Google Android, de la A la Z

Luni, 16 August 2010, ora 10:55
3428 citiri
Google Android, de la A la Z

In T2 al 2010, s-au vandut peste 10 milioane de smartphone-uri cu Android, acaparand o cota de piata de 17,2%. In comparatie, in acelasi interval, Apple a vandut numai 8,47 milioane de iPhone-uri, potrivit institutului de cercetare Gartner. In ciuda succesului fumlminant, multa lume nu stie cu exactitate ce este si ce face Android. 

Iata cateva date de baza despre Android.

Ce este Android?

Pe scurt, Android este un sistem de operare pentru smartphone-uri. Echivalentul Android pentru Apple este sistemul de operare iOS, instalat pe iPhone si iPad. Terminalele Blackberry functioneaza pe baza BlackBerry OS.

Android, dezvoltat de Google, a fost anuntat oficial in 2007. Primul telefon cu Android, T-Mobile G1, a iesit pe piata in 2008.

Ce are in plus

Spre deosebire de sistemul de operare folosit de iPhone, care este sub controlul absolut al Apple, asa cum Blackberry OS este sub controlul RIM iar platforma Windows Phone sub cel al Microsoft, Android-ul este un sistem de operare open-source.

Producatorii de telefoane il pot imbunatati si folosi cum cred de cuviinta, pentru ca smartphone-urile lor sa fie din ce in ce mai bune.

Android este la fel de rapid si de puternic ca iOS, are o interfata intuitiva si flexibilitate data de multitudinea de optiuni.

Smartphone cu Android vs. iPhone

Motivul principal pentru care Android a fost ales de useri este modul in care sunt integrate serviciile Google, precum Gmail, Google Calendar sau Google Contacts. Odata ce ti-ai introdus numele de utilizator si parola Google, telefonul va importa automat mailurile, contactele si alte informatii folositoare, fara a fi nevoie de o sincronizare cu un calculator.

Un alt argument pro Android este deschiderea pe care o afiseaza, cand vine vorba de aplicatii. In timp ce Apple nu permite instalarea programelor decat dupa ce au fost acceptate in App Store, Google nu impune nicio restrictie in privinta aplicatiilor.

Aplicatii pentru Android

Pana acum, s-au dezvoltat aproximativ 100.000 de aplicatii pentru Android. In comparatie, magazinul de aplicatii al Apple contine 250.000 de aplicatii, iar cel al Blackberry doar 8.000.

Dezvoltatorii de software prefera sa scrie aplicatii pentru sistemele de operare care permit migrarea catre alte platforme. In acest context, sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, atrage din ce in ce mai multi programatori.

In curand, aplicatiile pe Android se vor apropia, ca numar, de cele dedicate iPhone.

Ce este Froyo?

Cea mai recenta versiune a sistemului de operare, Android 2.2, a fost botezata Froyo si contine o serie de imbunatatiri in ceea ce priveste conectivitatea prin USB, functionalitati de hot spot si, poate cel mai important, suport pentru Flash.

Dezavantajele Android

Android simplifica setarea contului de e-mail, importarea contactelor din Gmail si folosirea calendarului, insa se complica atunci cand vine vorba de importarea de fisiere audio si video.

Daca detinatorii de iPhone pot face acest lucru foarte simplu, datorita programului iTunes, cei care folosesc telefoane cu Android pot alege dintr-o varietate de programe, unele mai complicat ca celalalt, dar niciunul dezvoltat de Google.

In general, Android ofera multe optiuni, un lucru foarte bun pentru userii experimentati, dar un dezavantaj pentru incepatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar. Care este motivul
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar. Care este motivul
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar, de această dată în Regatul Unit, unde un grup de aproximativ 1500 de dezvoltatori de aplicații a intentat o acțiune în instanță împotriva...
#android, #apple, #blackberry, #google, #iphone, #smartphone , #stiri Google