Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hidroelectrica asteapta de pe bursa 300 mil. euro

Hidroelectrica asteapta de pe bursa 300 mil. euro
Cel mai mare producator de energie electrica din Romania, compania de stat Hidroelectrica, estimeaza ca va atrage, prin listarea din acest an, fonduri de pana la 300 mil. euro. "Vom lista in 2008 intre 5% si 10% din capitalul social, cel mai probabil va fi vorba despre 10%", a declarat pentru Business Standard directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea. Suma pe care Hidroelectrica vrea sa o atraga de pe bursa ar fi cea mai mare de pana acum, depasind-o cu mult pe cea a transportatorului de gaze Transgaz, care a luat 65 mil. euro pentru un pachet de 10% din actiuni.

"Totul depinde de pretul la care compania se listeaza. Daca este un pret corect, se gasesc suficienti bani pentru oferta. Firmele de utilitati sunt cel mai bine pozitionate in aceste conditii de piata si gasesc mai usor bani. Pentru piata romaneasca, suma vizata de Hidroelectrica este semnificativa, dar eu cred ca acest tip de listari trebuia sa aiba loc cu mult timp in urma", a declarat Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank Romania. Compania de stat cauta mai multe modalitati de atragere a unor fonduri necesare modernizarii, de pana la doua miliarde euro, pana in 2025, si ia in calcul si o posibila emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni pe bursele externe, in valoare de 150-200 mil. euro.

Directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, a declarat ieri, intr-un interviu acordat Business Standard, ca suma atrasa in urma listarii companiei la Bursa de Valori Bucuresti va fi folosita pentru finantarea retehnologizarii de centrale si constructia de noi obiective.

Hidroelectrica urmeaza in programul de listare dupa ofertele publice de succes ale altor companii de stat, ca Transelectrica si Transgaz, si probabil se va derula in acelasi an cu iesirea pe piata de capital a Nuclearelectrica. Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, Romgaz are sanse mai mici decat celelalte doua companii de a fi listata tot in 2008.

Oprea a adaugat ca societatea nu exclude nici posibilitatea de a emite obligatiuni in valoare de 150-200 milioane de euro pe piata externa de capital, cu o maturitate de cinci ani. "Emisiunea de obligatiuni nu este deloc de neglijat, pentru ca, dupa cum se observa, piata financiara este din nou cutremurata in lume si atunci este posibil ca o emisiune de obligatiuni sa fie mult mai avantajoasa financiar decat un credit", a mai aratat directorul general al societatii. Producatorul de stat de electricitate intentioneaza sa aloce, in acest an, fonduri pentru investitii in suma totala de 1,1 miliarde lei (peste 300 milioane de euro), din care din surse proprii - 700 milioane de lei (circa 194 milioane de euro). Unul dintre obiectivele companiei este finalizarea hidrocentralei Pascani.

"Pentru anul 2008, intentionam sa luam un credit de 100 -120 milioane de euro", a mai aratat Oprea. El a spus ca societatea pe care o reprezinta estimeaza ca va produce in acest an 15,9 TWh. "Nu exista niciun contract bilateral, care sa expire in 2008. De-abia in 2009 avem niste acorduri de vanzare de energie care expira", a mai declarat directorul general al companiei producatoare de electricitate.

Acesta a mai aratat ca, la finele lui 2007, au expirat contractele pe care compania le avea cu Lafarge, Azomures si SMR Bals. Oficialul Hidroelectrica a adaugat ca, pentru perioada 2007-2011, compania trebuie sa faca eforturi deosebite pentru a pune in functiune noi capacitati de generare electricitate din sursa hidro de 200 MW.

Hidroelectrica estimeaza pentru 2008 venituri de 2,07 miliarde lei (576 milioane de euro) si un profit de 30 milioane de lei (8,3 milioane de euro).

"Atat veniturile, cat si profitul brut estimate pentru 2008 sunt in scadere fata de 2007, dar nu pentru ca ne asteptam la probleme, ci pentru ca avem un buget construit foarte prudent", a punctat Traian Oprea. El a mai spus ca societatea face la mijlocul anului o rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli, iar la finele anului, veniturile si profitul realizate sunt in general mai mari chiar si decat cele prevazute in bugetul rectificat.

Compania estimeaza ca a incheiat 2007 cu un profit brut de 80 mil. lei (24 mil. euro), la venituri totale de 2,27 mld. lei (682 mil. euro).

<a href=http://standard.ro/articol_26868/hidroelectrica_asteapta_de_pe_bursa_300_mil__euro.html>Standard</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1123 ori