Jumatate din marile banci ar putea fi afectate de planul european de reforme structurale

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 16:56
2450 citiri
Jumatate din marile banci ar putea fi afectate de planul european de reforme structurale
Foto: IBI Times

Aproape jumatate dintre cele mai mari banci europene s-ar putea sa fie fortate sa se retraga de pe anumite segmente de piata, in cazul in care planul de reformel structurale va fi aprobat de parlamentarii europeni.

Astfel, circa noua dintre cele mai importante 18 banci ar putea abandona unele segmente din piata, potrivit unui studiu realizat de PwC pentru Asociatia Pietelor Financiare din Europa, un grup de lobby bancar, scrie Financial Times.

Reforma structurala face parte din incercarea UE de a elimina riscurile de esuare a bancilor foarte mari. Aici sunt incluse masuri de reducere a investitiilor riscante facute de banci cu propriile fonduri, precum si asigurarea de competente pentru autoritatile de reglementare prin care sa poat elimina activitati comerciale riscante. Bancile fac presiuni asupra lui Lord Hill, comisarul financiar al UE, ca sa se renunte la aceste masuri.

Sustinatorii reformei bancare apreciaza ca sunt necesare masuri corective pentru a elimina subventiile implicite din partea contribuabililor pentru operatiunile bancare de investitii, dar si ca ar aduce crestere si concurenta in regiune.

Comisia Europeana a prezentat planul de reducere a complexitatii din marile banci in luna ianuarie, insa acesta a facut putine progrese in legislativul de la Bruxelles, mai ales ca Franta, Germania si Marea Britanie sunt retinute.

Marea Britanie sustine propriul sau sistem structural care restrange activitatile bancilor de retail in operatiunile de investitii bancare, unde gradul de risc este mai mare. Nu este clar daca masurile propuse de Marea Britanie vor fi regasite in actul final ce va fi adoptat in uniune.

Ce sustine raportul PwC

Raportul PwC sustine ca separarea activitatilor institurtiilor de credit ar crea un set de banci mici, care nu vor fi viabile pe piata de capital si care s-ar confrunta cu costuri de finantare mai ridicate. Acest fapt, se arata in raport, ar putea afecta lichiditatea de pe pietele europene si ar putea dauna cresterea economica.

De asemenea, ar putea aduce in uniune costuri suplimentare de finantare anuale de 16 miliarde euro, plus alte 5,3 miliarde euro, costurile unice de punere in aplicare a schimbarilor, se mai arata in raportul citat.

Benoit Lallemand, secretar general al Finance Watch, a declarat ca propunerile Comisiei au nevoie de sustinerea impotriva lobby-ului bancar. "Premiul pentru factorii de decizie politica, daca sunt fermi, este o piata bancara unica mai competitiva si un impuls pentru economia europeana", a spus acesta.

In randul bancilor din grupul celor de 18 din raportul PwC sunt incluse grupari continentale, cum ar fi BNP Paribas, Societe Generale si Deutsche Bank, precum si operatiunile europene ale unor creditori mari din SUA. De asemenea, se regasesc si cele mai mari banci britanice, care vor fi oricum afectate de reformele din Regatul Unit, cum ar fi Barclays si Royal Bank of Scotland.

Raportul PwC arata ca subventia implicita pentru bancile din UE a scazut intr-o asemenea masura, incat a devenit nesemnificativa, din punct de vedere statistic. Datele Comisiei Europene arata subventii de pana la 82 miliarde de euro acordate industriei bancare din 2012.

Unii oficiali UE considera ca planurile Comisiei Europene vor fi, pana la urma, adoptate. Daca propunerea merge mai departe, un element care va fi mentinut este o interdictie, "in stil american", conform cotidianului britanic, asupra investirii de catre banci a propriilor fonduri. Pentru viitor, sunt asteptate revizuiri suplimentare ale propunerilor facute, pentru a se asigura ca procesul din piata nu este afectat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci europa reforme, #reforme structurale banci , #Stiri Banci