Summit-ul UE a revigorat bursele. Este un efect pe termen lung?

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 15:01
1396 citiri
Summit-ul UE a revigorat bursele. Este un efect pe termen lung?

Bursele au crescut vineri ca urmare a deciziilor anuntate in cadrul summit-ului UE, privind rezolvarea crizei datoriilor. Insa se pune intrebarea daca aceasta revenire a burselor ar putea dura mai mult de o zi.

S&P 500 si Nasdaq au postat vineri cele mai bune castiguri procentuale din decembrie, dupa ce liderii europeni au ajuns la o intelegere pentru a stabiliza bancile din regiune care au probleme. Acest acord a avut un rol important in inlaturarea unor temeri care au afectat pietele, potrivit Reuters.

"Aceasta este cea mai importanta problema. Poate aceasta situatie sa alimenteze o revenire pe termen lung? Poate, dar numai intr-o anumita masura, pe durata weekend-ului si pe parcursul saptamanii viitoare, nu vedem nici un impediment major care sa nu permita aparitia acestei situatii", a spus Quincy Krosby, strateg de piata la Prudential Financial.

"Dar nu cred ca acest lucru va schimba semnificativ situatia. Sunt de parere insa ca acum este intr-adevar prima data cand am primit un raspuns propmpt de la liderii zonei euro legat de masurile pe care vor sa le ia", a adaugat Quincy Krosby.

Fiind amenintati de prabusirea monedei unice, liderii zonei euro au ajuns la un acord vineri pentru a directiona fondurile de salvare catre bancile afectate de criza, incepand de anul viitor si sa intervina pe piata obligatiunilor pentru a sustine statele care se confrunta cu probleme financiare.

Liderii europeni au promis ca vor crea o banca ce va superviza unitatile de acest tip din zona euro, care va functiona pe baza Bancii Centrale Europene, acesta fiind primul pas catre o uniune bancara europeana care ar putea ajuta tari precum Spania.

Reactia imediata de pe Wall Street la pachetul de masuri si planurile de salvare adoptate de liderii UE s-a atenuat. Castigurile initiale de pe bursa au disparut pe masura ce investitorii au realizat ca masurile decise nu vor rezolva foarte repede problemele zonei euro.

Vineri insa, indicii bursei din SUA au screscut cu 1,5% - 2% dupa ce s-a ajuns la o intelegere privind evolutia zona euro. Pana la inchidere, cresterile indicilor s-au situat in intervale cuprinse intre 2% si 3%.

In ciuda evolutiei slabe din al doilea trimestru, cei mai importanti indici de la bursa americana au incheiat prima parte a anului in crestere: indicele Dow a avansat cu 5,4%, indicele S%P 500 a crescut cu 8,3%, in timp ce indicele Nasdaq s-a apreciat cu 12,7%.

Liderii zonei euro au aprobat mai multe masuri pe termen scurt pentru a mentine uniunea monetara si a reduce costurile de imprumut ale Spaniei si Italiei. Fondurile Instrumentului European de Stabilitate Financiara vor fi folosite "intr-o masura flexibila si eficienta pentru a stabiliza pietele", in vederea sustinerii tarilor care respecta politicile bugetare ale UE.

Investitorii asteapta sa vada ce masuri ia BCE saptamana aceasta

Investitorii asteapta sa vada daca Banca Centrala Europeana va reduce ratele dobanzilor pentru a completa masirile adoptate de liderii UE in scopul sprijinirii bancilor si reducerii costurilor de indatorare ale Spaniei si Italiei. Majoritatea economistilor intervievati de Reuters se asteapta ca BCE sa scada costurile de imprumut la intalnirea de marti, 5 iulie.

Dar rezistenta interna la masura de revigorare a programului de cumparare de obligatiuni de catre Bnaca Centrala ramane ridicata. BCE a slabit deja regulile sale pentru a permite bancilor din Spania sa acceseze fonduri.

Evolutia burselor, determinata de anuntarea unor masuri de crestere economica

Bursele au asteptat sa vada daca bancile centrale din intreaga lume vor anunta masuri importante pentru a stimula cresterea economica, dar interventiile asteptate s-au ridicat la un nivel modest.

Federal Reserve si-a extins programul "Operatiunea Twist" pentru a vinde titluri pe termen scurt si a cumpara unele pe termen lung, pentru a mentine nivelul costurilor de cumparare. Dar invetsitorii au fost dezamagiti de faptul ca Federal Reserve nu a mai pregatit alte masuri pentru stimularea monetara.

Randamentele obligatiunilor europene vor fi atent supravegheate saptamana care urmeaza. Madridul ca scoate marti la licitatie obligatiuni pe trei, patru si zece ani, in timp ce Franta va vinde obligatiuni pe termen lung in valoare de sapte - opt miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#burse evolutie, #burse masuri crestere economica, #burse crestere, #summit UE influenta burse, #masuri crestere economica, #zona euro , #Tranzactii bursiere