Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marti, raport favorabil din partea Comisiei pentru Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Proiectul aduce modificari Codului Fiscal si prevede, pe langa reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, si extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele".
Proiectul a fost adoptat de Senat in 21 octombrie, iar Camera Deputatilor este for decizional.
El a fost initiat de cinci deputati PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).
"Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste masuri sa se implementeze incepand cu anul 2020, astfel incat efortul bugetar pentru sustinerea acestora sa fie prevazut in Legea bugetului pentru anul viitor. Daca luam in calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste masuri - cresterea conformarii fiscale voluntare (la o cota redusa de TVA de 5%, frauda fiscala poate fi eradicata) -, atunci anticipam chiar o crestere a veniturilor din TVA pe termen mediu si lung", se mentiona in expunerea de motive.
Cota generala de TVA a scazut, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, iar apoi, de... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 12:07
Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, prevede reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Insa se va resimti acest lucru si in buzunarele romanilor?
Incasarile din TVA reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru bugetul statului (aproximativ un sfert din veniturile bugetare provin din TVA).
Primele modificari ale Noul Cod Fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic
In acelasi timp, potrivit unor evaluari ale Comisiei Europene, evaziunea din zona de TVA in Romania este cea mai mare din randul statelor UE.
Practic, tara noastra nu colecteaza decat 58% din veniturile de TVA care i s-ar cuveni, iar faptul ca practica o cota de TVA de 24%, printre cele mai mari din Uniunea Europeana, reprezinta o tentatie sporita pentru evazionisti.
Inca nu suntem in stare sa colectam taxele: Codasi la TVA - Avertismentul CE
Consiliul Fiscal estima nivelul evaziunii fiscale in Romania in 2012 la aproape 14% din PIB, din care 8,3% o ...citeste mai departe despre "TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016: Ce efecte vor resimti consumatorii si firmele Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 07:21
Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, nu este de acord cu reducerea TVA la 20 la suta, precizand ca nu trebuie stimulat consumul, ci atrase capital si tehnologii.
"Noi credem ca Romania trebuie sa se gandeasca cum sa atraga investitii, capital si tehnologii. Stimularea consumului pe termen scurt nu este o scurtatura catre prosperitate.
In acest moment, nu credem ca aceasta trebuie sa fie prioritatea Guvernului. Noi am avertizat despre pericolele care pot aparea referitor la intregul Cod Fiscal.
Trebuie sa se ia niste masuri ...citeste mai departe despre "FMI despre reducerea TVA: Romania sa se gandeasca cum sa atraga investitii, nu sa stimuleze consumul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 11:09