Romaniei nu-i ajung banii FMI si ar putea imprumuta si de la alte tari din UE

Joi, 12 Martie 2009, ora 15:13
1717 citiri
Romaniei nu-i ajung banii FMI si ar putea imprumuta si de la alte tari din UE

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat joi ca Romania nu negociaza in acest moment doar cu FMI, nefiind exclusa posibilitatea ca tara noastra sa imprumute bani si de la unele tari membre UE.

Vasilescu a precizat intr-o interventie la Realitatea TV ca Romania nu negociaza in acest moment doar cu FMI, asa cum gresit s-a prezentat in presa.

"Uitati-va bine la componenta delegatiei. Este o delegatie complexa, cu reprezentanti ai Comisiei Europene, BCE si FMI, pentru ca nu se discuta acum eventualitatea unui imprumut de la FMI, ci un pachet de credite la care sa participe Comisia Europeana, FMI, poate BERD poate si alte institutii", a precizat Adrian Vasilescu.

Acesta a explicat si de ce este imperios necesara prezenta FMI la aceste discutii: "Discutam si cu FMI pentru ca, pentru toate tarile care au nevoie de acoperirea unor goluri de finantare, CE a impus prezenta in discutie a FMI, plecand de la ideea ca aceasta institutie are cea mai buna expertiza pe analiza macroeconomica".

Pe de alta parte, Adrian Vasilescu a facut cateva precizari referitoare la posibilitatea ca Romania sa imprumute bani din alte surse, cum ar fi China, posibilitate evocata de vicepresedintele PRM Gheorghe Funar.

"Domnul Funar are foarte mare dreptate cand spune despre China ca are resurse importante, dar China nu si-a anuntat disponibilitatea de a fi finantator international, iar in aceste vremuri de criza sunt foarte multe tari care au nevoie de bani.

In al doilea rand, e adevarat ca Romania a facut in anii '90 un imprumut de la Banca Chinei, dar acesta a fost de doar 100 milioane de dolari", a mai explicat consilierul guvernatorului BNR, in contextul in care se spune ca Romania ar putea avea nevoie de un imprumut de miliarde de euro.

"Nu este usor astazi pentru o tara sa fie finantator international. S-ar putea ca la pachetul care se negociaza in acest moment sa apara si unele tari, dar din UE, noi fiind membri ai Uniunii Europene", a punctat insa Adrian Vasilescu.

In acelasi timp, acesta i-a criticat foarte aspru pe analistii care "fac supozitii false" in privinta evolutiei crizei in Romania.

"Incercarile de a raspunde la aceasta intrebare ale multor analisti care fac supozitii sunt false. Ele sunt simple supozitii. Ei isi inchipuie doar cum ar putea sa fie, in functie de cum a fost in tarile baltice si la vecina Ungaria", fara sa tina cont ca "Romania are particularitatile ei, care sunt puse apasat acum pe masa negocierilor".

Negocierile Guvernului Nastase cu FMI au durat 1 an

Vasilescu a dorit sa avertizeze si asupra duratei acestor negocieri care s-ar putea intinde pe o perioada mai lunga decat se prevede in acest moment in presa.

"Nu stim cat vor dura aceste discutii si avem exemple din istoria negocierilor cu FMI. Unele au durat luni de zile sau mai mult. De exemplu, negocierile pentru acordul incheiat de Guvernul Nastase au inceput in 2001 si s-au incheiat in 2002", a reamintit consilierul lui Mugur Isarescu.

De asemenea, acesta a precizat o data in plus care va fi destinatia sumelor, in cazul in care se va incheia acest acord.

"Banii scosi pentru creditare reprezinta realitatea din planul doi. Deocamdata se discuta un pachet de credite. Ramane de vazut daca se va ajunge la un moment 2 in care BNR sa aduca in rezerva sa imprumutul de la FMI, daca transele vor fi eliberate si banii vor intra in rezerva BNR.

Iar presedintele a explicat foarte clar miercuri ca acest lucru nu va avea loc fara un protocol foarte limpede intre autoritatile din Romania si bancile mama, ca niciun leu din acesti bani nu va parasi Romania", a mai punctat Vasilescu, subliniind ca banii de la Comisia Europeana vor veni la Ministerul de Finante, iar cei de la FMI vor intra "in totalitate in rezerva BNR".

 

#china, #finantator, #imprumut, #romania, #tari, #ue, #vasilescu , #stiri FMI