Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trei sferturi din europeni vor conditii identice in interiorul UE pentru carduri

Trei sferturi din europeni vor conditii identice in interiorul UE pentru carduri

Aproape trei sferturi (73%) din posesorii de carduri de debit europeni doresc sa inlocuiasca cardul de debit propriu cu unul care sa fie utilizat in aceleasi conditii in intreaga Europa, potrivit unui studiu comandat de MasterCard publicat joi.

Consumatorii europeni cunosc insa putine lucruri privind iminenta Zonei Unice de Plati Euro (SEPA) si schimbarile pe care le va aduce in mai putin de un an. De la 1 ianuarie 2008, in cadrul zonei SEPA, posesorii de carduri de debit trebuie sa aiba la dispozitie instrumente de plata cu care sa realizeze tranzactii cu aceleasi conditii, drepturi si obligatii, indiferent de locatie. "Zona Unica de Plati Euro este pentru moment o notiune recunoscuta in cercurile financiare, dar oamenii obisnuiti trebuie sa stie ca pot sa utilizeze cardul de debit in aceleasi conditii oriunde in Europa ca si in propria tara. Asa cum arata studiul nostru, notorietatea SEPA in randul consumatorilor este scazuta", a spus presedintele MasterCard Europe, Javier Perez.

Studiul MasterCard indica preferinta consumatorilor din Europa pentru cardurile de debit, care reprezinta metoda de plata pe care o aleg pentru cumparaturile intre 10 euro si 1.991 euro, iar europenii utilizeaza din ce in ce mai des cardurile de credit pentru cumparaturile de valoare mai mare. "Era cash-ului se apropie de sfarsit, iar oamenii pot utiliza cardurile lor de debit in toata Europa la fel de usor si de sigur ca si cum ar face tranzactii local, ceea ce va insemna un viitor fara cash", a mentionat Perez.

In Europa, mai putin de unul din zece (9%) posesori de carduri de debit a auzit de Zona Unica de Plati Euro. Notorietatea este cea mai scazuta in Olanda (2%), Franta (3%), Marea Britanie (5%), Germania (5%) si Belgia (8%). In schimb, in Polonia aproape o treime din respondenti (29%) recunoaste termenul SEPA. Dintre cei care au auzit de SEPA, doar unul din zece spune ca a inteles cu adevarat ce presupune aceasta notiune, adica mai putin de 1% dintre posesorii de carduri de debit din Europa, se mai mentioneaza in studiu.

Dupa ce li s-a explicat ce inseamna SEPA, de doua ori mai multi posesori de carduri de debit sustin ca ar utiliza cardurile lor pentru a plati in strainatate la benzinarii, supermarket-uri sau restaurante. "Astfel, programele prin care se incearca cresterea notorietatii SEPA in randul consumatorilor pot stimula utilizarea cardului de debit", concluzioneaza autorii studiului. Patru din zece (38%) consumatori prefera sa plateasca pentru benzina cu cardul de debit atunci cand calatoresc, dar dupa ce au primit informatii despre SEPA, sapte din zece (68%) si-au exprimat preferinta.

Posesorii de carduri sunt impartiti in doua tabere atunci cand vine vorba de modul in care fie bancile (34%) fie consumatorii (33%) vor beneficia cel mai mult de pe urma SEPA. Patru din zece (40%) au incredere ca bancile vor oferi informatii despre SEPA, in timp ce o treime (34%) se bazeaza mai mult in organizatiile care apara drepturile consumatorilor. Bancile sunt privite ca fiind o sursa de informare de catre francezi (68%), la polul opus situandu-se englezii (27%) si olandezii (24%), spun rezultatele sondajului comandat de MasterCard.

Consumatorii ar cauta mai degraba in portofele lor un card de debit decat cash, in momentul in care trebuie sa plateasca la comercianti. Opt din zece (80%) considera ca un card de debit este mai usor de utilizat ca metoda de plata decat cash-ul, in timp ce doi din trei (67%) se simt mai in siguranta atunci cand folosesc cardurile de debit fata de cash. De altfel, posesorii europeni de mijloace de plata electronice utilizeaza cardurile lor tot mai des, conform studiului MasterCard. Patru din zece (39%) posesori de carduri de debit spun ca au utilizat cardul lor de debit mai des decat au facut-o anul trecut si doar 8% din acestia considera ca au redus gradul de utilizare al cardului de debit.

Aproape jumatate dintre consumatorii europeni considera ca un card de debit ajuta la administrarea mai buna a cheltuielilor, in timp ce o treime (34%) prefera cash-ul. Dintre cele sase tari europene incluse in studiu, consumatorii din Franta (70%) considera ca un card de debit ii ajuta sa-si administreze si mai bine cheltuielile.

Majoritatea consumatorilor au sugerat ca utilizarea cardurilor de debit in defavoarea cash-ului ar fi incurajata de cresterea securitatii impotriva fraudelor (91%), extinderea retelei de acceptare (87%) si de posibilitatea de a utiliza cardurile lor de debit oriunde in Europa (86%).

Studiul a fost realizat telefonic in perioada 5 - 23 februarie 2007 si a inclus 3.000 de posesori de carduri de debit (cate 500 din fiecare tara) din Belgia, Franta, Germania, Olanda, Polonia si Marea Britanie. Marja de eroare pentru intreg studiu ce cuprinde 3.000 de interviuri este de plus sau minus 2%, cu un grad de precizie de 95%. Marja de eroare pentru esantioanele nationale este de plus sau minus 4%.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 959 ori