Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul se teme ca unii comercianti vor creste preturile dupa adoptarea euro. Romanii vor fi informati de preoti

Guvernul se teme ca unii comercianti vor creste preturile dupa adoptarea euro. Romanii vor fi informati de preoti
Romania va trece la moneda euro in anul 2024, dupa cum a promis premierul Viorica Dancila, iar Guvernul spune ca principalul risc pentru consumatori consta in cresterea preturilor pentru produsele de larg consum. Mai exact, in urma conversiei, poate avea loc o rotunjire in sus a preturilor in euro.

In acest sens, Executivul a decis sa organizeze o campanie de tipul "NAME & SHAME" (pentru descurajarea celor care profita de introducerea euro pentru a creste preturile), se arata in Planul national de adoptare a monedei euro, obtinut de Profit.ro.

Astfel, comerciantii care vor profita de introducerea euro in 2024 pentru a majora preturile vor fi prezentati in cadrul acestei campanii si chiar sanctionati.

Totodata, va fi lansata si o campanie de informare a romanilor, inainte cu aproximativ 12 luni de data tinta de aderare a monedei euro, deci in 2023.

Li se vor da informatii cu privire la rata si mecanismele de conversie a preturilor, salariilor si pensiilor, diseminarea informatiilor privind caracteristicile bancnotelor si monedelor euro, precum si privind calendarul si modalitatea de preschimbare a banilor.

In cadrul campaniei BNR se va concentra pe comunicarea elementelor tehnice (design-ul bancnotelor si monedelor euro, rata de conversie, calendar si modalitati de schimb), iar institutiile guvernamentale se vor axa pe transmiterea unor informatii esentiale legate de impactul fiscal, contabil, salarii sau afisarea duala a preturilor.

Informare cu ajutorul preotilor

Pentru a-i informa pe romani cu privire la adoptarea monedei euro, Guvernul vrea sa apeleze, printre altii, si la Biserica.

"Implicarea activa a marilor comercianti, a operatorilor postali, ambasadelor si consulatelor Romaniei si a comunitatilor locale (primarii, scoli, biserici, politie, unitati de forontiera etc.) in diseminarea informatiilor/mesajelor in paralel cu perfectarea si implementarea parteneriatelor cu mass-media", este una din masurile avute in vedere in campania de informare, potrivit Profit.ro.

Vor fi organizate si campanii separate pentru anumite grupuri de audiente-tinta, precum "minoritati nationale, grupuri vulnerabile, casnice, pensionari".

Noile case de marcat, conectate la sistemul informatic al ANAF in 2020

Planul national de adoptare a monedei euro, obtinut de Profit.ro, mai arata ca abia din 2020 casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare al ANAF.

Inlocuirea ve ...citeste mai departe despre "Guvernul se teme ca unii comercianti vor creste preturile dupa adoptarea euro. Romanii vor fi informati de preoti" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 742 ori