Premierul Florin Citu a transmis in seara zilei de joi, 18 februarie, ca procesul de aderare la moneda euro a fost intarziat de criza generata de pandemie. Seful Guvernului a precizat ca, la cum arata lucrurile in prezent, Romania ar putea adera in 2027 sau 2028.
"Parcursul pentru euro a fost putin intarziat de aceasta criza din 2020. Este nevoie de convergenta reala. Vom recupera in perioada 2021 - 2024, dar trebuie sa fim constienti ca aceasta aderare la zona euro va fi dupa 2024.
Obiectivul de aderare la zona euro nu este doar un obiectiv, este si o obligatie a Romaniei de a adera la zona euro prin tratatul pe care l-am semnat. Romania trebuie sa adere la zona euro", a afirmat, joi seara, la Digi 24, Florin Citu.
Programul de guvernare are ca tinta aderarea la zona euro. Economisti: "Este aproape imposibil"
Premierul considera ca "e greu sa discuti de aderare in plina criza economica, cand trebuie sa faci reforme clare".
"Dar este un obiectiv pe care ni-l mentinem pentru ca nu numai obiectivul la zona euro trebuie sa ne gandim ca este principal. Pentru mine conteaza ce inseamna sa aderi la zona euro.
Analiza Ziare.com: Zona euro isi revine din socul pandemic. Romania trebuie sa fie pregatita sa tureze motoarele exporturilor
Inseamna sa reformezi aceasta economie, sa faci o economie performanta in interiorul zonei euro unde competitia este foarte dura. acel obiectiv este, de fapt, o ancora care ne face pe noi sa ne reformam, sa ajungem in zona... mai mult
Joi, 18 Februarie 2021, ora 23:30
Criza globala provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19) va amana pana in 2021 aderarea Bulgariei la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb) si la uniunea bancara, a declarat luni guvernatorul Bancii Centrale, Dimitar Radev, transmit Bloomberg si Reuters.
Tara vecina intentiona sa se alature ERM-2, o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro, si la uniunea bancara, in iulie 2020.
"Calendarul pentru participarea la mecanismul ratelor de schimb si la uniunea bancara nu mai este unul realist. Aceasta nu inseamna ca eforturile noastre pentru aderare trebuie sa se opreasca. Daca vom continua sa lucram asa cum am facut pana acum... in pofida mediului dificil si complex in care ne aflam, o intarziere pana in 2021 nu va fi fatala", a afirmat Radev, la postul privat de televiziune Nova TV.
Acesta a adaugat ca Bulgaria nu ar trebui sa-si amane planul de aderare, asa cum s-a intamplat in cursul crizei financiare din 2009.
"Nu ar trebui sa repetam acea greseala, deoarece costul pentru oameni si pentru companii va fi mai ridicat de data aceasta", a explicat oficialul bulgar.
Luna trecuta, premierul bulgar Boiko Borisov anuntase ca Executivul va prelungi procesul de aderare la ERM-2 pe fondul ingrijorarilor ca masurile de pregatire ar putea pune in pericol cursul de schimb fix al levei in raport cu moneda euro.
Guvernul de la Sofia a promis ca va mentine cursul de schimb actual al levei in raport cu euro pana cand va adopta moneda unica. Insa... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 12:55
Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro va prezenta proiectul de trecere la euro in decembrie, iar data propusa pentru adoptare este 2024, au confirmat surse apropiate discutiilor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mentionat acelasi an la inceputul lunii noiembrie.
Proiectul de adoptare include planul de actiune, cu propunerea de calendar, si studiul in baza caruia s-a luat decizia ca incepand cu anul 2024 Romania poate folosi moneda euro, daca ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.
Studiul prevede ca acest grad de convergenta poate fi atins, daca Romania isi mentine, pana atunci, un ritm de crestere economica anuala de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creste cu mai mult de 2%, anual.
Economist UniCredit: Romania ar putea intra in recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020Daniel Daianu (BNR): E posibila o noua criza economica mondiala. Se va reflecta si la noi
Proiectul de adoptare a monedei euro arata ca acest grad de convergenta este sustenabil, deoarece Romania are zone agrare intinse, iar agricultura locala tinde sa devina tot mai automatizata.
In plus, orase precum Bacau, Craiova, Galati si Iasi au inceput sa se dezvolte puternic, tinzand sa se apropie de nivelul celor din vestul si centrul tarii - Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov.
La stabilirea acestei date s-a mai luat in calcul ca perioada... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 07:13
In opinia fostului presedinte Traian Basescu, Romania ar trebui sa anunte la summit-ul de la Roma din 25 martie ca va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2019, alegand in felul acesta sa opteze pentru scenariul trei avansat de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, in discursul acestuia despre viitorul Uniunii, potrivit caruia "cei care doresc mai mult realizeaza mai mult".
"Eu cred ca din cele cinci scenarii, pe care le enumar: 'continuam pe acelasi drum', deci mergem pe Tratatul de la Lisabona, al doilea este 'accent exclusiv pe piata unica', ceea ce inseamna golirea UE de orice continut (...) al treilea 'cei care doresc mai mult realizeaza mai mult', foarte posibil, al patrulea 'mai putin, dar mai eficient', nu se poate, Uniunea nu poate fi foarte eficienta prin natura ei, dar merge inainte ca un elefant pe care nu-l poti opri si merge in baza Tratatului de la Lisabona in care poti sa faci si mai mult daca vrei.
Si, cel de-al cincilea scenariu 'mult mai mult impreuna', asta inseamna Uniunea Statelor Europene. Sa ai un singur ministru de Externe, sa ai un Guvern cu decizie pentru toate tarile, sa ai salariu unic, sa ai impozite unice, deci asta e viitorul la care trebuie sa visam", a declarat Traian Basescu, duminica seara, la Romania TV, comentand discursul recent al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Presedintele PMP a adaugat ca, in opinia sa, se va merge pe "scenariul trei (...) - cei care doresc mai... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:55
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a reliefat, marti dimineata, cateva dintre problemele cu care se confrunta tara noastra.
"Vrem sa fim o economie bazata pe cunoastere, dar ne lipsesc unele elemente ale unei economii bazate pe factori de productie. Realist privind, si cu durere, remarcam ca, dupa atatia ani, nu avem macar o autostrada sa treaca muntii Carpati.
Nu avem nici o centura completa a Bucurestiului. Nu am terminat nici cei 16 kilometri care leaga DN1 de Autostrada 1. Si avem multe alte probleme de rezolvat. Jumatate dintre localitatile tarii nu au canalizare, nu au apa curenta. Toate acestea necesita investitii", a declarat Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la BNR.
Cu toate acestea, el a mentionat ca indeplinim, pe hartie, aproape toate criteriile de convergenta nominala de aderare la zona euro, transmite B1 TV.
Printre criteriile respective se numara mentinerea deficitului ...citeste mai departe despre "Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 11:24
Romania ar putea adopta moneda unica europeana in 2022-2023, din punct de vedere tehnic, insa decizia privind momentul aderarii va fi una politica, a declarat joi viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"Evaluarile noastre arata ca 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie ca vorbim despre convergenta nominala, fie de cea reala. Convergenta nominala sa ramana in zona tintita, iar cea reala sa atinga un nivel rezonabil", a mentionat Olteanu.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Cand va adera Romania la zona euro? Un oficial BNR da raspunsul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:31
Anul 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, din cauza faptului ca anuntarea obiectivului nu a fost urmata de o foaie de parcurs clara, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila. Noi am calificat-o drept una foarte ambitioasa si am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica.
Relansarea discutiei in aceasta vara de catre presedintele Romaniei poate crea premisele unei asemenea constructii institutionale.
(...) Desigur, vedem si cealalta fata a monedei: discutiile publice despre legislatie care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de un asemenea obiectiv", a explicat joi Olteanu in cadrul ...citeste mai departe despre "Adopta Romania euro in 2019? BNR, tot mai sceptica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:23
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.
"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu la conferinta Euromoney.
Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.
El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana.
Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.
"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:05
Aderarea la euro in 2015 este un deziderat promovat atat de mediul politic cat si de reprezentantii BNR.
In acelasi timp, aceiasi oficiali observa ca Romania nu este pregatita pentru aceasta etapa majora, ridicand astfel intrebarea care ar fi de fapt data realista cand tara noastra ar putea sa faca parte din zona euro.
Presedintele Traian Basescu a reiterat importanta acestui pas pentru Romania si mentinerea tintei ca tara noastra sa adere la euro in 2015, de mai multe ori pe parcursul acestui an.
Aderarea la euro, o obligatie
Basescu, la finalul summitului UE: Suntem reticenti la o uniune fiscala
Basescu a aratat ca pentru Romania nu se pune problema de a respecta sau nu conditiile de aderare la zona euro, deoarece acest proces reprezinta o conditie a Tratatului prin care Romania a devenit membra UE. Problema este, conform declaratiilor presedintelui dupa Consiliul European de toamna, cat de repede tara noastra va reusi sa-si tina promisiunile pentru care deocamdata a primit o derogare din partea partenerilor europeni.
Traian Basescu a declarat, dupa aceeasi reuniune, ca a insistat ca Romania sa devina parte atat a uniunii bancare, cat si a Tratatului fiscal, pentru ca altfel riscam ca tara noastra sa ramana "decuplata" de la ce se intampla in zona euro, iar orice intarziere "este o pierdere pentru Romania".
Tot presedintele a observat insa ca "trebuie sa existe corelare intre ce vrem si angajam si ce facem acasa", iar prin faptul ca inca nu facem... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 12:16