Producția de legume proaspete a României a scăzut cu mai mult de 40% în intervalul de timp 2012-2022.
La capitolul fructe, evoluțiile sunt împărțite: Dacă în ceea ce privește producția de pere și piersici au fost înregistrate declinuri, ca în cazul legumelor, în schimb producția de fructe, fructe de pădure și nuci (cu excepția citricelor, strugurilor și căpșunilor), dar și cea de mere a crescut în ultimii zece ani.
Țara noastră nu apare însă pe primele locuri în niciunul din clasamentele UE cu privire la producătorii principali de fructe și legume.
Roșiile, ceapa și morcovii, cădere în linie a producției
Producția de legume proaspete (inclusiv pepeni) a României a scăzut de la aproximativ 2.479 mii de tone în 2012 la circa 1.433 mii de tone în 2022.
Mai precis, este vorba de un declin de aproximativ 42% într-o perioadă de zece ani, potrivit Eurostat.
În mod similar, producția de roșii a țării noastre a scăzut de la 453 de mii de tone în 2012 la circa 299 de mii de tone în 2022, echivalentul unei reduceri cu 34%.
La nivelul UE, Italia a reprezentat 40% din tomatele recoltate în 2022, urmată de Spania (24%) și Portugalia (9%).
Și producția de morcovi a României a scăzut în intervalul de timp 2012-2022, de la 111 mii de tone la aproximativ 86 de mii de tone, mai exact un declin de 22%.
În ceea ce privește ceapa, dacă în 2012 România producea 222 de mii de tone, producția a scăzut la 145 de mii de tone în 2022, respectiv o prăbușire cu 35%.
Olanda a fost principalul producător de ceapă în 2022 în Uniunea Europeană, cu aproape un sfert (24%) din ceapa recoltată din UE, înaintea Spaniei (20%) și Franței (12%).
Principalii producători de morcovi au fost Germania (18% din totalul UE), Franța (15%) și Polonia (14%).
Declin la pere și piersici
Italia, Polonia, Spania și Franța au fost principalii producători de fructe, fructe de pădure și nuci (cu excepția citricelor, strugurilor și căpșunilor) în UE, deși pentru unele fructe specifice, alte state membre ale UE au fost, de asemenea, producători cheie.
Dacă în 2012 România producea aproximativ 52 de mii de tone de pere, producția s-a redus în 2022 la 42 de mii de tone, adică poate fi consemnat un minus 18%.
La piersici declinul este în schimb de 28%, de la o producție de 16 mii de tone în 2012 la o recoltă de sub 12 mii de tone în 2022.
A crescut însă producția de mere, de la 454 mii de tone în 2012 la 543 mii de tone în 2022, adică un plus 20%.
Avansul este și mai mare în ceea ce privește producția de fructe, fructe de pădure și nuci (cu excepția citricelor, strugurilor și căpșunilor), de aproximativ 33%, de la 1.083 de mii de tone în 2012 la aproximativ 1.436 de mii de tone în 2022.
Principalii producători de mere din UE în 2022 au fost Polonia (34%), Italia (18%) și Franța (14%).
În ceea ce privește piersicile, 3 țări au reprezentat peste 90% din producția UE: Italia (34%), Grecia (33%) și Spania (24%).
Italia (25%), Olanda (17%) și Belgia (17%) au fost principalii producători de pere.
articol realizat in colaborare cu Risco.ro
...citeste mai departe despre "Dezastrul din agricultura României în date statistice oficiale: Cât a scăzut în ultimii zece ani producția de legume și fructe" pe Ziare.com