Marea Britanie ameninta blocarea uniunii bancare

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:05
1727 citiri
Marea Britanie ameninta blocarea uniunii bancare

Marea Britanie a amenintat Uniunea Europeana ca va bloca stabilirea unui organism unic de supraveghere al pietei bancare din zona euro, in cazul in care cei din afara acestei zone nu primesc mai multe asigurari privind pastrarea drepturilor de decizie de pana acum.

Londra isi exprima astfel frustrarile in legatura cu faptul ca solicitarile sale nu au fost considerate prioritare pana acum de ceilalti membri UE, anunta Financial Times.

Cu toate ca premierul britanic David Cameron a declarat ca "nu doreste sa stea in calea" formarii unei uniuni bancare, ambasadorul Marii Britanii a anuntat ca tara sa nu poate accepta deocamdata toate masurile privind supravegherea bancilor zonei euro.

Deciziile din Autoritatea Bancara Europeana, miza negocierilor

Guvernul Regatului Unit doreste intai sa se asigure ca noua uniune bancara pentru zona euro, din care fac parte in acest moment 17 state, nu va ajunge sa detina controlul Autoritatii Bancare Europene (ABE), unde se stabilesc reglementarile pentru toate tarile UE si unde se rezolva disputele dintre state.

Mai mult, reglementarile Autoritatii Bancare necesita acordul Parlamentul European, pe cand planul de supraveghere bancara nu va trebui sa se supuna acestei cerinte.

Marea Britanie a propus in vara lui 2012 un sistem de dubla majoritate, prin care, pentru aprobarea deciziilor ABE ar fi necesara majoritatea voturilor statelor din uniunea bancara, dar si majoritatea voturilor statelor din afara uniunii bancare.

Pe de alta parte, aceasta propunere a fost respinsa de mai multe state, intrucat acest sistem i-ar oferi practic Regatului Unit drept de veto in procesul decizional, in cazul in care mai multe state non-euro vor adera la uniunea bancara.

Pe langa Marea Britanie, alte sapte state solicita gasirea unei solutii pentru aceasta problema inainte de summitul din decembrie.

Aceasta nu este singura problema in formarea unei uniuni bancare pentru zona euro. Germania si alte cateva state nu doresc ca toate bancile sa se afle sub supravegherea directa a BCE, ci doar o parte. Aceasta solutie este considerata insa inacceptabila de catre Franta.

Uniunea bancara: Avantaje si dezavantaje pentru Romania

In plus, statele UE trebuie sa ajunga si la o decizie cu privire la drepturile de vot ale statelor non-euro care doresc sa faca parte din uniunea bancara.

Nu in ultimul rand, nu s-a stabilit inca nici calendarul exact al implementarii uniunii bancare si nici drepturile si responsabilitatile bancilor nationale in cadrul acestei uniuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune bancara Europa, #Marea Britanie Uniune bancara, #banci ue, #implementare uniune bancara , #UE