Amanarea ratelor este vazuta de unii bancheri ca fiind o masura rea, ce le-a afectat business-urile. Cu toate acestea, exista si unii specialisti financiari care spun ca masura a fost una foarte buna si care, pe termen lung, isi va arata efectele benefice.
"Sunt industrii care s-au inchis sau au fost restrictionate prin decizii guvernamentale, lesne de inteles. Este vorba de viata oamenilor si atunci masurile sunt "pe masura", daca le putem spune asa. Beneficiul este ca, in loc sa intri in default, sa ai probleme la plata sau de neperformanta, sa intri in procese lungi sau de executare de garantii, mai bine amani ratele. Deci, da, a fost o masura buna pentru clienti", spune Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank, invitat la "Dialogurile Ziare.com".
Potrivit lui, si pentru banci a fost o masura buna, in acelasi timp.
"Sigur, acum bancile dezbat cat de buna a fost aceasta masura. Unii o considera o masura buna pentru ca a fost una simpla. Guvernantii au dat corect aceasta masura, adica au spus "cine aplica, beneficiaza de ea". Daca ar fi fost facuta mai complicat de atat, de exemplu, sa fi cerut niste situatii financiare sau dovezi prin care sa arati ca ti-a scazut cifra de afaceri sau ca ai avut probleme financiare, nu ar fi fost operabila", mai spune bancherul.
Vor exista si minusuri
Bituleanu considera ca minusurile vor veni anul viitor, dupa ce se va decide daca se mai prelungeste cu cateva luni amanarea ratelor sau se incheie la 31 decembrie in... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 00:02
Pandemia a venit cu un val de probleme, mai ales financiare pentru unii dintre noi. Din acest motiv, in urma cu jumatate de an, multi romani, desi nu aveau probleme atat de grave, au decis sa se bucure de amanarea ratelor.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum te afecteaza amanarea ratelor.
Problema este ca acest serviciu se plateste, nefiind o facilitate de care sa te bucuri gratuit. Astfel ca, desi guvernul mai pregateste o noua amanare a ratelor, ar trebui sa te gandesti de doua ori daca e bine sa (mai) apelezi la ea. Nu faci decat sa iti maresti viitoarele rate, atunci cand va trebui sa platesti din nou.
Cu titlu de exemplu:
Pentru un credit ipotecar, la care mai ai de platit pana in vreo 25 de ani, sa spunem, si la care aveai o rata de 1.800 de lei, pe care ai amanat-o 9 luni, acum poate ti se va prelungi din nou perioada de creditare, iar rata ta va ajunge undeva la aproape 1.950 de lei.
In cazul unui credit de nevoi personale, la care rata era de 800 de lei, si mai aveai de platit undeva la 3-4 ani, dupa o amanare de 9 luni, rata va creste la 870 de lei si poate se va prelungi si perioada creditului.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cati bani vei strange pentru facultatea copilului daca economisesti de cand se naste
De ce e bine sa-ti anunti banca atunci cand pleci in vacanta
Sfatul expertilor: cum sa investesti inteligent la bursa ...citeste mai departe despre "Amanarea ratelor,... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:30
Romanii care au ales sa isi amane plata ratelor in contextul pandemiei de COVID-19 se vor regasi la Biroul de Credit.
Societatea a anuntat cum se vor inregistra informatiile privind creditele la care se accepta, de catre banci, suspendarea platii ratelor scadente, conform OUG 37/2020.
Precizam ca in aceasta ordonanta data de Guvern pentru a putea fi amanate ratele nu se mentioneaza nimic cu privire la raportarea la Biroul de Credit.
Astfel, raportarea creditelor inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata va fi realizata prin introducerea comentariului "Suspendare la plata", potrivit Biroului de Credit.
"Avand in vedere prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, Participantii la Sistemul Biroului de Credit vor inregistra corespunzator informatiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice carora li se accepta, de catre creditori, cererea de suspendare a obligatiilor la plata ratelor scadente.
In acest sens, pentru toate creditele inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata, creditorii vor inregistra comentariul 'Suspendare la plata'.
Ulterior, in perioada de suspendare la plata, creditorii vor transmite la fiecare scadenta informatia referitoare la faptul ca rata si valoarea platita sunt zero", potrivit unei informari a institutiei.
Sursa citata mai noteaza ca scorul... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 09:24
Bancile din Romania au solutionat deja peste 65% din cele aproximativ 270.000 de solicitari primite de la clientii persoane fizice si juridice pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit incheiate cu acestea, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Asociatia Romana a Bancilor.
Pana in prezent, aproximativ 260.000 de clienti persoane fizice si pana la 10.000 de companii au depus solicitari de suspendare a platii ratelor, ceea ce reprezinta 17% dintre creditele acordate persoanelor fizice si sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice.
"Consideram ca masurile de amanare la plata trebuie sa se aplice doar debitorilor care inregistreaza dificultati financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel incat aplicarea acestora sa nu conduca la afectarea lichiditatii si solvabilitatii sistemului bancar.
Constituirea de provizioane si pierderile bancilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale institutiilor de credit, reducand astfel capacitatea acestora de a continua sa-si sprijine clientii aflati in dificultate reala in urmatorii ani, in cazul unei recesiuni prelungite", au transmis reprezentantii bancilor.
Clientii ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de pandemie pot beneficia de acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor, dobanzilor si comisioanelor aferente creditului in baza OUG 37/2020.
Citeste mai multe despre ARB: 270.000... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 13:19
Peste 150.000 de persoane fizice si aproximativ 10.000 de companii au solicitat pana in prezent amanarea platii ratelor la credite, termenul limita pentru depunerea cererilor fiind jumatatea lunii mai, a declarat vineri, pentru AGERPRES, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.
"Peste 150.000 de persoane fizice (au solicitate amanarea ratelor la credite - n.r.) si aproximativ 10.000 de companii. Din aproximarile pe care le facem in momentul de fata", a spus Florin Danescu, intrebat care este numarul de cereri de amanare a ratelor la credite primit de banci.
Potrivit presedintelui executiv al ARB, clientii au inceput sa depuna cereri de cand bancile au oferit solutii, dar volumul a crescut foarte mult in ultimele zile, dupa aparitia normelor de aplicare pentru Ordonanta 37.
El a mentionat ca cererile se pot depune pana la jumatatea lunii mai, iar daca ritmul de crestere a numarului de solicitari se mentine, se consuma portofoliul de clienti. "Nu stiu daca ar fi bine, ca nu e vorba de resurse sau ca nu ar vrea bancile. Doamne fereste! Ci de faptul ca inseamna ca oamenii nu ar face selectia intre cei care chiar au nevoie sau pur si simplu ar cere toata lumea fara sa aiba nevoie. Ar fi o greseala pentru ca si-ar incarca nota de plata fara rost", a declarat Florin Danescu.
De asemenea, el a mentionat ca volumul este foarte mare pe comunicare nu numai despre credite, dar si pentru restul produselor. Clientii ar putea sa foloseasca... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:54
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca in ordonanta de guvern privind amanarea platii ratelor bancare pentru cel mult 9 luni, de care pot beneficia romanii care au de suferit in plan financiar din cauza restrictiilor impuse din cauza pandemiei, au fost facute mai multe clarificari.
Cea mai importanta dintre acestea: dobanda din perioada de suspendare a ratelor va fi zero. Initial, ministrul anuntase ca dobanda se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.
"Am vrut sa elimin orice urma de indoiala. In ceea ce priveste ratele la creditele pentru persoanele fizice la credite ipotecare. Acolo statul garanteaza 100% dobanda pe o perioada de cinci ani de zile. Dar pentru ca au aparut foarte multe dezbateri in spatiul public, am vrut sa fie foarte clar modul in care se face lucru si astfel am spus dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. Ce am introdus noi, la aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare. Ca sa eliminam orice discutie in spatiul public, am introdus aceasta clarificare, dobanda este 0 la aceasta creanta", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca suspendarea ratelor poate fi solicitata pana la... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:09
Guvernul va adopta joi ordonanta de urgenta prin care plata ratelor la banca se suspenda pana la 9 luni, a declarat la inceputul sedintei Executivului ministrul de Finante, Florin Citu.
"Suntem pregatiti cu OUG, vizeaza persoane fizice, juridice. Pana la 9 luni este perioada pentru care se suspenda plata ratelor", a informat Citu.
Detaliile despre pasii ce trebuie urmati pentru aceasta amanare vor fi anuntate la finalul sedintei de guvern.
Totodata, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Finantelor ca in ordonanta de urgenta sa fir prevazute si contractele de leasing, ca o facilitate necesara pentru firmele de transport afectate grav de criza coronavirusului.
Miercuri, ministrul de Finante a anuntat ca a discutat cu reprezentantii BNR si cu sistemnul bancar despre ordonanta de urgenta, a propus varianta de amanare a platii ratelor cu pana la 9 luni, iar aceasta a fost agreata.
"Solutia pe care o propune Ministerul Finantelor, pe care am propus-o Bancii Nationale a Romaniei si sistemului bancar este una care ia in calcul mai multe elemente. In primul rand, m-am gandit la perioada de timp, nu stim exact cat timp o sa dureze aceasta perioada, si atunci am zis ca cei care doresc sa aiba ratele amanate la banca pot sa o faca pana la 9 luni de zile.
Este un termen pe care l-am discutat cu BNR si cu sistemul bancar. Pana la noua luni de zile este propunerea cu care am mers eu si a fost agreata de BNR si sistemul bancar. Ramane de vazut daca asa va ramane... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 17:37
Bancile si IFN-urile vor putea amana ratele la creditele persoanelor fizice si firmelor in contextul pandemiei Covid-19, a decis marti Comitetul de Supraveghere al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de urgenta.
BNR precizeaza ca va flexibiliza cadrul normativ iar aceste masuri nu vor determina reclasificarea creditelor iar institutiile bancare nu trebuie sa constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurarii.
"Comitetul de Supraveghere al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de urgenta, a clarificat modul in care bancile si IFN-urile din Romania trebuie sa aplice reglementarile in vigoare in contextul pandemiei cu COVID 19. Astfel, BNR va face uz de flexibilitatile cadrului normativ astfel incat persoanele si companiile cu credite sa poata fi ajutate atat de banci cat si de institutii financiare nebancare in perioada urmatoare.
Amanarea la plata (urmare a unei masuri generale sau prin negocieri directe cu clientii), determinata de situatia actuala, nu trebuie asociata unei notiuni de dificultate financiara a debitorului. In consecinta, creditul nu trebuie reclasificat, iar institutia bancara nu trebuie sa constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurarii", se arata intr-un comunicat al BNR.
Astfel, mentioneaza Banca Nationala, "desi definitia starii de nerambursare presupune orice operatiune de restructurare a unui credit si trebuie asociata notiunii de dificultate financiara, in situatia unui... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 20:50
BCR poate acorda clientilor, in functie de situatia individuala, o perioada de gratie de trei luni la plata ratelor de credit, o reducere a ratei pe o perioada limitata de timp sau extinderea perioadei de derulare a creditului, pentru a diminua suma lunara de plata.
"BCR este o institutie cu un portofoliu de credite complex si multe categorii de clienti si produse. Avem o experienta extinsa in ceea ce priveste masurile de sprijin al clientilor cu credite, pe care o aplicam din 2010, de cand am oferit suport pentru peste 200.000 de clienti.
Indiferent de COVID-19, in functie de situatia individuala, BCR are solutii concrete de reorganizare financiara a relatiei cu banca: perioada de gratie de trei luni la plata ratelor de credit; reducerea ratei la credit pe o perioada limitata de timp; extinderea perioadei de derulare a creditului, pentru a diminua suma lunara de plata", au declarat, pentru Agerpres, reprezentantii BCR.
Citeste si: CEC Bank amana pentru o luna plata ratelor la toate creditele acordate persoanelor fizice
Reprezentantii BCR sustin ca sistemul bancar este solid si rezistent pentru a gasi solutii pe termen scurt si pe termen lung iar bancile romanesti au experienta unei crize prin care au trecut si din care au invatat lectii valoroase.
"Apelul nostru este la calm si la ratiune pentru ca asa vom gasi cele mai bune solutii, eficiente si sustenabile pe termen lung", afirma reprezentantii bancii.
In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, in... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 19:24