Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vasilescu: Solutia Guvernului e cel mai greu de realizat, dar e raul cel mai mic

Vasilescu: Solutia Guvernului e cel mai greu de realizat, dar e raul cel mai mic

Scenariul cel mai pesimist ar fi ca Guvernul sa nu reuseasca sa scada pensiile si salariile si sa se treaca la cresterea TVA, considera Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax.

"Sunt trei planuri: primul - cel al amputarii salariilor si pensiilor; al doilea - cel al cresterii taxelor; al treilea - cel despre care se discuta acum, solutiile alternative. Sunt mii si mii, de fapt. Dar cine sa lucreze la ele? E aproape o munca sisifica, nu cred ca e posibila la aceasta ora. Solutia pe care a ales-o Guvernul este solutia cea mai complicata, dar este raul cel mai mic. Solutia cresterii taxelor este raul cel mai mare", a spus Vasilescu la videochatul Gandul.


El a mentionat ca masurile anuntate nu sunt de iesire din criza.


"Masurile de iesire sunt firesti: este nevoie de investitii si de exporturi. Rotile sanatoase ale cresterii PIB. Totodata, consumul este necesar", a explicat Vasilescu.


Intrebat de ce insista Guvernul sa ia bani de la FMI, oficialul BNR a mentionat ca aceste fonduri sunt mai ieftine si ca viitoarele transe vor ajunge doar la BNR, chiar daca o parte din banii primiti pana in prezent au fost utilizati pentru finantarea deficitului bugetar.


"Bancile locale au dat si dau. Imprumutul bancar-guvernamental a crescut foarte mult. Guvernul se imprumuta in continuare de la bancile locale. Imprumutul de la FMI are rosturi complete. El vine pe un acord. Ne place, nu ne place, acest acord este singurul program anticriza al Romaniei, verificat punct cu punct", a spus Vasilescu.


El a mentionat ca criza actuala este si morala si economica, fiind totodata una de nervi.


Totodata, Vasilescu a declarat ca daca Romania nu va ajunge sa aiba o crestere economica sanatoasa, este de preferat sa ramana in recesiune.


"Grecia are un deficit bugetar de peste 10%, iar acest deficit s-a contopit cu o alta problema, respectiv datoria publica de 115% din PIB. Cazul Greciei este cel mai grav. Romania n-are nici datorie peste PIB, nici deficit cu doua cifre. Dar daca nu ne chibzuim, s-ar putea sa ajungem si la una, si la alta", a spus oficialul bancii centrale.


Referitor la posibilitatea ca Isarescu sa ajunga premier, Vasilescu a explicat ca aceasta functie trebuie sa fie ocupata de un politician, care sa aiba in spate un partid puternic.


"Nu iei comandantul unui front cumplit ca sa-l duci pe alt front, la fel de important. (...). Salariile sunt confidentiale, dar Isarescu are mai putin de 10.00 de euro", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.


Pe de alta parte, Vasilescu a mentionat ca BNR nu este o institutie bugetara, cheltuielile bancii centrale nefiind realizate de la buget.


"BNR nu a achizitionat niciun jeep. Este o achizitie pe care urmeaza sa o faca pentru schimbarea parcului de masini. Avem deplasari si unitati in teritoriu. Toate masinile BNR au intre 200.000 si 300.000 km. Sunt uzate. BNR nu este institutie bugetara. BNR are o singura legatura cu bugetul, de dus. Desfasoara o activitate care cere bani, dar niciun leu care se cheltuieste aici nu vine de la buget", a explicat reprezentantul bancii centrale.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1378 ori