Mecanismul European de Stabilitate se lanseaza. Ce pregatesc liderii europeni

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 17:10
1487 citiri
Mecanismul European de Stabilitate se lanseaza. Ce pregatesc liderii europeni

Ministrii de finante ai zonei euro lanseaza Mecanismul European de Stabilitate (MES), la finalul intalnirii de luni de la Luxemburg. Acestia s-au intalnit pentru a discuta posibilitatile de salvare a Spaniei si mult-anuntata uniune bancara.

Decizia de infiintare a MES a fost luata la sfarsitul lui noiembrie 2010, intentia sa fiind sa ofere asistenta financiara statelor din zona euro, daca acestea accepta sa adere la "programe stricte de ajustare fiscala si economica", scrie The Guardian.

MES va fi operational incepand de azi, capacitatea sa va creste treptat pana in 2014, cand ar trebui sa functioneze la intregul sau potential. Fondul va dispune de 80 de miliarde de euro capital direct provenit de la statele membre, iar restul banilor necesari vor proveni din emisiuni de obligatiuni, anunta Reuters

Modul exact de functionare al MES ramane insa neclar.

Agenda europeana din urmatoarele zile

Neclaritatile statelor europene nu se opresc aici. Pe agenda discutiilor de luni raman in prim plan salvarea Spaniei si supervizarea centralizata a bancilor din Europa.

"Se simte ca si cum ne pregatim pentru o luna (...) de probleme cu Spania", a declarat Erik Nielsen, economist sef pentru probleme globale in cadrul Unicredit, citat de Bloomberg. Nielsen crede ca Spania va astepta prea mult pana sa ceara asistenta financiara, iar pachetul de salvare va fi prost conceput.

La o luna dupa ce Mario Draghi a anuntat planul de achizitie de obligatiuni al Bancii Centrale Europene, liderii europeni inca nu au cazut de acord asupra conditiilor exacte pentru salvarea tarilor in dificultate si asupra mecanismului de supraveghere centralizat.

Intalnirea de azi va fi urmata maine de o intalnire comuna a tuturor ministrilor de finante UE, iar intre 18-19 octombrie va avea loc summit-ul liderilor Uniunii Europene, unde se vor lua decizii concrete privind etapele urmatoare de actiune.

In pregatirea acestei intalniri, Prim-Ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, se va intalniri cu Presedintele Frantei, Francois Hollande, miercuri la Paris. Desi Spania a anuntat ca ia in considerare accesarea unui plan de salvare, nu a oferit raspunsuri exacte cu privire la momentul cand va recurge la aceasta solutie.

Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a declarat vineri ca tara sa s-a abtinut sa ceara asistenta financiara din cauza ingrijorarilor privind conditiile unui astfel de program, precum si lipsa garantiilor ca acesta ar avea succes.

#Mecanism European Stabilitate, #salvare Spania, #criza zona euro, #intalnire ministri finante Luxemburg , #UE