Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca este bine ca fiecare client care are credit la banci sa judece singur masura privind reducerea, pentru doi ani cu 50%, a ratelor si apreciaza ca "fundamentala" comunicarea cu debitorii.
"Banca Nationala nu da sfaturi, dar sfatul meu personal este sa fie foarte atenti, toti, la masurile care vor fi luate si sa judece cu propriul cap. E important, am mai spus asta si sublinez. Pana in aprilie, cand se va trece la aceasta masura, fundamentala este comunicarea, daca Guvernul va reusi sa poarte un dialog sincer", a declarat Vasilescu, la postul Realitatea TV.
Acesta a reamintit ca Banca Nationala a discutat cu Guvernul maniera in care vede elaborarea actului normativ privind facilitatea fiscala propusa de premierul Victor Ponta.
"Subliniez punctul de vedere al Bancii Nationale. Acest punct de vedere al Bancii Nationale este foarte precis. Si anume, aceasta a cerut Guvernului ca pe actul normativ care va organiza acest sistem, aceasta schema fiscala, sa apara o formula de relativitate si anume, sa nu se scrie bancile trebuie sa faca, adica o previziune imperativa, ci sa se scrie, bancile pot sa faca.
Sa nu se scrie, debitorii bancilor la care au credite de platit trebuie sa faca, ci sa se scrie, pot sa faca. Asta inseamna ca, atunci in luna aprilie, cand aceasta masura va intra in vigoare, banca si debitorul se vor aseza la o masa si vor discuta. Daca e in avantajul bancii si banca va crede ca e in... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 08:21
Banca Nationala a Romaniei s-a abtinut in 2008 sa anunte public ca doreste un acord al Romaniei cu Fondul Monetar International pentru ca era un an electoral, dar expertii bancii centrale considerau ca este absolut necesar, a declarat joi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"2008 a fost an electoral, era un guvern in functie si urma altul dupa alegeri. Cum i-ar fi cazut Bancii Nationale sa iasa si sa vorbeasca ca vrea un acord cu Fondul Monetar International? Poate ca Fondul nu voia un acord cu Romania, poate nu avea ochi pentru noi", a afirmat Vasilescu, la BNR, cu ocazia lansarii cartii "Romania intre Est si Vest. Aderarea la FMI si BIRD", de Ion Alexandrescu, aratand ca exprima o opinie personala, care nu reprezinta neaparat pozitia bancii centrale.
El a precizat ca raspunde unei intrebari care s-a tot vehiculat in mass-media in ultimii ani, referitor la faptul ca BNR nu a vorbit nimic despre acordul cu FMI in 2008, iar la inceputul anului 2009 s-a asezat imaediat la masa pentru a parafa acordul.
Potrivit lui Vasilescu, cu toate ca BNR nu si-a exprimat public pozitia, in urma discutiilor dintre expertii Bancii Nationale reiesea limpede ca Romania avea nevoie de un acord cu FMI.
Vasilescu a aratat ca FMI nu este o institutie care vrea sa imprumute tari care sa devina campioni economici, ci rostul sau este de a sprijini tari care schioapata, de a fi uneori o carja.
Reprezentantul BNR a reamintit ca in urma acordului multilateral, incheiat intre... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 13:54
Fondul Monetar International a scos Romania din impas si, fara ajutorul sau, nu s-ar fi vorbit despre posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, ci s-ar fi pus problema daca avem cu ce le plati pe cele actuale, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
"La cumpana dintre 2008 - 2009, s-a terminat finantarea. Deodata, finantarea s-a blocat. Daca nu venea FMI, azi vorbeam de altceva, nu despre faptul ca Franks (Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania - n.red.) spune sa vedem daca avem cum majora salariile. Nu am fi avut cu ce plati nimic", a precizat Adrian Vasilescu,in cadrul unei emisiuni la Antena 3.
Cu toate acestea, consilierul guvernatorului BNR nu a vrut sa se pronunte asupra sanselor ca salariile si pensiile sa fie majorate."Nu imi permit sa fac o asemenea estimare. Am spus ca, din punctul meu de vedere, daca s-ar face taieri de salarii, ar fi lovit un motor de crestere. Din pacate, acest motor are niste reguli ale lui. Sunt intotodeauna multe corelatii, care, daca nu sunt respectate, iese rau de tot", a explicat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a adaugat Romania trebuie sa vada cat se mai poate imprumuta sau, daca nu se mai poate, de unde mai poate taia, pentru a atinge tinta de deficit bugetar.(E.C.) mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 22:25
Romania a trecut cu brio de testul Fondului Monetar International, reprezentantul acestuia, Jeffrey Franks, anuntand ca majoritatea tintelor au fost atinse. Cu toate acestea, au ramas patru sectoare cu probleme: sistemul sanatatii, arieratele, investitiile publice si reforma companiilor de stat.Insa, in opinia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, toate aceste neajunsuri au la baza o singura problema majora: restructurarea.Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adrian Vasilescu arata care sunt cauzele problemelor de pe cele patru segmente, precum si ce ar s-ar putea face pentru rezolvarea lor.Opozitia a calificat evaluarea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale drept optimista. Cum vi se pare dumneavoastra?Nu mi se par nici optimiste, nici pesimiste, mi se par a fi rationale. Concluziile obiective ale unei analize facuta la sange in Romania.
Citeste interviul intergral pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 10:35
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca votul boardului Fondului Monetar International (FMI) va fi favorabil eliberarii celei de-a saptea transe de imprumut pentru Romania, in conditiile in care au fost indepliniti toti parametrii stabiliti cu institutia internationala, informeaza Newsin. "Maine (vineri n.r.) se intruneste boardul Fondului Monetar International pentru a discuta raportul despre Romania. Cu siguranta va fi un vot favorabil pentru ca, totusi, parametrii care vor fi prezentati maine sunt toti in spiritul si in sensul acordului stabilit cu imprumutatorii internationali", a declarat Adrian Vasilescu la Realitatea TV.
Consilierul guvernatorului BNR sustine ca este foarte important ca votul FMI sa fie unul pozitiv.
"Asta va fi o confirmare ca intr-adevar avem o deschidere pentru 2011 sa obtinem un nou acord cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana, care sa ne sprijine, de care avem nevoie ca de aer, pentru ca indiferent ce trimiteri se fac spre China sau spre Asia, este singura cale in momentul de fata care sa ne deschida drum spre toate pietele internationale", a spus Vasilescu.
In ceea ce priveste un eventual acord de tip preventiv cu FMI, consilierul guvernatorului BNR a mentionat ca suma ar putea fi stabilita in martie, la intalnirea dintre autoritatile romane, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
"Un acord prevenitiv va fi cu o suma, dar suma se va stabili la intalnirea celor trei, pentru ca sunt... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 00:21
Discutiile privind suma ce va fi pusa la dispozitia Romaniei din acordul precautionary cu FMI sunt in derulare, a spus joi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la Money Channel, relateaza NewsIn.Intrebat daca este adevarat ca Romania poate dispune de 3,6 miliarde de euro, Vasilescu a spus ca nu poate confirma aceasta informatie, deoarece negocierile "intre cele trei parti continua".
"Nimic din ce s-a discutat azi la BNR nu poate fi facut public", a spus consilierul lui Mugur Isarescu.
"Acum se stabileste strategia de negociere, inca nu s-a stabilit o anumita suma", a precizat pentru NewsIn si consilierul guvernamental Andreea Paul Vass.
Presa a relatat in cursul acestei zile ca suma pe care FMI o pune la dispozitie prin acordul de tip precautionary s-ar ridica la 3,6 miliarde de euro.
Alte surse din mediul financiar spun insa ca suma ar fi mult mai mare.
Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au avut joi o intalnire in care au discutat despre noul acord de finantare cu FMI si Comisia Europeana. mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 18:45
Consideratiile directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, privind majorarea taxelor in Romania au fost declaratii politice, iar aplicarea propunerilor FMI ar fi dus la reinflamarea inflatiei si prelungirea recesiunii, apreciaza Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, informeaza Mediafax."Cererea de revenire in jos de la 8,3% la 6,8% din PIB implica o scadere a deficitului bugetar. (...) Ea poate fi facuta prin cresteri de taxe. Este o alternativa. S-a discutat despre ea, s-a referit la ea si seful FMI, dar seful FMI a facut-o intr-un context pe care indraznesc sa-l numesc electoral.
Oricum, a fost un context politic. Realitatea este alta, altfel s-a discutat aici. Iar la unele masuri chiar expertii FMI si-au pus semne de intrebare", a spus Vasilescu la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV.
Directorul general al FMI, posibil candidat la presedintei Frantei, a declarat recent la postul de televiziune France 2 ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor.
Consilierul guvernatorului BNR spune ca FMI a cerut inversarea trendului deficitului bugetar, care a crescut in ultimii ani de la 2,5% din PIB la 5,4% din PIB si la 8,3% din PIB in 2009.
"A aparut acest scurtcircuit in momentul in care undeva la periferia zonei euro s-a aprins un foc, de unde s-a molipsit toata Europa, si anume in Grecia. Ce s-a intamplat in Grecia, s-a vazut ca s-a produs un... mai mult
Duminica, 30 Mai 2010, ora 22:48
Romania ar putea sa renunte in acest an la o parte din banii imprumutati de la FMI si sa urmeze modelul Ungariei, dar transele vor putea fi inlocuite numai cu o flacara violet, este de parere consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu."Daca nu avem nevoie de o transa, ce punem in loc? Tot vorbim despre flacara violet. Trebuie sa punem in loc o flacara violet. Ce inseamna asta...FMI sa fie ca o flacara violet pentru noi. Sa fie FMI din noi", a spus ironic Vasilescu la The Money Show.Vasilescu a precizat ca guvernantii trebuie sa continue reformele chiar daca se va ajunge intr-o astfel de situatie.El subliniaza ca guvernantii nu trebuie sa repete greselile din trecut, ca cele din 2008 cand au dat pomeni electorale si nu au facut raportari stricte despre productivitate, eficienta, perfomanta. mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 23:11