Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rescadentarea creditului, alternativa la executarea silita a garantiilor

Rescadentarea creditului, alternativa la executarea silita a garantiilor

Bancile isi asuma prin restructurarea creditelor un nou risc si de aceea procesul nu trebuie inteles de clienti ca o masura de amanare a unei stari de insolventa inevitabila, in conditiile in care acesta este acceptat de institutii ca o alternativa pentru a evita executarea garantiilor, arata ARB.

"In actuala conjunctura economica, restructurarea unui credit la care imprumutatii intampina probleme in rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. Solutia este acceptata de banci si prin prisma evolutiilor pietei imobiliare, pentru ca preturile bunurilor aduse in garantie s-au redus simtitor, iar garantiile nu pot fi valorificate la un pret care sa asigure recuperarea creantelor bancilor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), preluat de Mediafax.

Restructurarea creditelor permite imprumutatilor care intampina probleme legate de fluxul de numerar sa modifice de comun acord cu banca creditoare caracteristicile imprumuturilor, respectiv dobanda, durata, scadenta sau acordarea unei perioade de gratie.


"Aplicarea schemelor de restructurare se face de catre fiecare banca in concordanta cu normele interne ale acesteia si in functie de conditiile si particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate. Comunitatea bancara reitereaza disponibilitatea de a analiza cererile de restructurare a facilitatilor acordate ce vor fi adresate de clienti institutiilor de credit", se mentioneaza in comunicatul ARB.


Pentru a apela la solutia de restructurare, agentii economici trebuie sa demonstreze ca intampina probleme financiare, iar schemele de relaxare a rambursarilor pot fi aplicate atat la solicitarea clientului, cat si la sugestia bancilor.


"Planul de restructurare agreat cu debitorul bancii trebuie sa se bazeze pe elemente si documente care sa prezinte clar modalitatile de depasire a dificultatilor temporare, cum ar fi identificarea unor noi piete de desfacere, reducerea costurilor, maximizarea vanzarilor, diversificarea activitatilor sau concentrarea pe activitatile cu profit ridicat, implicarea mai mare a asociatilor/actionarilor, un management al afacerii mai performant, etc.", mai arata Asociatia.


Cele mai intalnite scheme de restructurare utilizate de bancile din Romania sunt rescadentarea (modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia/mai multor rate de credit in sold fara a se depasi durata initiala de acordare a creditului), reesalonarea (modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia/mai multor rate de credit in sold cu depasirea duratei initiale de acordare a creditului si/sau incadrarea imprumutului in alta categorie, dupa caz - termen mediu sau lung -, dar fara a depasi durata maxima de creditare pentru produsul in cauza) si refinantarea (acordarea unui nou imprumut pentru rambursarea unui credit in derulare si care inregistreaza sume neachitate la scadenta).


De asemenea, bancile mai acorda o facilitate de credit pe termen scurt, firmelor, dar si primariilor, scolilor, consiliilor locale, etc., care datorita neincasarii creantelor de la bugetul de stat inregistreaza sume neachitate la scadenta din credite acordate de banci (principal, dobanzi), precum si datorii la bugetele de stat sau datorii catre furnizori. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4203 ori
Citeste mai multe desprebanci credite imprumuturi insolventa