Utilizarea cardului la comercianti reprezinta, in general, cea mai ieftina metoda de plata in calatoriile in afara tarii, aducand economii semnificative comparativ cu schimburile valutare realizate in tara sau la destinatie, arata un studiu MasterCard realizat la nivelul Europei Centrale si de Est si Israel.
Romanii care calatoresc in Austria, spre exemplu, pot face economii de 32% daca platesc cu cardul de debit, in comparatie cu conversia la birourile de schimb din aeroportul-destinatie, potrivit comunicatului remis Ziare.com.
De asemenea, pentru a achizitiona produse in valoare de 100 euro in Italia, cumpararea de valuta la casele de schimb din tara ar genera costuri cu 7% mai ridicate comparativ cu plata cu cardul direct la comerciant.
Iar pentru cei care calatoresc in Marea Britanie, costurile cu achizitionarea lirelor sterline in aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decat cele generate de tranzactiile cu cardul la comercianti.
O alta concluzie a studiului este ...citeste mai departe despre "Cum iesi mai ieftin - plata cu cardul in strainatate vs. casele de schimb valutar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 15:48
Romanii folosesc tot mai mult cardul bancar in timpul calatoriilor in strainatate: numarul si valoarea tranzactiilor de acest tip au crescut cu circa 50% in ultimii doi ani. Insa cat de mult ne costa sa scapam de stresul portofelelor pline de bani si a caselor de schimb valutar?
Statisticile BNR arata ca doar in luna iunie s-au efectuat 670 de mii de tranzactii de retragere de numerar de la ATM din strainatate, cu carduri emise in tara, in crestere cu 49%, fata de aceeasi perioada din 2010.
Si nici platile la comercianti nu sunt evitate de romanii care calatoresc in strainatate. Tot in luna iunie s-au efectuat 3,61 milioane de tranzactii la POS in fara tarii, cu carduri emise in Romania, in crestere cu 56%, fata de iunie 2010.
Pe langa faptul ca turistii romani folosesc tot mai des cardul bancar in timpul calatoriilor in afara tarii, valoarea tranzactiilor creste in aceeasi pondere. In iunie, romanii au retras 512,71 milioane de lei de la ATM-urile din strainatate, valoare cu 60% mai mare in comparatie cu luna iunie 2010. Platile cu cardul la comerciantii din strainatate s-au ridicat la 1,15 miliarde de lei in iunie, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada din 2010.
Cat ne costa utilizarea cardului bancar in strainatate
Bancile romanesti si-au adaptat rapid oferta noilor exigente ale clientilor si ofera de multe ori, la pachet cu cardul bancar de circulatie internationala, asigurari de calatorie si alte servicii conexe.
Insa retragerea de numerar de... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 08:50