Varujan Vosganian a lansat "Cartea Soaptelor" in armeana

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 17:42
2046 citiri
Varujan Vosganian a lansat "Cartea Soaptelor" in armeana

Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, si-a lansat versiunea in limba armeana a "Cartii soaptelor", sub titlul "Shshugneru Madian".

Lansarea a avut loc in deschiderea evenimentelor prilejuite de desemnarea Erevanului drept capitala mondiala a cartii in 2012. "Cartea soaptelor", a carei traducere a fost realizata de un grup de sapte traducatori , printre care si autorul, este prima carte tradusa direct din romana in armeana.

Cartea soaptelor este una dintre cele mai apreciate si mai premiate carti din anul editorial 2009. La numai trei luni de la aparitia romanului in colectia "Fiction Ltd." a editurii Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achizitionat drepturile de publicare a acestuia in limba spaniola.

Varianta in limba spaniola a romanului, El libro de los susurros, a aparut la inceputul anului 2011, in traducerea lui Joaquin Garrigos. De altfel, editia spaniola a cartii a fost foarte bine receptata de cititori (tirajul s-a epuizat deja), dar si de media, dosarul de presa al volumului cuprinzind circa 200 de pagini de recenzii aparute in Spania, Venezuela, Columbia, Chile, Argentina.

Cartea soaptelor va mai aparea in anul 2013 la prestigioasa editura austriaca Paul Zsolnay, in traducerea lui Ernest Wichner; in ebraica, la Hakibbutz Hameuchad Publishing House Ltd., traducere de Any Shilon; in suedeza, la 2244, editura lansata de grupul editorial Bonnier in mai 2011 si specializata in literaturile din zona Marii Negre.

Romanul a obtinut Premiul "Cartea anului 2009", acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art - Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala Niram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, Premiul "Mihail Sadoveanu" oferit de revista Viata Romaneasca, Premiul pentru proza al revistei Arges, Premiul "Gheorghe Craciun", oferit in cadrul colocviului "Generatia 80", Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, "Ion Creanga", acordat celei mai bune lucrari in proza a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009.

La eveniment au vorbit Kelemen Hunor, ministrul culturii din Romania, Levon Ananian, presedintele Uniunii Scriitorilor din Armenia, David Muradian, scriitor, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, Hamlet Kasparian, ambasadorul Armeniei la Bucuresti, Sergiu Selian, traducatorul principal al romanului, Hagop Arakelian, presedintele Asociatiei Armenia.

Cartea poate fi citita si in editie digitala.

"Despre "Cartea Soaptelor" s-a spus ca este o carte identitara pentru poporul armean. Eu am facut acest exercitiu in Armenia, cand m-am intalnit cu liderii diasporei armene, cu ocazia bicentenarului Independentei, unii o citisera, altii auzisera despre ea.

Cand m-au intrebat in ce mod este o carte identitara, le-am zis "spune un eveniment important, o personalitate importanta, un obicei, o traditie importanta pentru armeni". Toate erau in carte.

In literatura romana, nu avem o astfel de carte. Nu avem o carte identitara a poporului roman. Marii nostrii romancieri nu s-au preocupat de a scrie o carte in care sa gasesti miezul tuturor acestor aspiratii", declara Varujan Vosganian intr-un interviu Business24.

In opinia acestuia, poporul roman are nevoie de o "carte a soaptelor", soapta fiind o asumare si, in acelasi timp, o marturisire.

"Daca ar fi sa adun o carte identitara a poporului roman, as pune laolalta poeziile si scrierile politice ale lui Mihai Eminescu, scrierile istorice ale lui Iorga, romanele lui Liviu Rebreanu si neaparat scrierile filosofice ale lui Lucian Blaga. Acestea sunt cele patru brate ale crucii care ar putea sa ne dea o descriere despre destinul poporului roman", mai preciza acesta.

#Varujan Vosganian Cartea Soaptelor, #lansare Cartea Soaptelor limba armeana, #Cartea Soaptelor editie digitala , #Cariera