Privatizarea Postei Romane a esuat, a anuntat, marti, Ministerul Societatii Informationale, avand in vedere ca belgienii de la bpost nu au depus o oferta de cumparare pana la termenul limita.
In aceste conditii, institutia insista ca procesul trebuie analizat de Guvern.
"Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) informeaza ca ofertantul selectat pentru vanzarea celor 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana, bpost, nu a avansat o oferta angajanta pana la termenul limita stabilit (15 septembrie 2015, ora 12:00 PM).
Avand in vedere imbunatatirea situatiei economice a Postei Romane si diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI considera ca procesul de privatizare aprobat prin HG nr. 761/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar sa fie supus analizei Guvernului Romaniei", a transmis Ministerul Societatii Informationale, intr-un comunicat de presa.
In cadrul procesului de privatizare a Postei Romane, ministerul este consiliat de ...citeste mai departe despre "Privatizarea Postei Romane a esuat - Ce va face Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:34
Posta Romana are nevoie de investitii de 100 milioane de euro pentru a putea furniza servicii similare unui operator din Europa, bani care vor fi adusi de viitorul investitor strategic atras in urma procesului de privatizare, a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.
"Statul nu poate investi acesti bani pentru ca ar fi considerat ajutor de stat. Banii vor fi adusi de viitorul investitor strategic atras in urma procesului de privatizare. Din informatiile pe care le detin, caietul de sarcini a fost achizitionat de un investitor si un altul se pregateste s-o faca pana la expirarea termenului. Ambii potentiali investitori sunt din Europa", a spus Cotovelea, prezent la un eveniment de specialitate, transmite Mediafax.
La finele lunii iunie, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a anuntat ca a prelungit cu trei luni, pana la 30 septembrie, data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru vanzarea a 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana.
Prelungirea termenului a fost motivata de solicitarea trasmisa de o importanta administratie postala din Europa, care a achizitionat dosarul de privatizare, precum si a evolutiei pietei serviciilor postale locale si internationale.
"Statul vrea o privatizare de succes la Posta Romana. Noi nu vom face privatizarea cu niciun operator daca nu vom avea garantia ca serviciile postale nu vor fi imbunatatite si dezvoltate, daca... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:09
Orice companie de stat va putea fi privatizata in termen de pana la doi ani, schema permisa dupa ce Guvernul a schimbat legislatia privatizarii societatilor comerciale si a stabilit, pe baza acestei reguli, un nou calendar la Posta, care poate fi astfel vanduta, cel mai tarziu, in octombrie 2015.
Noul sistem care schimba atat normele de privatizare a societatilor comerciale, cat si calendarul de privatizare a companiei Posta Romana, a fost aprobat prin hotarare de Executiv in sedinta de saptamana trecuta, la finalul careia Guvernul a anuntat ca a discutat doar o nota legat de situatia Postei, fara nicio referire la o hotarare.
Hotararea aprobata insa de Guvern stabileste, mai intai, cu un caracter general, la capitolul privind majorarea de capital social prin aport de capital privat cu atragerea unui investitor, ca o oferta de privatizare va fi valabila 360 de zile de la data publicrii anuntului de privatizare, dar ca institutia publica implicata poate decide, justificat, prelungirea termenuui de valabilitate a ofertei de privatizare pentru perioade succesive ce nu pot depasi 180 de zile fiecare si care nu pot insuma mai mult de 360 de zile.
Este stabilit in acelasi timp ca statul va putea permite investitorului selectat sa opteze ca garantia de participare depusa in cadrul licitatiei sa constituie varsamant partial al capitalului social subscris. Garantia va fi restituita daca investitorul opteaza ca aceasta sa constituie indeplinirea partial a obligatiei de... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:15
Posta Romana putea fi o companie profitabila daca nu ar fi fost "devalizata si jumulita intr-o maniera oribila" prin incheierea mai multor contracte "paguboase si defavorabile", a afirmat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.
"Cand am plecat de la conducerea ministerului, in 2004, Posta Romana nu stia ce sa faca cu banii. Daca imi aduc bine aminte, avea un profit care depasea cateva zeci de milioane de euro, iar in casa faceau plasamente overnight, ca nu stiau ce sa faca cu banii. La momentul cand am preluat-o, in mai 2012, am primit scrisoare de la fostul director general ca societatea intra in faliment pe 13 iunie 2012, daca tin bine minte. Si am intrebat de ce intra societatea in faliment? Mi s-a raspuns ca nu mai avem ce sa facem, ca societatea primise o amenda de la Consiliul Concurentei, de peste 100 milioane de lei, care devenise exigibila, ca datoriile la bugetul de stat, banci si furnizori depasesc 600 milioane de lei", a spus Nica.
El a mentionat ca, in mai 2012, a organizat o conferinta in care a explicat de ce Posta Romana a ajuns in aceasta situatie.
"De-a lungul timpului, societatea a incheiat 50 de contracte defavorabile. Spre exemplu, Posta a incheiat cu Blue Air un contract pentru transportul aerian al corespondentei de mai multe zeci milioane de euro, in conditiile in care compania nu avea bani de benzina pentru propriul parc auto. Contractul a fost incheiat de unul dintre directorii generali care s-a perindat pe la conducerea... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 14:24
Guvernul va modifica strategia de privatizare a Postei Romane si va scoate la vanzare un pachet majoritar de actiuni, de pana la 51% din capitalul social, potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat pe circuitul de avizare al institutiilor de resort, au declarat joi surse oficiale.
Initial, strategia de privatizare a Postei Romane prevedea oferirea catre investitori a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social.
Selectia investitorului se va realiza prin metoda licitatiei cu oferta in plic combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori.
"Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.
Noile actiuni emise se ofera spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea in vederea mentinerii cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta in conditiile legii", se arata in proiectul de hotarare a Guvernului privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii, publicat de MCSI.
In... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:45
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca patru societati sunte interesate de achizitionarea a minimum 20% din actiunile Postei Romane si ca societatea va fi privatizata pana la sfarsitul acestui an.
Potrivit lui Nica, in afara de posta belgiana, alte trei administratii postale din Europa s-au aratat interesate de societatea romaneasca.
Posta Romana va fi privatizata pana la sfarsitul acestui an, a precizat ministrul Comunicatiilor, care a anuntat ca KPMG a fost ales consultant pentru procesul de privatizare.
"Pe langa posta belgiana, care si-a exprimat interesul, au existat intrebari si din partea altor administratii postale Nu fac referiri publice, pentru ca unele dintre companii sunt listate la bursa, dar care au pus intrebari in privinta modului de derulare a procesului, chiar daca acesta nu a inceput.
Trebuie un investitor privat care sa vina si sa fie partener in cadrul companiei Posta Romana si sa investeasca sumele de bani necesare modernizarii, deschiderii complete a competitiei care se va intampla pentru piata serviciilor postale de la 1 ianuarie 2013", a declarat Dan Nica.
Ministrul subliniaza ca ar putea fi vandute mai mult de 20% din actiunile societatii. Privatizarea Postei se va face prin majorarea capitalului social.
"In acest moment este in curs incheierea contractului cu cel care a fost clasat pe primul loc la licitatia care a avut loc pentru consultantul de privatizare. Aceasta firma este KPMG, unul dintre liderii mondiali in... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 10:59
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, a anuntat ca doua companii, respectiv PriceWaterHouseCoopers si KPMG, s-au inscris la licitatie pentru alegerea consultantului in privinta privatizarii Postei Romane.
Statul intentioneaza sa puna in vanzare in pachet de cel putin 20 la suta din actiunile Companiei Nationale Posta Romana, conform angajamentelor cu Fondul Monetar International.
Potrivit anuntului, ministerul intentioneaza selectarea unui consultant de reputatie internationala - banca de investitii sau firma de consultanta cu experienta in privatizare - in vederea acordarii de consultanta pentru pregatirea si derularea procesului de privatizare a Companiei Nationale "Posta Romana" S.A., tinandu-se seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor".
Cererea de oferta poate fi achizitionata in schimbul sumei de 8.000 de euro (sau echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb B.N.R. din ziua platii, pentru persoane juridice romane). In cazul unui consortiu/asociere, este suficienta probarea achizitionarii de catre cel putin un membru.
Participantii la procedura de selectie sunt obligati sa depuna o garantie de participare in valoare de 50.000 de euro sau echivalentul acestei sume in lei, calculat la cursul de schimb B.N.R. din ziua emiterii scrisorii de garantie bancara.
Posta Romana, cel mai mare operator de profil din Romania
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:15
Guvernul a aprobat strategia de de vanzare a cel putin 20% din actiunile Postei Romane catre un investitor strategic. Tranzactia va fi realizata printr-o majorare de capital, operatiune asumata in relatia cu Fondul Monetar International (FMI).
"Strategia de privatizare a fost aprobata de Guvern. Decizia este ireversibila, se privatizeaza", a spus ministrul Finantelor, Florin Georgescu.
Guvernul s-a angajat fata de FMI ca majorarea de capital sa fie efectuata pana la finele lunii septembrie, dupa angajarea unui consultant in luna iunie si publicarea prospectului in luna august.
Consultantul nu a fost insa selectat pana in prezent, iar ministerul vrea sa infiinteze o comisie pentru selectia acestuia.
Pentru punerea in practica a strategiei de privatizare se va constitui o comisie de coordonare a procesului de privatizare si o comisie de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare, formate din membri titulari si supleanti si secretariate tehnice aferente acestora.
Componenta comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare va include un secretar de stat din cadrul Ministerului Comunicatiilor, care va avea si functia de presedinte, un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, un consilier de stat sau un secretar de strat din aparatul propriu de lucru al primului-ministru si un reprezentant al Fondului Proprietatea.
Rezultatele financiare ale Postei Romane in 2011
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 16:50