Romania ar putea sa inceapa un nou ciclu de crestere economica in a doua jumatate a acestui an, insa industria trebuie sprijinita, iar economia romaneasca trebuie sa reduca legaturile stranse pe care le are cu piata europeana, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
Cand vom iesi, concret, din criza? Cand vor simti romanii ca au iesit din criza?
Varujan Vosganian: Intrebarea asta are un raspuns care este simplu, dar si un raspuns care este mai nuantat. Daca ne uitam in urma, vedem ca Romania a avut urmatoarele perioade: a avut un ciclu negativ in perioada 1998-2003, apoi a intrat pe o faza pozitiva a ciclului economic, intre 2003 si 2008, a reintrat pe o faza negativa intre 2008 si 2013 si ar trebui ca, in a doua jumatate a anului 2013, Romania sa intre din nou pe o faza pozitiva a ciclului economic.
Deci raspunsul simplu este ca, cel putin din perspectiva comenzilor din industrie, din perspectiva structurii amortizarilor, ar trebui ca Romania sa reintre intr-o faza de crestere economica care sa dureze cel putin pana in prima jumatate a anului 2018.
Raspunsul este mai nuantat pentru ca, in primul rand, aceste cicluri economice largi nu se suprapun neaparat peste evolutiile sectoriale. De exemplu, industria auto a avut o faza pozitiva de crestere intre 2008 si 2013 in Romania. Sau putem spune ca sectorul bancar nu a avut o crestere care sa se fi suprapus neaparat peste ciclurile... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:48
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat ideile sale in legatura cu reindustrializarea Romaniei, mentionand ca vrea sa privatizeze majoritatea societatilor detinute de stat.
"Vreau sa pun la punct o strategie de reindustrializare a tarii noastre pe baze private. In componenta de reindustrializare avem un plan teoretic, un plan care tine de implicarea activelor statului si un altul care vizeaza aplicarea practica. Strategia de reindustrializare nu este inca definita.
Prima componenta a strategiei este alcatuirea unei harti economice a Romaniei. Noi nu mai avem o geografie economica si trebuie sa vedem cum arata, in mod real, harta economica a tarii noastre", a precizat ministrul, intr-un interviu pentru ziarul Bursa.
Potrivit oficialului, se lucreaza la o lista de posibili participanti la grupul de lucru pentru definirea strategiei, din care vor face parte specialisti din Ministerul Economiei coordonati de secretarul de stat Adrian Ciocanea, oameni din Academie, respectiv directorii Institutului National de Prognoza, Institutului National pentru Economie Mondiala, Institutului National de Cercetare Economica, Institutului pentru Industrie, iar ulterior vor fi invitati cativa industriasi de varf si cativa reprezentanti de marca ai sectorului bancar, precum si sefii comisiilor parlamentare de industrii.
Citeste mai multe despre Vosganian vrea reindustrializarea Romaniei pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:24
Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, si-a lansat versiunea in limba armeana a "Cartii soaptelor", sub titlul "Shshugneru Madian".
Lansarea a avut loc in deschiderea evenimentelor prilejuite de desemnarea Erevanului drept capitala mondiala a cartii in 2012. "Cartea soaptelor", a carei traducere a fost realizata de un grup de sapte traducatori , printre care si autorul, este prima carte tradusa direct din romana in armeana.
Cartea soaptelor este una dintre cele mai apreciate si mai premiate carti din anul editorial 2009. La numai trei luni de la aparitia romanului in colectia "Fiction Ltd." a editurii Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achizitionat drepturile de publicare a acestuia in limba spaniola.
Varianta in limba spaniola a romanului, El libro de los susurros, a aparut la inceputul anului 2011, in traducerea lui Joaquin Garrigos. De altfel, editia spaniola a cartii a fost foarte bine receptata de cititori (tirajul s-a epuizat deja), dar si de media, dosarul de presa al volumului cuprinzind circa 200 de pagini de recenzii aparute in Spania, Venezuela, Columbia, Chile, Argentina.
Cartea soaptelor va mai aparea in anul 2013 la prestigioasa editura austriaca Paul Zsolnay, in traducerea lui Ernest Wichner; in ebraica, la Hakibbutz Hameuchad Publishing House Ltd., traducere de Any Shilon; in suedeza, la 2244, editura lansata de grupul editorial Bonnier in mai 2011 si specializata in literaturile din zona Marii Negre.
Romanul a obtinut... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 17:42
Varujan Vosganian este, in felul sau, umanistul secolului 21: om politic de marca, un scriitor cu verva, un muzician cel putin la fel de bun si nu numai atat. Primele doua instante ale omului Vosganian s-au intrecut mereu, intalnindu-se intr-un punct vecin cu tragedia.
"In mine au existat intotdeauna acesti doi oameni, unul care a fost captivat de spatiul intim, de masa de scris, de fosnetul cartilor si celalalt care a fost captivat de rasunetul aplauzelor. Ei doi s-au reunit si au devenit unul o singura data: atunci cand m-am intalnit cu moartea.
Cand, legati cu mainile la spate, am fost dusi pe camp si cativa oameni cu mitraliere asteptau ordinul sa ne omoare. Asta a durat cateva ore, timp in care eu m-am intalnit cu moartea. A te intalni cu moartea e o mare sansa, cu conditia sa scapi", a declarat Varujan Vosganian intr-un interviu eveniment pentru Business24.ro.
Domnule Vosganian, ati declarat ca vocatia dumneavoastra este pentru literatura, iar pasiunea pentru politica. Cum se impaca, in Varujan Vosganian, scriitorul cu omul politic?
Este o intrebare care mi se pune adesea. Cum poate un om sa fie senator, ministru de Finante si scriitor. Eu zic ca daca esti autentic poti face lucruri autentice, chiar daca par aparent diferite.
Politica este o arta a comunicarii, economia este o forma de cultura, este cultura manageriala, iar cultura insasi este prin definitie o forma de comunicare.
Toate trei au acest element comun. In situatia in care acelasi... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 00:00
"Dupa ce am intrat in UE, ne-am dat seama ca noi de fapt suntem complementari si nu competitivi si am observat ca e mai greu sa fii sarac inauntru decat sa fii sarac afara. Daca esti sarac afara te uiti pe geam la ceilalti cum mananca, insa daca stai la masa cu ei simti si mirosul mancarii. Atunci, Romania, tara saraca in UE, si-a simtit ca o lovitura in plex saracia", a declarat fostul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pentru Business24.
Domnule Vosganian, de ce credeti ca unele companii straine care au facut investitii importante in Romania in ultimii ani au ales sa paraseasca Romania pentru alte tari, iar altele se gandesc serios sa le urmeze exemplul?
Raspunsul fiecarei companii este diferit, cauza este aceeasi si modul in care autoritatile inteleg raportul cu investitorii straini. Va voi da trei exemple diferite.
Pana in 2008 am incheiat parteneriate pentru cateva dintre unitatile Termoelectrica - Galati, Braila, Borzesti si Ernut. Toate acestea s-au oprit desi investitorii erau de prima mana din Europa pentru ca la incheierea acestor parteneriate, Guvernul roman a socotit util sa evalueze partea statului la un cuantum inacceptabil pentru oricine.
Noi mergeam pe ideea ca acolo se va utiliza infrastructura existenta, iar strainii vor aduce capitalul pentru a construi de la inceput centrale noi astfel incat Termoelectrica sa reintre intr-un circuit eficient. Aceste proiecte au cazut pentru ca autoritatile au negociat intr-un mod... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 17:59
Varujan Vosganian, fost ministru al Finantelor, este de parere ca procentul mare de credite neperformante determina bancile sa aiba o atitudine prudenta in acordarea de noi imprumuturi si sa mentina dobanzile la niveluri care le fac neatractive pentru clienti.
"Avem o crestere a procentului creditelor neperformante restante, iar riscul economic este mare. Acestea fac ca dobanda sa fie mai mare, pentru ca este o masura asiguratorie a bancilor ca nu-si pericliteze stabilitatea", a declarat Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Business24.
- In ce masura reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR in acest moment ar relansa consumul? Exporturile merg in jos, la fel si investitiile private sau publice. Consumul ar ramane singura componenta pentru cresterea economica.
- In Romania, exista o anumita inelasticitate a dobanzilor bancilor fata de dobanda de referinta a BNR. Daca dobanda de referinta a Bancii Centrale coboara, nu inseamna ca si bancile isi scad dobanzile.
Din aceasta perspectiva, s-ar putea ca efectul sa nu fie imediat. In principiu, pe termen lung, dobanda de referinta a Bancii Centrale antreneaza o reducere a dobanzii bancilor. Aceasta ar permite relansarea creditarii.
Relansarea creditarii duce la lansarea nu neaparat a consumului final, ci a consumului intermediar, adica a consumului industrial. Acesta, la randul lui, genereaza locuri de munca, venituri care se duc apoi spre consum. In orice stat, reducerea dobanzii de referinta este un... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 21:00
"In ceea ce priveste domeniul bancar, pana acum, interesul a fost dezechilibrat in favoarea bancilor. La asta a concurat si faptul ca sistemul bancar se consolida, era nevoie sa-i dam un plus de siguranta. E o etapa care se incheie", a declarat Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Fostul ministru de Finante este de parere ca bancile nu si-au onorat obligatia de solidaritate in momentul in care a izbucnit criza. In ce forma se va aplica intr-un final Ordonanta 50, in favoarea bancilor sau a clientilor?
Este nevoie sa asteptam raspunsul Comisiei Europene in aceasta privinta.
In situatia in care Comisia Europeana este impotriva unei anumite parti din continutul ordonantei si cere anularea ei, este destul de dificil sa functioneze.
In situatia in care CE ne da acordul, cred ca putem sa trecem peste presiunile FMI si sa aplicam o forma adoptata de Guvern.
Unele banci spun ca vor pleca din Romania din cauza acestei ordonante.
Daca e vorba de banci mai mici, se poate.
Bancile mari nu vor pleca din Romania.
In tara noastra exista doua feluri de banci: unele care inregistreaza profit si unele care, in ultima vreme, au inregistrat pierderi.
S-ar putea ca, de fapt, cele care au inregistrat pierderi sa incerce sa se scuze in acest fel.
Cat de transparente sunt produsele bancare?
Problema nu tine de transparenta produselor bancare ci de costul lor.
Sistemul bancar este destul de greoi, de costisitor, inca nu suficient de informatizat.
Comisioanele sunt mai... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 00:54
"Sunt putin iritat de permanentul ton de amenintare pe care il folosesc atat Guvernul cat si presedintele, care ne pune in tema cu tot felul de pericole noi: cresterea TVA, alt imprumut de la FMI. Este un ton pe care, eu sincer nu il inteleg. Daca TVA se mai mareste o data, blocajul economic din Romania va fi crunt", a declarat fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia acestuia, TVA de 24% este oricum destul de mult pentru dinamica pietei romanesti din ultima vreme.Ar putea Guvernul sa mareasca TVA din nou, de la 1 ianuarie?
Sunt putin iritat de permanentul ton de amenintare pe care il folosesc atat Guvernul cat si presedintele, care ne pune in tema cu tot felul de pericole noi: cresterea TVA, alt imprumut de la FMI.
Este un ton pe care, eu sincer nu il inteleg.
Daca TVA se mai mareste o data, blocajul economic din Romania va fi crunt.
Economia va scadea foarte mult, iar consumul se va bloca.
Oricum, TVA de 24% este destul de mult pentru dinamica pietei romanesti din ultima vreme.
Impactul asupra inflatiei se vede imediat.
O tinta de 8% inflatie maxima care poate sa fie +/-1 va scadea veniturile reale cu aceasta valoare.
Chiar daca ne-am bucurat ca pensionarilor nu li se scad 15%, in termeni reali li se scad aproximativ 10% prin inflatie.
In sectorul bugetar, 25% din scaderea salariilor plus 15% inflatie cumulata inseamna 40%, in termeni reali scadere de venituri.
Asa ceva nu cred ca s-a intamplat vreodata undeva pe lumea... mai mult
Joi, 08 Iulie 2010, ora 15:54