Ministrul Finantelor: Amanarea ratelor va fi pe o perioada mai mare de starea de urgenta, clientii nu vor avea probleme birocratice

Marti, 24 Martie 2020, ora 22:10
1185 citiri
Ministrul Finantelor: Amanarea ratelor va fi pe o perioada mai mare de starea de urgenta, clientii nu vor avea probleme birocratice
Foto: Arhiva Facebook/ Florin Citu

Amanarea ratelor se va face pe o perioada mai mare decat starea de urgenta, mai aproape de sase luni, iar toti clientii care solicita acest lucru nu vor avea probleme birocratice, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

"Pregatim o solutie pentru ratele romanilor. Astazi a venit decizia Asociatiei Europene a Bancilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o solutie pentru tot sistemul bancar, pentru toti clientii si pe care o vom adopta joi (26 martie 2020, n.r.) in sedinta de guvern, prin ordonanta de Guvern. Detaliile tehnice inca se discuta, dar o solutie este o amanare a ratelor pe o perioada mai mare de starea de urgenta.

Eu va spun ca aici va fi implicat si statul si nu vom discrimina. Cei care vor cere, vor avea acces la aceasta facilitate. Care va fi durata de amanare si care vor fi conditiile, le vom pune in ordonanta de urgenta. Cei care au nevoie de pasuire, nu au nevoie de vreun certificat sau de altceva. Vor putea sa apeleze la aceasta facilitate. Joi vom veni exact cu detaliile", a afirmat Citu, la Digi 24.

Ministrul de resort a precizat ca decizia Guvernului se refera la o pasuire, nu la o stergere a ratelor datorate bancii.

"Astazi am avut discutii toata ziua cu Banca Nationala, seara am discutat si cu reprezentantii bancilor si solutia este 90% facuta. Pasuirea va fi mult mai mare, pentru ca ne gandim ca nu stim in primul rand cat va dura aceasta perioada. Credem ca e nevoie de o perioada dupa aceea pentru a reveni la normal si atunci trebuie sa se extinda perioada si dupa starea de urgenta. Va fi vorba despre luni, nu putem vorbi despre ani in acest moment.

Mai aproape de sase luni, decat de trei luni... Este vorba despre o pasuire, nu putem sa stergem ratele. Este o pasuire care se va intinde si dupa perioada de stare de urgenta. Pentru persoane juridice avem deja tot felul de instrumente si vor fi si pentru persoane fizice. Am mers pe o varianta prin care nu cream alte probleme birocratice. Nu exista conditionalitati (pentru amanarea ratelor, n.r.). Decizia va fi valabila din momentul in care va fi publicata in Monitorul Oficial", a subliniat Florin Citu.

Marti seara, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Dan Suciu, a mentionat intr-o interventie la Digi 24 ca "in cazul unei rate neplatite a unui credit cauzata de situatia epidemiei de COVID-19, creditul respectiv nu va fi considerat neperformant".

"In consecinta, banca nu ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Amanarea ratelor va fi pe o perioada mai mare de starea de urgenta, clientii nu vor avea probleme birocratice" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Florin Citu amanare rate , #Stiri Macroeconomie