Ministerul Transporturilor (MT) ar putea sa vanda pe bursa 51% din actiunile companiei CFR Marfa, potrivit secretarului de stat Iulian Matache.
"Este o discutie in care propunem o noua solutie de privatizare, respectiv listarea pe bursa, este o solutie mult mai clara care nu lasa loc la interpretari, este transparenta, si atunci nu vor mai fi niciun fel de probleme", a spus oficialul MT, citat de Mediafax.
In luna februarie, premierul Victor Ponta a precizat ca statul a reluat procedura de vanzare a companiei. "Se face selectia pentru consultant", a explicat atunci seful Guvernului.
Ministrul de resort, Ioan Rus, a explicat ca procedura ar trebui sa se finalizeze anul viitor, potrivit acordului cu Fondul ...citeste mai departe despre "Schimbare de strategie: Ce pregateste statul pentru privatizarea CFR Marfa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:46
Directorul general al companiei CFR Marfa, George Buruiana, a demisionat joi din functie, pe care a ocupat-o din iunie 2014, a anuntat transportatorul feroviar.
"Pana la numirea unui director interimar, conducerea executiva a societatii va fi asigurata conform Regulamentului de Organizare si Functionare al SNTFM CFR Marfa SA", se arata intr-un comunicat al companiei, potrivit Mediafax.
CFR Marfa nu precizeaza motivele demisiei lui Buruiana.
Compania a bugetat pentru acest an venituri de 877,1 milioane lei, in scadere cu 21,5% fata de nivelul preconizat pentru 2014, si un profit brut de 3 milioane lei, de aproape opt ori mai mic fata de castigul prognozat anul trecut.
Printre principalii clienti ai companiei de stat se numara companiile Rofersped, Azomures, Conpet, CEO Oltenia, Holzindustrie Schweighofer, CE Turceni si Kronospan.
Compania CFR Marfa, controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfa local, secondat de Grup Feroviar Roman.
Ministerul Transporturilor va lansa procedura de selectare a consultantului pentru reluarea procesului de privatizare a companiei CFR Marfa, a anuntat, luni, premierul Victor Ponta, confirmand astfel informatiile MEDIAFAX privind rezultatul negocierilor dintre Guvern si FMI pe aceasta tema.
Guvernul a incercat in 2013 sa privatizeze CFR Marfa, insa procesul nu a fost finalizat. Dupa esecul privatizarii, Guvernul s-a angajat fata de FMI la o restructurare agresiva a... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 13:51
Guvernul si delegatia FMI au convenit sa reanalizeze toate etapele procedurii de privatizare a CFR Marfa, pentru a identifica motivele care au condus la nefinalizarea operatiunii, fara sa stabileasca deocamdata un termen pentru incheierea procesului de vanzare.
Surse oficiale au declarat ca printre subiectele discutate de reprezentantii FMI cu premierul Ponta si o parte dintre ministri s-a aflat si procedura de privatizare a CFR Marfa.
"S-a convenit cu acest prilej ca procedura de privatizare sa fie reanalizata, in vederea identificarii acelor prevederi care au impiedicat finalizarea cu succes a procesului. Vor fi analizate toate aspectele tehnice", au aratat sursele.
La intrebarea daca aceasta presupune o eventuala schimbare a procedurii de licitatie sau a conditiilor de privatizare, sursele citate au precizat ca, vineri, nu a fost luata nicio decizie in acest sens, dar ca vor fi analizate impreuna cu FMI toate variantele, urmand sa se stabileasca cum vor proceda autoritatile romane.
Printre subiectele de discutie cu FMI s-au mai aflat rectificarea bugetara, colectarea veniturilor la buget si absorbtia fondurilor europene.
Cronica unei privatizari anuntate
Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman, companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 10:14
Fondul Monetar International (FMI) a transmis foarte clar Guvernului ca este mai bine sa refaca procedura de privatizare a companiei CFR Marfa decat sa existe o procedura contestata, a declarat premierul Victor Ponta.
"Lucrurile stau in felul urmator: cei de la FMI ne-au transmis foarte clar ca e mai bine sa refacem procedura, sa o luam de la capat, sa dureze 9-10 luni decat sa fie o procedura contestata. De altfel, avem in acordul cu ei foarte clar prevazut ca se reia o procedura in termen mult mai relaxat si nu o sa mai fim pusi sub presiune", a spus Ponta la TVR.
Privatizarea CFR Marfa nu s-a putut insa finaliza la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.
Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor sa inceapa procedurile pentru o noua privatizare a companiei, proces care sa fie incheiat pana in vara anului viitor. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:42
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, sa inceapa din aceasta saptamana procedurile pentru o noua privatizare a companiei CFR Marfa, proces care sa fie incheiat pana in vara anului viitor, fara ca Guvernul sa mai fie "blocat" de catre CSAT.
Privatizarea CFR Marfa nu s-a putut finaliza la termenul limita, luni, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.
Anexa actului normativ pentru privatizarea CFR Marfa prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii.
Consiliul Concurentei nu a putut da avizul... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 13:48
In urma intalnirii de la ora 15 intre Gruia Stoica si reprezentantii Ministerului Transporturilor, mai multe surse au declarat pentru mai multe posturi de televiziune ca privatizarea a esuat. Pe de alta parte, tot pe "surse" se anunta o noua intalnire pentru continuarea negocierilor.
Cine este "acarul Paun" in afacerea CFR Marfa
Un scretar de stat la Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, este omul cheie in prizatizarea de la CFR Marfa. Omul lui Relu Fenechiu si fost director la CFR SA, Ghibu este cel pe care Ramona Manescu il face responsabil cu un eventual esec al privatizarii companiei de stat. O decizie cu privire la "soarta" CFR Marfa va fi luata in urmatoarele ore.
Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor in ianuarie 2013 printr-o decizia a premierului Victor Ponta. Nascut in 1967 in Focsani, judetul Vrancea, Ghibu a absolvit Facultatea de Mecanica la Universitatea Tehnica "GH. Asachi" din Iasi.
Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la BMW Germania. In perioada 2007-2008 a ocupat functia de director la CFR SA Infrastructura si in 2012, pentru cateva luni a fost director general la Compania Nationala de Cai Ferate (CNFC) CFR SA. Este membru al Clubului Rotary.
Ghibu a condus activitatea de zi cu zi a ministerului in perioada interimatului lui Victor Ponta, adica de la demiterea lui Relu Fenechiu si pana la instalarea in functia de ministru a Ramonei Manescu.
La inceputul lunii septembrie au aparut "zvonuri"... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:54
Luni, 14 octombrie 2013, este ziua 0 pentru privatizarea CFR Marfa, in conditiile in care ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a afirmat, vineri, ca privatizarea CFR Marfa va esua daca omul de afaceri Gruia Stoica nu se plateste diferenta de 170 milioane de euro, datorata pentru preluarea companiei, pana luni, 14 octombrie 2013.
Insa, in data de 11 octombrie, Grup Feroviar Roman (GFR) a anuntat ca a platit 30 de milioane de euro pentru achizitia CFR Marfa si va achita diferenta de pana la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurentei, respectiv in 45 de zile de la primirea documentatiei complete.
In plus, duminica, Gruia Stoica, patronul GFR, a cerut Ministerului Transporturilor sa faca public contractul de pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa si solicita implicarea directa a ministrului de resort, Ramona Manescu, in vederea evitarii unui esec al privatizarii.
"In calitate de cumparator, Grup Feroviar Roman, care si-a indeplinit pana acum cu onestitate si la termen toate obligatiile care-i reveneau, considera ca atitudinea Comisiei de Privatizare a fost de natura a-i leza buna-credinta, interesele si eforturile financiare pe care le-a facut pentru succesul acestei privatizari de importanta strategica pentru statul roman.
Cu toate acestea, GFR este in continuare dispus sa colaboreze cu Ministerul Transporturilor pentru a identifica impreuna caile legale prin care poate fi evitat esecul unei licitatii care ar afecta... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:30
Termenul limita de plata de catre cumparator a sumei de 170 milioane euro pentru preluarea a 51% din actiunile CFR Marfa ramane 14 octombrie, data dupa care Ministerul Transporturilor va anunta cum va fi finalizata procedura de privatizare, a declarat ministrul de resort, Ramona Manescu.
Ea a precizat ca va avea, joi, o discutie cu premierul Victor Ponta pe aceasta tema.
Ministrul a aratat totodata ca proiectul de hotarare prin care termenul de finalizare a privatizarii era prelungit a fost promovat de catre secretarul de stat Cristian Ghibu, dar nu s-a aflat pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului astfel ca "nu a putut fi promovat".
"Nu exista nicio actiune in instanta, suntem in termenii contractului, cum a fost si pana acum", a adaugat Manescu.
Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata pe 14 august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.
In sedinta de miercuri, Guvernul nu a discutat un proiect elaborat de Ministerul Transporturilor pentru prelungirea pana la 20 decembrie a datei limita pentru privatizarea CFR Marfa, astfel ca, in lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Roman ar trebui sa achite in urmatoarele zile inca 170 milioane euro pentru 51% din actiuni.
Pozitia GFR
Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirma ca "nu are nicio treaba" cu... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 15:02
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca atat el, cat si presedintele Traian Basescu trebuie sa discute cu delegatia FMI referitor la CFR Marfa, explicand ca, daca Romania s-a razgandit in ceea ce priveste privatizarea acestei companii, si partenerii financiari externi trebuie sa fie de acord.
"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31 martie. Avem de luat si decizia politica referitoare la CFR Marfa, pentru ca s-a dat o decizie a CSAT si acolo, impreuna cu presedintele, amandoi, trebuie sa discutam cu delegatia FMI, pentru ca obligatia privatizarii CFR Marfa este trecuta in acord din februarie deja. Ori, daca noi ne-am razgandit, trebuie sa fie de acord si ceilalti", a spus premierul.
Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:41