Cum sa iei casa fara banca

Marti, 31 Martie 2009, ora 16:30
9026 citiri
Cum sa iei casa fara banca

Daca iti cumperi o locuinta in rate, de la dezvoltatori, iesi mai ieftin decat daca ai lua un credit ipotecar de la banca, potrivit EVZ.

Avantajele unui apartament cumparat prin sistem de creditare, direct de la constructor sunt urmatoarele: nu ai nevoie de o multime de documente care sa certifice venitul lunar si vanzatorii nu impun o rata in functie de venit, ci una fixa pana la incheierea contractului. In schimb, nu te poti intinde cu ratele pe mai mult de 15 ani.

Prin comparatie, pentru un apartament de 125 000 de euro, la dezvoltator, platesti 100 de rate (cate 1600 de euro pe luna), pe cand la banca dai rate ceva mai mici (1587 de euro), dar mai multe (120). La final, locuinta cumparata direct de la constructor te costa 172 000 de euro, pe cand prin banca te ajunge 190 000 de  euro.

 Totusi, la dezvoltator, risti sa fii dat afara din casa, daca nu-ti platesti ratele timp de doua luni.

Agentii imobiliari cred ca aceste sisteme de finantare fara banca,  sunt o masura de supravietuie a dezvoltatorilor in urmatorii ani, pana se va debloca piata. "Dezvoltatorii au introdus aceste sisteme ca o masura de amanare a platii, in ideea ca, in doi ani, trece criza, iar oamenii vor plati cu banii de la banci", afirma Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartament, #banca, #casa, #credit, #dezvoltator, #finantare, #ipotecar, #locuinta, #piata, #rate , #Apartamente