Productia agricola a Uniunii Europene a avut o valoare de 434,3 miliarde de euro in 2018, cu 0,6% mai mare decat in 2017, statele membre cu cea mai mare productie agricola totala fiind Franta (77,2 miliarde de euro sau 18% din totalul UE), Italia (56,9 miliarde euro sau 13%) si Germania (52,7 miliarde euro sau 12%), arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Locurile urmatoare sunt ocupate de Spania (52,2 miliarde euro sau 12%), Marea Britanie (29,8 miliarde euro sau 7%), Olanda (28,2 miliarde euro sau 6%), Polonia (25 miliarde euro sau 6%) si Romania (18,6 miliarde euro sau 4% din totalul UE).
In jumatate dintre statele membre ale Uniunii Europene valoarea productiei agricole a crescut in 2018, cel mai semnificativ avans fiind raportat in Slovenia (17,9%), Romania (8%) si Croatia (5,9%). In jumatate din statele membre ale Uniunii Europene valoarea productiei agricole a scazut in 2018, cel mai important declin fiind raportat in Danemarca (8,9%), Suedia (8,8%) si Lituania (7,4%).
In randul statelor membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare industriei agricola, valoarea productiei agricole totale a urcat anul trecut cu 5,6% in Franta, cu 3% in Italia si in Spania, iar in Germania a scazut cu 6,3%.
Valoarea productiei agricole este influentata de o modificare de pret, o modificare de volum sau o combinatie intre cele doua elemente. Cresterea cu 0,6% a valorii productiei agricole a UE in 2018 comparativ cu 2017 a fost determinata, in... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 13:41
Aproape 70% din suprafata tarii a intrat intr-un proces de aridizare din cauza schimbarilor climatice, iar irigatiile nu mai sunt suficiente pentru a proteja culturile de temperaturile extrem de ridicate, sustine presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii.
Intr-un interviu acordat AGERPRES, Valeriu Tabara a vorbit despre efectele schimbarilor climatice asupra agriculturii din Romania, despre solutiile pentru agricultori si ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a reduce impactul incalzirii climatice. Modificarea calendarului agricol, cultivarea altor plante, nespecifice Romaniei pana acum - kiwi, maslin, bumbac -, dar si captarea apei de ploaie sunt printre masurile propuse de Valeriu Tabara.
Seceta produsa de incalzire climatica ataca plantele de sus in jos
"Este clar ca schimbarile climatice nu mai sunt o poveste. (...) Ce inseamna schimbarile climatice pentru Romania? O incalzire treptata, care in ultimii 15-20 de ani, a ajuns la 2 - 2,5 grade Celsius. O crestere a temperaturii, fie numai cu o jumatate de grad, influenteaza fenomene majore la nivel de tara. Procesul acesta de aridizare nu a aparut de acum, a aparut de acum mai mult de 50 de ani. La nivel global se vorbeste despre desertificare. Acesta a evoluat extraordinar si iata ca o intalnim la aceasta data, mai ales pe anumite zone ale Romaniei, cum sunt Dobrogea, Lunca Dunarii, zonele de podis din Moldova, partea de... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 15:03
Romania este, ramane si va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, pentru ca are conditii extraordinare de clima si sol pentru a realiza randamente mari, a declarat, luni seara, la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizand ca anul acesta s-a obtinut cea mai mare productie la grau "de cand e tara, tara".
"Romania este, ramane si va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, pentru ca are conditii extraordinare de clima si sol pentru a realiza randamente mari. Am demonstrat doi ani de zile si anul trecut si anul acesta, Romania a ramas in frunte. Putin credeau. Am spus-o in primavara. Anul acesta fata de anul trecut este o singura diferenta la grau. Anul trecut au fost si spice si paie, anul acesta sunt mai multe spice decat paie. Se intrebau cand intrau cu combina in lan ca nu stiau de unde curg atatea boabe. Zic: uita-te la spic, tu vrei graul pana la buric. Nu. Acum e mai mic, dar uita-te la spic. Este cea mai mare productie de grau pe care a obtinut-o Romania, mai mare decat anul trecut cu 200.000 tone si la acelasi nivel ca randament, la unitatea de suprafata. Cea mai mare de cand e tara, tara (...) Este si cea mai mare productie de orz pe care am obtinut-o si de orzoaica de toamna", a precizat Petre Daea.
Intrebat daca aceste productii record nu sunt raportari "ca pe vremuri", el a raspuns: "Nu, domnule, pentru ca nu mai facem raportam din acelea, acum se fac raportari corecte si oamenii sunt mai potoliti la raportari. Si o sa... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 11:09
Dupa 20 de ani, 2014 este anul in care agricultura Romaniei va deveni competitiva, dar pentru a stabiliza productia trebuie investit masiv in sistemele de irigatii, a declarat vineri, la Ploiesti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin.
"Din anul 1994, Romania nu a avut niciodata o balanta pozitiva, agricultura Romaniei incepe sa devina competitiva, incepem sa exportam la nivel de tari terte, in Asia, in tarile arabe, pe piata europeana inca mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decat prin sustinerea sistemului de irigatii', a afirmat Constantin.
El a adaugat ca "daca vrem sa fim competitivi in continuare pe langa celelalte masuri stabilite prin Programul National de Dezvoltatre Rurala trebuie sa stabilizam productia la un anumit nivel si sa investim foarte mult in sectorul de irigatii, sectorul de irigatii fiind prioritatea principala a actualei guvernari".
Daniel Constantin a spus ca "jumatate din infrastructura secundara preluata de organizatiile de udatori a fost devalizata, dar se va reface cu fonduri europene".
"Sumele destinate sistemului de irigatii din infrastructura secundara se ridica la 370 de milioane de euro, infrastructura principala nu beneficiaza de fonduri europene, dar avem discutii avansate pentru un program de parteneriat public-privat", a mentionat ministrul Agriculturii.
El a aratat ca "in urmatorii 2-3 ani, putem sa vorbim de reabilitare masiva a sectorului de irigatii, ceea cea va... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:41
Romania trebuie sa deschida si alte piete pentru a-si vinde produsele la preturi corespunzatoare, acordul cu China fiind unul istoric, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
In acest context, seful de la Agricultura a subliniat ca institutia pe care o conduce a facut eforturi, anul trecut, pentru a debloca piata din Rusia, dar si pietele din tarile arabe si din China.
"De ce deschidem alte piete? Pentru ca este foarte important pentru Romania. Competitia pe piata Uniunii Europene, asa cum stiti, din cauza diferentei de sprijin european intre Romania si alte state, este extrem de puternica. Romania are nevoie, pentru a vinde produsele pe care le are la preturi corespunzatoare, sa deschida si alte piete. Din acest punct de vedere, Ministerul Agriculturii a facut anul trecut eforturi sa deblocheze atat piata din Rusia, cat si piata din tarile arabe si piata din China", a spus Daniel Constantin.
China manifesta interes pentru produsele romanesti
"Este primul de acest gen, care stabileste baza pentru ca produsele romanesti sa fie exportate. Primii pasi s-au facut pe zona de crestere a porcilor si pe zona de crestere a bovinelor. Existe premise importante ca in 2014 sa se extinda aceste acorduri si pe zona de ovine, dar si pe alte zone care, in timpul discutiilor de la Bucuresti, s-au manifestat ca fiind de interes pentru partea chineza", a adaugat acesta.
Camera de Comert Italiana pentru Romania a organizat,... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 12:43
Uniunea Europeana va asigura Romaniei, in perioada 2014- 2020, un sprijin financiar pentru agricultura de 10,6 miliarde de euro, a declarat, joi, la Iasi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, sumele vor creste anual de la 1,3 miliarde de euro in 2014 la 1,9 miliarde de euro in 2020.
"Politica agricola comuna se reformeaza, avem la dispozitie un cadru financiar care pare, la prima vedere, generos, dar nu este atat de generos pe cat ne-am dorit. In perioada 2014- 2020 suma totala este de 10,6 miliarde de euro", a afirmat Constantin.
Ministrul sustine ca autoritatile romane au convins Uniunea Europeana sa accepte acordarea unui ajutor financiar de la bugetul de stat, care se ridica anual la circa 350 de milioane de euro.
"Propunerea pentru actuala politica nu mai prevedea pentru Romania posibilitatea de a acorda suplimentar ajutor pe suprafata de la bugetul de stat. Aveam 1,3 miliarde de euro, le imparteam la 1,9 milioane hectare si rezulta o anumita suma. Daca ramaneam la acest pachet, din pacate, riscam ca sprijinul pe suprafata sa fie mai mic decat in 2013", a adugat Constantin. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 18:03
Romania trebuie sa cheltuiasca in anul 2012 aproape sase miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai pe agricultura, a declarat, marti, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
"In anul 2012, Romania trebuie sa cheltuiasca aproape sase miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita riscul de dezangajari, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai la Ministerul Agriculturii, respectiv 1,1 miliarde de euro prin APIA si 1,4 miliarde de euro prin APDRP", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca unul dintre obiectivele pe care intentioneaza sa le indeplineasca pana la sfarsitul anului este acela de a finaliza Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
"Suntem in stare avansata, daca nu chiar aproape de final, cu noul PNDR 2014-2020, pe care sper sa il finalizam pana la sfarsitul anului. Ma gandesc ca impreuna cu specialistii din Romania si cei de la Comisia Europeana sa definim un nou concept pentru dezvoltarea satului romanesc. In satul romanesc s-au investit foarte multi bani in infrastructura, in aductiuni de apa si gaze, dar cetatenii nu-si permit, nu au venituri sa le dea drumul. Trebuie sa ne ocupam de dezvoltarea macroeconomica a satului romanesc", a precizat Constantin.
Irigatiile, o problema presanta
In opinia acestuia, dezvoltarea sectorului de irigatii este un alt domeniu important care ar pune in valoare potentialul agricol al Romaniei.
"Romania are un potential agricol foarte mare si... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:10
Romania ar putea inregistra, in jurul anului 2016, un sold pozitiv in balanta comerciala cu produse agroalimentare, avand in vedere dezvoltarea sectoarelor agricole, considera ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
"Daca in anii trecuti Romania a fost mare o importatoare de produse agroalimentare, incepand cu anul 2010, s-a inregistrat o tendinta semnificativa de crestere a exporturilor si una de reducere a importurilor, tarile comunitare fiind principalii nostri parteneri, cu o pondere de 70%. Tindem la o reducere a soldului balantei comerciale si mizam ca, in jurul anului 2016, Romania va trece pe plus, avand in vedere dezvoltarea sectoarelor agricole", a declarat, joi, la "Saptamana Verde", la Berlin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
In ceea ce priveste promovarea produselor romanesti pe piata externa, Tabara a precizat ca in orice vizita pe care o efectueaza in strainatate urmareste prezenta produselor autohtone in lanturile de magazine, piata germana fiind un mare consumator de vinuri romanesti.
"Pe piata germana se regasesc produse alimentare romanesti, in special vinurile rosii, dar din pacate nu este suficient. In balanta comerciala a Romaniei exista un deficit pe relatia cu Germania pentru carnea de porc importata. Consider ca odata cu reluarea exporturilor, foarte multe preparate din carne de porc vor ajunge si pe piata germana", a subliniat seful MADR.
Romania, mai putin activa la evenimente... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 10:24
Economia romaneasca a inregistrat o crestere de 4,5% in trimestrul trei al anului, motorul acestei evolutii fiind agricultura, care a inregistrat o productie record. In ciuda potentialului enorm pe care acest sector il are, rezultatele pozitive nu s-au datorat unui plan elaborat de investitii, fiscalitate sau facilitati, ci doar unui factor imprevizibil: vremea.
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara crede ca, in ciuda rezultatelor exceptionale din 2011, Romania sta cel mai prost, din toate punctele de vedere, in comparatie cu statele vecine, criticand, de asemenea, felul in care s-a distrus cercetarea agricola in tara noastra.
Frumosu prognozeaza o crestere de 4-7% a preturilor alimentelor, pentru 2012, si isi explica lipsa de interes pentru domeniul care poate sustine, iata, o crestere economica record, printr-o motivatie pe cat de sincera, pe atat de intriganta: rea-intentie.
Citeste mai multe despre Agricultura Romaniei, distrusa in mod intentionat? pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 15:35