Marea Britanie a amenintat Uniunea Europeana ca va bloca stabilirea unui organism unic de supraveghere al pietei bancare din zona euro, in cazul in care cei din afara acestei zone nu primesc mai multe asigurari privind pastrarea drepturilor de decizie de pana acum.
Londra isi exprima astfel frustrarile in legatura cu faptul ca solicitarile sale nu au fost considerate prioritare pana acum de ceilalti membri UE, anunta Financial Times.
Cu toate ca premierul britanic David Cameron a declarat ca "nu doreste sa stea in calea" formarii unei uniuni bancare, ambasadorul Marii Britanii a anuntat ca tara sa nu poate accepta deocamdata toate masurile privind supravegherea bancilor zonei euro.
Deciziile din Autoritatea Bancara Europeana, miza negocierilor
Guvernul Regatului Unit doreste intai sa se asigure ca noua uniune bancara pentru zona euro, din care fac parte in acest moment 17 state, nu va ajunge sa detina controlul Autoritatii Bancare Europene (ABE), unde se stabilesc reglementarile pentru toate tarile UE si unde se rezolva disputele dintre state.
Mai mult, reglementarile Autoritatii Bancare necesita acordul Parlamentul European, pe cand planul de supraveghere bancara nu va trebui sa se supuna acestei cerinte.
Marea Britanie a propus in vara lui 2012 un sistem de dubla majoritate, prin care, pentru aprobarea deciziilor ABE ar fi necesara majoritatea voturilor statelor din uniunea bancara, dar si majoritatea voturilor statelor din afara uniunii bancare.... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:05
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Uniunea bancara, un proiect care presupune, in principal, supravegherea bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana (BCE) este deja criticata.
Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, sustine ca uniunea nu poate rezolva problemele din zona euro, in timp ce alti oficiali se impotrivesc proiectului.
Uniunea bancara este cel mai ambitios proiect gandit de oficialii europeni, ca raspuns la criza datoriilor din zona euro. La Bruxelles, ministrii de finante si reprezentantii guvernelor din zona euro au stabilit cele trei etape ale uniunii, scrie Reuters.
In primul rand, BCE va superviza toate cele sase mii de banci din zona euro, dar si alte institutii bancare din Uniunea Europeana. Apoi, se va infiinta un fond pentru inchiderea sau reabilitarea bancilor cu probleme, iar a treia etapa presupune stabilirea unei scheme comune europene pentru protectia depozitelor.
In urma discutiilor de sambata cu omologii sai din zona euro, ministrul german de Finante sustine ca principala functie a uniunii bancare, si anume monitorizarea de catre BCE a bancilor cu probleme, nu poate incepe anul acesta. In opinia oficialului german, nici macar aceasta supraveghere nu ar putea rezolva problemele din zona euro. Comentariile lui Schaeuble ar putea dezamagi investitorii care si-au pus sperantele in "noile puteri" ale BCE.
"Avem declaratiile sefilor de guverne din zona euro, care apreciaza ca supravegherea bancilor este necesara, dar nu suficienta. Regulile... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 11:49
Inca un summit G20 s-a incheiat fara rezultate palpabile. Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii s-au intalnit din nou, sub pretextul luarii unor decizii cruciale, dar au facut, din nou, doar promisiuni fara acoperire.
Ca si la intalnirile anterioare, teme importante au fost date deoparte pentru a se discuta despre subiectul omniprezent al ultimilor ani - criza financiara europeana. Speriati de consecintele grave pe care le-ar avea prabusirea zonei euro asupra pietelor internationale, liderii G20 i-au somat pe colegii lor europeni sa realizeze o mai buna integrare a tarilor, sau, cu alte cuvinte, un schelet bine inchegat care sa mentina moneda euro pe linia de plutire.
Teme importante precum scaderea resurselor de hrana si saracia lucie in care traieste o mare parte a populatiei acestor mari puteri economice reprezentate la summit, trecute pe lista subiectelor care trebuiau abordate, au fost date deoparte, uitate si inlocuite cu vesnicul subiect care pare ca nu-si gaseste rezolvare.
Presedintele american, Barack Obama, a enuntat in fata omologilor sai riscurile interconectarii economiilor globale. A aratat clar cum fiecare regiune este dependenta de cererea din Uniunea Europeana, piata de desfacere a intregii Planete. Toate tarile ar fi afectate intr-o anumita masura de prabusirea economiilor europene.
Astfel, la summitul G20 din Mexic care tocmai s-a incheiat, liderii globali au cerut crearea unei uniuni bancare europene, un prim pas spre... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:25
Economia Uniunii Europene (UE) va stagna in acest an, iar cea a zonei euro se va contracta, urmand ca anul urmator sa revina pe crestere atat UE pe ansamblu, cat si uniunea monetara, potrivit prognozei Comisiei Europene, citata de Bloomberg.
In februarie, CE estima o contractie de 0,3% pentru zona euro si stagnare pentru UE in acest an. In prognoza din toamna, executivul comunitar estima o crestere economica de 0,5% pentru uniunea monetara si de 0,6% pentru UE.
La nivelul UE, PIB ar putea creste cu 1,3% anul urmator, potrivit prognozei.
Dintre cele 17 state ale zonei euro, doar Spania va ramane in recesiune si anul urmator.
Produsul Intern Brut al zonei euro va creste cu 1% anul urmator, dupa o contractie de 0,3% in acest an, estimeaza CE in prognoza economica de primavara.
In timp ce Grecia va inregistra in acest an cea mai mare contractie din randul statelor euro, de 4,7%, economia tarii ar putea stagna anul urmator. Italia si Portugalia vor reveni pe crestere in 2013. Spania ar putea inregistra un declin de 1,8% in acest an, urmat de o scadere de 0,3% anul urmator.
Raportul UE vine in contextul unor noi turbulente pe pietele financiare, dupa ce alegatorii din Franta si Grecia s-au exprimat, la sfarsitul saptamanii trecute, impotriva programelor de austeritate. Avand in vedere accentuarea declinului economic si somajul la maximul a 15 ani, guvernele statelor membre ar putea avea probleme in a restabili increderea investitorilor.
"Perspectiva... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 14:57