CFR Marfa. Mai sunt cateva ore pana cand se anunta verdictul privind privatizarea

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:30
2335 citiri
CFR Marfa. Mai sunt cateva ore pana cand se anunta verdictul privind privatizarea
Foto: ampress.ro

Luni, 14 octombrie 2013, este ziua 0 pentru privatizarea CFR Marfa, in conditiile in care ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a afirmat, vineri, ca privatizarea CFR Marfa va esua daca omul de afaceri Gruia Stoica nu se plateste diferenta de 170 milioane de euro, datorata pentru preluarea companiei, pana luni, 14 octombrie 2013.

Insa, in data de 11 octombrie, Grup Feroviar Roman (GFR) a anuntat ca a platit 30 de milioane de euro pentru achizitia CFR Marfa si va achita diferenta de pana la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurentei, respectiv in 45 de zile de la primirea documentatiei complete.

In plus, duminica, Gruia Stoica, patronul GFR, a cerut Ministerului Transporturilor sa faca public contractul de pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa si solicita implicarea directa a ministrului de resort, Ramona Manescu, in vederea evitarii unui esec al privatizarii.

"In calitate de cumparator, Grup Feroviar Roman, care si-a indeplinit pana acum cu onestitate si la termen toate obligatiile care-i reveneau, considera ca atitudinea Comisiei de Privatizare a fost de natura a-i leza buna-credinta, interesele si eforturile financiare pe care le-a facut pentru succesul acestei privatizari de importanta strategica pentru statul roman.

Cu toate acestea, GFR este in continuare dispus sa colaboreze cu Ministerul Transporturilor pentru a identifica impreuna caile legale prin care poate fi evitat esecul unei licitatii care ar afecta negativ mediul economic si ar descuraja investitiile straine. Grup Feroviar Roman conteaza pe sustinerea conducerii Ministerului Transporturilor pentru prevenirea acestei situatii", se arata intr-un comunicat transmis de GFR, detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, scrie Mediafax.

GFR considera ca in acest moment, comisia de privatizare invoca termenul de obtinere a avizului din partea Consiliului Concurentei drept motiv pentru un anticipat esec al tranzactiei, pentru a ascunde faptul ca in mod flagrant nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin.

Victor Ponta: Ministrul Transporturilor si comisia de privatizare a CFR Marfa vor anunta ce masuri au luat

Premierul Victor Ponta acorda credit ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, si comisiei speciale pentru privatizarea CFR Marfa, cu o zi inaintea expirarii termenului limita in care castigatorul licitatiei, Grup Feroviar Roman (GFR), trebuie sa efectueze plata achizitiei pachetului majoritar de actiuni, informeaza Agerpes.

"In mod sigur, doamna ministru si cei din comisia de privatizare vor anunta exact ce masuri au luat", a spus premierul duminica in Bacau.

Victor Ponta a tinut sa adauge faptul ca "in prezent, dupa ce presedintele (Traian Basescu, n.r.) a dat ordin sa fie luati toti de DNA , functionarii, pe buna dreptate, sunt foarte tematori".

Intrebat despre afirmatiile formulate de Gruia Stoica, actionarul majoritar la GFR, ca procesul de privatizare nu ar fi respectat normele europene, premierul Ponta a spus ca nu cunoaste detalii.

"Nu as vrea sa ma implic in asa ceva, banuind ca sunt lucruri pe care avocatii si consultantul le cunosc, le pot clarifica", a precizat Victor Ponta.

Premierul a mai spus ca nu va cere luni explicatii ministrului Ramona Manescu in cazul in care castigatorul licitatiei nu va depune banii pentru achizitionarea pachetului de actiuni castigat la CFR Marfa.

"Maine sunt la Iasi la sarbatoarea Sfintei Parascheva si nu cer explicatii nimanui", a subliniat premierul Ponta.

Ministrul Transporturilor solicita Comisiei de privatizare a CFR Marfa emiterea unui punct de vedere fundamentat

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, ii delega pe Presedintele Comisiei de privatizare a CFR Marfa, alaturi de consultantii Deloitte si Musat si Asociatii sa transmita, in cursul zilei de luni, 14 octombrie 2013, un punct de vedere privind evolutia si pasii urmatori in procesul de privatizare a companiei feroviare, scrie Agerpres.

"Avand in vedere comunicatul transmis de catre Grup Feroviar Roman referitor la privatizarea SNTFM CFR Marfa SA, ministrul Transporturilor (...), Ramona Manescu, a cerut domnului secretar de stat Cristian Ghibu, presedinte al comisiei de privatizare, si consultantilor Deloitte si Musat si Asociatii, ca, in cursul zilei de luni 14 octombrie 2013, sa transmita un punct de vedere fundamentat privind evolutia, momentul si pasii urmatori in aceasta privatizare", se mentioneaza in comunicatul citat.

Ministrul Transporturilor a afirmat, totodata, ca i-a solicitat presedintelui Comisiei de privatizare sa duca la bun sfarsit procesul de privatizare.

"Este datoria domnului Ghibu ca, impreuna cu consultantii, sa gestioneze acest proces de privatizare in favoarea statului roman, care l-a investit cu aceasta responsabilitate, inca din februarie 2013, atunci cand a fost numit la conducerea comisiei de privatizare si mai tarziu in septembrie 2013, cand a semnat contractul de privatizare cu castigatorul licitatiei. Inca de la debutul mandatului de ministru, i-am cerut domnului secretar de stat Ghibu sa se concentreze pe ducerea la bun sfarsit a procesului de privatizare", a mentionat Manescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#desecretizare contract CFR, #privatizare cfr, #scandal privatizare CFR Marfa , #stiri CFR