cele 11 ecrane.

Iconitele aplicatiilor sunt statice si, spre deosebire de Android 3.0, iOS nu permite instalarea de widget-uri.

Notificarile apar ca mesaje centrale si pot deveni deranjante, la un moment dat. Aplicatiile pot fi organizate pe ecran sau integrate in mai multe foldere, fiecare cu specificul lui, insa toata aceasta actiune necesita putin efort.

La fel ca in cazul telefoanelor HP care folosesc WebOS, tableta TouchPad are un ecran principal care foloseste conceptul de "activity cards". Fiecare carte reprezinta o aplicatie, un fisier media, un e-mail sau o fereastra web.

Cartile pot sta individual sau pot fi grupate in pachete, in centrul ecranului, intr-un joc al flexibilitatii destul de atragator.

In plus, spre deosebire de iOS, are un sistem de notificare foarte "linistit".

Mail

Atat iOS cat si Android 3.0 au aplicatii de mail bune, insa Android-ul castiga la limita aceasta cursa.

Abordarea Android este mai versatila si mai usor de folosit. Mai important decat atat, comportamentul ecranului de mail la Android este acelasi, indiferent daca tableta este asezata pe orizontala sau pe verticala.

Ceea ce nu se poate spune despre Apple Mail, aplicatie ce arata bine, dar care se comporta enervant de diferit, in functie de pozitia iPad-ului.

Spre deosebire de Android, iOS limiteaza optiunile in ceea ce priveste fisierele downloadate de pe mail.

Va salva fisiere JPEG, PDF si documente Office, dar le va deschide numai pe acelea care pot fi rulate cu aplicatii conectate la Mail app: Pages, iBooks sau Evernote.

In plus, nu poti atasa o imagine la un e-mail; pentru a trimite o poza, trebuie sa intri in Photo Roll.

Blackberry Tablet OS pierde din start deoarece nu are o aplicatie de e-mail nativa. Desi atunci cand analizezi sistemul de operare, vei observa iconite de la AOL Mail, Gmail sau Yahoo Mail pe ecranul principal, acestea nu sunt decat scurtaturi catre paginile Web.

Cu toate acestea, interfata browserului nu este decat un slab inlocuitor al unei aplicatii integrate.

WebOS dezvoltat de HP a imprumutat o serie de caracteristici de la Android, cea mai importanta dintre ele fiind folosirea mai multor panouri.

Web

La capitolul navigare pe Internet, Android 3.0 da lectii celorlalte tablete. Browserul nativ de Android are o interfata cu taburi, ceea ce permite accesarea mai multor pagini simultan. Fiecare pagina se incarca independent si continuu, indiferent pe ce tab de afli.

Un lucru ce va fi apreciat de majoritatea userilor este suportul pentru Adobe Flash Player 10.2, devreme ce o mare parte din Web se bazeaza pe aplicatiile si animatiile Flash.

Daca browserul nativ nu este ceea ce iti doresti, iti poti instala oricand Firefox 4, varianta mobila.

In comparatie cu libertatea de miscare oferita de sistemul Android, iOS 4.3 si Blackberry Tablet OS par a fi ramas in urma cu cativa ani.

Browserele cu care vin aceste sisteme de operare permit deschiderea paginilor, pe rand. Pentru a accesa alt site, trebuie sa parasesti site-ul pe care te afli in acel moment.

Niciunul dintre cele doua sisteme nu permit incarcarea dinamica a paginilor.

Browserul Safari, de pe iOS, limiteaza numarul ferestrelor care pot fi deschise in acelasi timp. Si, la fel ca si in cazul mail-ului, optiunile in ceea ce priveste download-urile sunt destul de reduse.

De altfel, nici nu descarci fisierele, la propriu. In loc de asta, daca fisierul este pe o pagina, acesta se va deschide intr-o fereastra separata. De acolo, il vei accesa cu programele agreate de brwoserul Apple.

Nu se pot descarca arhive zip sau fisiere video.

BlackBerry Tablet OS suporta tehnologia Flash, unul dintre putinele puncte pozitive. Iti permite salvarea de fisiere JPEG intr-un folder special, dar care nu este accesibil direct din browser.

In cazul WebOS, fiecare fereastra a browserului se comporta ca o carte de activitate diferita. Le poti grupa sau le poti viziona individual.

Multimedia

Stransa legatura dintre iPad si magazinul iTunes faciliteaza cumpararea de muzica si filme. iTunes este totusi cea mai mare piata pentru media digitala, iar iPad-ul profita din plin de acest lucru.

Totusi, raman probelemele traditionale: schimbarea continutului digital de pe tableta necesita conectarea la un PC si sincronizarea cu libraria de pe acel computer. "Drag and drop" nu este o optiune.

Totusi, daca ai mai avut vreodata un iPod sau un iPhone, inseamna ca te-ai obisnuit deja cu sistemul Apple.

Google nu se poate compara cu Apple, in ceea ce priveste magazinul de content. Insa o tableta cu Android permite achizitionare filme si muzica de pe o multitudine de alte magazine media.

Pe langa partea de content cumparat, Android-ul se poate sincroniza prin Windows Media Player sau prin traditionala metoda "drag and drop".

Totusi, devreme ce Android nu are un player dedicat, toate videoclipurile si pozele sunt amestecate in Galerie.

Blackberry Tablet OS are si bune si rele. In primul rand, poate alimenta doua activitati grafice simultane. Adica, pe de o parte, iti poti conecta tableta la TV via HDMI pentru a rula un film la o calitate de 1080 p, pe de alta, poti sa navighezi pe Internet.

RIM are in plan deschidere aunui magazin video digital, iar in ceea ce priveste cumpararea de fisiere audio, poate fi accesat acelasi magazin 7digtial, cunoscut detinatorilor de telefoane Blackberry.

In plus, sistemul cu care este dotat Playbook ruleaza continutul video fare nicio ezitare, fie ca este vorba de fisiere WMV, AVI, sau chiar mov-uri filmate cu un iPhone.

Imaginile arata bine, insa aplicatia Pictures este destul de simplista, cu putin optiuni.

Aplicatii

Devreme ce nicio tableta nu ofera toate optiunile de care ar avea nevoie un utilizator, este nevoie de aplicatii.

iOS de la Apple este de departe cel mai bun jucator in acest domeniu. 64,000 de aplicatii, dintr-un total de 350,000 cate exista in App Store, sunt optimizate pentru iPad.

Indiferent de ce vrei sa faci cu iPad-ul, cel mai probabil exista o aplicatie pentru asta.

In acest moment, nu exista decat cateva sute de aplicatii optimizate pentru Android 3.0 si ecranele mari ale tabletelor. Desi acest numar va creste fara indoiala, nu se stie sigur cat va dura.

Odata cu sistemul de operare pentru tableta sa, RIM alansat si 3000 de aplicatii in AppWorld. Din pacate, cele mai multe au fost facute in graba, avand un look ce aduce aminte de MS-DOS-ul anilor '80.

Tabletele care merita atentie

Samsung Galaxy Tab 10.1 cu Android 3.0 este cu 0,2 mm mai subtire decat iPad 2. Modelul de 10,1 inch, care va aparea pe rafturi in iunie, va costa in jurul a 499 de dolari.

Playbook de la BlackBerry are cateva plusuri, dar ca linie generala, da impresia unei tablete aflate inca in dezvoltare, este neterminata.

Este limitata din perspectiva numarului de aplicatii, a software-ului si a functionalitatilor.

HP spera ca tableta TouchPad va deveni un succes, motiv pentru care a cumparat sistemul de operare WebOS de la Palm, anul trecut. TouchPad-ul are un display de 9,7 inch si suporta tehnologia HP Touchstone.

Cunoscut atat ca LG Optimus Pad cat si ca G-Slate, tableta bazata pe Android 3.0 are un ecran de 8,9 inch, precum si doua camere pe verso, ceea ce ii permite inregistrarea video in 3D.

La primele demonstratii, Iconia Tab A500 parea promitatoare. Tableta care ruleaza pe Android 3.0 are o carcasa din aluminiu si suporta tehnologia Flash 10.2.

Ce se intampla cu Windows

Migrarea Windows catre segmentul tabletelor s-ar putea amana pana la lansarea Windows 8. Pentru moment, Dell, Fujitsu si MSI au spus ca se gandesc la folosirea platformei Microsoft pentru unele tablete destinate educatiei, finantelor si domeniului medical.

Pana acum, Asus, Azpen si ViewSonic au indraznit sa se adreseze publicului larg cu tablete bazate pe Windows.

Cu cat intarzie mai mult optimizarea Windows pentru tablete, cu atat mai greu va fi pentru Microsoft sa intre cu dreptul in jocul dominat de cativa ani de competitorul Apple.

#tablete, #sistem de operare tableta, #ipad, #apple ipad, #ios, #android 3.0, #google android, #blackberry , #stiri Apple