Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Varujan Vosganian:

Bancile tin dobanda sus de teama creditelor neperformante - interviu

Bancile tin dobanda sus de teama creditelor neperformante - interviu


Varujan Vosganian, fost ministru al Finantelor, este de parere ca procentul mare de credite neperformante determina bancile sa aiba o atitudine prudenta in acordarea de noi imprumuturi si sa mentina dobanzile la niveluri care le fac neatractive pentru clienti.
"Avem o crestere a procentului creditelor neperformante restante, iar riscul economic este mare. Acestea fac ca dobanda sa fie mai mare, pentru ca este o masura asiguratorie a bancilor ca nu-si pericliteze stabilitatea", a declarat Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Business24.

- In ce masura reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR in acest moment ar relansa consumul? Exporturile merg in jos, la fel si investitiile private sau publice. Consumul ar ramane singura componenta pentru cresterea economica.

- In Romania, exista o anumita inelasticitate a dobanzilor bancilor fata de dobanda de referinta a BNR. Daca dobanda de referinta a Bancii Centrale coboara, nu inseamna ca si bancile isi scad dobanzile.

Din aceasta perspectiva, s-ar putea ca efectul sa nu fie imediat. In principiu, pe termen lung, dobanda de referinta a Bancii Centrale antreneaza o reducere a dobanzii bancilor. Aceasta ar permite relansarea creditarii.

Relansarea creditarii duce la lansarea nu neaparat a consumului final, ci a consumului intermediar, adica a consumului industrial. Acesta, la randul lui, genereaza locuri de munca, venituri care se duc apoi spre consum. In orice stat, reducerea dobanzii de referinta este un semnal pentru relansarea economiei.

- Cum ar beneficia statul de reducerea dobanzii BNR? Este o perioada in care se discuta de noi ajustari, de impozitarea pensiilor. Statul are din nou mare nevoie de bani.

- Statul ar putea sa beneficieze de reducerea dobanzii de referinta numai in situatia in care aceasta ar duce la reducerea asa-numitei dobanzi lombard, cea la care BNR rascumpara titlurile. Daca dobanda de referinta scade, e posibil sa scada aceasta dobanda lombard si e posibil sa scada costul de refinantare pe piata interna a datoriei publice.

- Din cauza portofoliului mare de credite in valuta, BNR pare mai atenta cu mentinerea unui curs valutar stabil, care sa nu dea peste cap sistemul bancar si mai putin cu incurajarea creditarii. Cum vedeti o astfel de strategie?

- Cursul stabil este necesar pentru ca Romania are o datorie externa foarte mare, mult mai mare decat cea din 2008. Firmele sau bancile care au nevoie sa-si onoreze obligatiile pe termen scurt trebuie sa cumpere valuta. Ori, daca valuta se scumpeste, atunci va fi dificil pentru economie sa-si onoreze obligatiile externe.

Acesta este motivul pentru care Romania este interesata in acest moment sa aiba un curs de schimb care sa aiba tendinte de intarire a leului fata de euro si nu invers.

- Cum ar arata o solutie axata mai degraba pe cresterea veniturilor si nu pe ajustari? Ar trebui sa avem mai mult curaj, sa acceptam anumite dezechilibre temporare pentru a stimula cresterea economica, care si in acest an este destul de incerta?

- O solutie care sa mearga pe o singura latura nu este corecta. Numai ca Romania nu mai are spatiu fiscal de reducere a cheltuielilor. Din clipa asta, o reducere a cheltuielilor pe sanatate, pe educatie, pe pensii ar putea sa duca fie la amenintarea supravietuirii fizice a celor care sunt conectati la buget, fie la neindeplinirea obligatiilor fundamentale ale statului.

De aceea, in clipa de fata avem o mai mare marja pe cresterea veniturilor. Este limpede ca o mai buna administrare fiscala poate sa duca la reducerea deficitului bugetar fara sa fie nevoie sa reduci cheltuielile.

- Initiativa privata pare strivita de masurile din ultimii 2-3 ani. Intr-o perioada in care se vorbeste de o noua recesiune si de noi ajustari, credeti ca initiativa privata si incurajarea afacerilor mai pot avea loc pe agenda politica?

- Intotdeauna, in istorie, recesiunile au fost urmate de relansari. Nu a existat nicio criza care sa nu fie depasita. Si aceasta va fi depasita. Cum se va face?
Datorita crizei, se ieftinesc resursele. S-au ieftinit constructiile, se ieftineste metrul patrat de teren, scad salariile. Daca va scadea si dobanda bancara, afacerile care sunt nerentabile din cauza costurilor incep sa devina rentabile. Atunci, economia se relanseaza.

Acesta este primul lucru - ieftinirea resurselor. Al doilea lucru priveste suplimentarea resurselor. Statul trebuie sa aiba un program clar de activare a parghiilor pe o perioada lunga de timp. In plus, e nevoie de un pact social intre partide.

- De ce tin bancile inca sus dobanda la creditele pentru populatie?

- Bancile tin sus dobanda fiindca se deterioreaza calitatea creditului. Avem o crestere a procentului creditelor neperformante restante, iar riscul economic este mai mare. Acestea fac ca dobanda sa fie mai mare, pentru ca este o masura asiguratorie a bancilor ca sa nu-si pericliteze stabilitatea.

- Cat de mare este riscul sa ne intoarcem la situatia din in 2007 - 2008, daca se reia puternic creditarea? Totusi, veniturile romanilor au scazut si nici asteptarile de crestere a veniturilor nu mai sunt la fel de mari ca in 2007.

- Ar fi bine sa ne reintoarcem in 2007-2008, pentru ca acum romanii au invatat o lectie. Si-au dat seama ca nu se poate face totul peste noapte.

In 2007-2008, daca sindicatele veneau la negocieri si le spuneam ca le marim salariile cu un procent spuneau ca ne batem joc de ele. Acum, cred ca suntem mai intelepti, iar o situatie similara cu 2007-2008 nu ar mai avea aceeasi consecinta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3197 ori