Summitul UE: Liderii europeni au cazut de acord asupra unui ajutor de 130 miliarde euro

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:59
1994 citiri
Summitul UE: Liderii europeni au cazut de acord asupra unui ajutor de 130 miliarde euro

Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o intelegere cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei, pentru acordarea unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, in vederea revigorarii economice.

Cu toate acestea, cancelarul german nu a acceptat emiterea eurobondurilor sau o utilizare mai flexibila a fondurile de salvare europeana, dar

Primul ministru al Italiei, Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au participat vineri la o intalnire la Roma, pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare.

Primul ministru italian Mario Monti a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte la summitul de saptamana viitoare masuri pentru cresterea economica in valoare de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit Reuters.

Ceilalti lideri participanti la intalnire nu au realizat nici un progres perceptibil pentru a o determina pe Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie din Europa si este cel mai mare contribuabil la fondul de salvare, sa accepte o abordare comuna a problemei datoriilor din Europa sau sa foloseasca resursele financiare de salvare existente intr-un mod mai flexibil.

"Cresterea poate sa aiba o baza puternica numai daca exista o disciplina fiscala, dar disciplina fiscala poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si se creeaza joburi noi", a spus Monti, intr-o conferinta de presa tinuta dupa discutiile care au durat o ora si 40 de minute.

Masurile, aflate deja in lucru la Bruxelles, includ cresterea capitalului Bancii Europene de Investitii, redirectionarea fondurilor europene necheltuite de statele membre si lansarea unui proiect de obligatiuni pentru a co-finanta programele majore de investitii. Nu au fost anuntate masuri noi dupa discutiile de vineri.

Cei patru lideri au convenit sa aplice o taxa pe tranzactiile financiare, chiar daca nu toate statele membre ale UE vor fi implicate in acest proiect. Aproximativ 12 state UE sustin infiintarea asa-numitei taxe Tobin, mai mult decat necesarul de noua tari cerut pentru a realiza un grup in cadrul UE, a spus o sursa din cadrul presedintiei franceze.

Franta si Germania - pozitii opuse in privinta problemei eurobondurilor

Merkel nu a spus nimic despre o abordare comuna a problemei datoriilor zonei euro sau despre noi imprumuturi.

Presedintele francez Francois Hollande si-a manifestat nerabdarea fata de retinerea Berlinului in aceasta problema, spunand ca nu ar trebui sa treaca zece ani pana la crearea euroobligatiunilor subscrise.

Hollande a spus ca este nevoie de o solidaritate mai mare printre statele membre inainte ca acestea sa transfere din suveranitatea lor catre institutiile Uniunii Europene.

"Consider euroobligatiunile ca fiind o optiune... dar nu peste zece ani", a spus Hollande provocand-o direct pe Angela Merkel. "Nu poate sa existe un transfer de suveranitate daca nu se realizeaza o imbunatatire a solidaritatii".

Pozitia Germaniei este opusa. Merkel argumenteaza ca membrii zonei euro trebuie sa transfere controlul asupra bugetului national si politicilor economice catre Bruxelles inainte ca Germania sa ia o decizie in problema datoriilor comune.

"Raspunderea si controlul merg impreuna", a spus Merkel dand ca exemplu faptul ca nu s-a tinut cont de tratatele europene in momentul in care fondurile de salvare ale zonei euro au fost alocate bancilor spaniole, pentru ca numai statul spaniol putea sa impuna conditii bancilor.

Elaborarea unui plan pentru uniunea fiscala si bancara ramane o provocare pentru Summitul UE de saptamana viitoare

Discutiile in contradictoriu dintre cei patru lideri le vor da mult de munca diplomatilor in incercarea lor de a produce un plan convingator pentru o uniune fiscala si bancara la summitul UE de saptamana viitoare. Se asteapta ca planul sa includa primii pasi catre o uniune bancara, incepand cu insarcinarea Bancii Centrale Europene de a superviza bancile mari din zona euro.

Fara un progres in zona integrarii sectorului bancar sau adoptarea altor masuri de stabilitate financiara, Franta nu este pregatita sa isi dea acordul pentru ratificarea unui pact privind bugetul convenit la inceputul acestui an, au spus surse diplomatice franceze.

Nivelul ridicat al costurilor indatorarii Spaniei au facilitat sperantele de pe piata pentru initiative politice la summitul de la Bruxelles.

Banca Centrala Europeana a adoptat vineri o masura de sustinere, prin relaxarea regulilor colaterale pentru a permite institutiilor financiare sa ofere ca garantie o gama larga de active in schimbul ajutorului financiar.

Daca se prabuseste in scurt timp, Madridul ar putea avea nevoie de o salvare a suveranitatii.

Fara un rezultat convingator, "vor exista atacuri speculative mai mari asupra tarilor individuale, care vor fi hartuite de tarile mai slabe", a spus Monti.

"O mare parte a Europei se va gasi in situatia de a accepta rate foarte ridicate ale dobanzilor care vor avea impact asupra statelor si, indirect, asupra companiilor. Aceasta este exact opusul a ceea ce este necesar pentru o crestere economica", a adaugat Monti.

Primul ministu spaniol Mariano Rajoy, aflat la un pas de a cere fonduri de salvare de 100 miliarde de euro pentru a recapitaliza bancile slabite, a spus ca cei patru lideri au convenit "sa foloseasca orice mecanism necesar pentru a obtine stabilitate financiara in zona euro".

Un audit prezentat marti a scos la iveala faptul ca bancile spaniole ar avea nevoie de aproximativ 62 miliarde de euro pentru a depasi problemele cu care se confrunta.

FMI: O uniune bancara europeana este principala prioritate in prezent

Dupa intalnirea de marti cu ministrii de finanante din zona euro, seful Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a spus ca o uniune bancara este principala prioritate, alaturi de o uniune fiscala si de rezolvarea comuna a problemei datoriilor. Germania refuza sa aprobe emiterea obligatiunilor comune si nu va renunta la aceasta pozitie pana la realizarea unei uniuni economice.

Popunerile Italiei, sustinute de Franta si Spania, dar respinse de Germania

In timp ce nevoile financiare ale Spaniei devin din ce in ce mai presante, in cazul lui Mario Monti se pune problema mizei politice. In timp ce popularitatea lui scade, partidele care il sustin pe Monti in Parlament devin din ce in ce mai reticente in a-si sustine reformele propuse de acesta, dar ii cer sa reduca presiunile europene asupra economiei italiene aflate in recesiune.

Pe plan international, Mario Monti este vazut insa ca persoana cea mai potrivita pentru a rezolva problemele din tara sa.

Monti a propus la summitul G20 de saptamana aceasta folosirea fondurilor de salvare ale zonei euro pentru a cumpara obligatiuni ale Spaniei si Italiei pentru a reduce costurile de indatorare ale acestor tari.

Francois Hollande a spus ca sustine ideea lui Monti, insa Germania s-a opus. Alte propuneri ale lui Monti, precum scoaterea unor investitii publice din calcularea deficitului bugetar sau emiterea comuna de obligatiuni din zona euro sunt sustinute de Franta si Spania, dar respinse de Germania.

#summit ue, #lideri europeni intalnire, #lideri europeni summit UE, #datorii spania, #Germania pozitie euroobligatiuni, #uniune bancara europeana, #uniune politica europeana , #Zona euro