Buget 2013: Dispozitiile generale, adoptate de parlamentari

Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:36
2202 citiri
Buget 2013: Dispozitiile generale, adoptate de parlamentari

Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.

Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca Executivul a picat examenul bugetului si ca nu este nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventeze noi taxe si impozite.

La randul sau, presedintele Comisiei de buget din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat ca au fost depuse peste 13.500 de amendamente la buget si ca ar fi fost necesar de un al doilea buget, pentru a satisface aceste amendamente.

Parlamentarii au inceput negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite. Ponta a declarat ca in buget sunt sume mai mari pentru investitii si ca este un sustinator al cotei unice.

Proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2013 a fost adoptat vineri de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante cu 23 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.

Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.

In proiectul de buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu 4 la suta, precum si mentinerea cotei unice la 16 la suta.

Business24 v-a prezentat in format LIVE principalele momente ale zilei:

Mihai-Razvan Ungureanu: Guvernul a picat examenul bugetului

- Guvernul Ponta creste impozitele pentru toti factorii de productie. Nu e nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventezi noi si noi taxe si impozite, nu e nevoie de miracole ci de o maturitate politica de o stiinta economica profunda si de interes real pentru binele prezent si viitor al Romaniei pentru a propune un buget care sa relanseze economia si sa aduca noi locuri de munca

- Din pacate Guvernul Ponta nu este interesat de asemenea chestiuni, din pacate la examenul acestui buget, de pe urma caruia vom avea inflatie, somaj, lipsa locurilor de munca, saracie si costuri, Guvernul Ponta a picat

- Ne aflam dupa 20 de ani din nou in socialism. In doar cateva luni Guvernul Ponta a reusit sa creasca ponderea cheltuielilor curente la peste 92%. In 1993 cheltuielile curente erau 85%. Am ajuns exact in directia de care fugeam in '89 - direct in socialism

Victor Ponta: orice propunere la buget trebuie sa mentioneze sursa finantarii

- Legea bugetului este o lege speciala, in care orice propunere mareata trebuie sa spuna de unde se iau acei bani.

- O dezbatere de acest tip exista si la nivel european. La sfarsitul saptamanii imi doresc ca in cadrul Consiliului European sa se adopte bugetul 2014-2020 unde se va stabili si pentru Romania care va fi suma totala a banilor pe care Romania ii va primi ca membru UE.

- De fiecare data propunerea de a avea mai mult intr-un loc trebuie corelata cu zona de unde se da mai putin.

- Dincolo de farmecul dezbaterilor parlamentare, fac apel la responsabilitate si va rog sa dezbateti toate capitolele si amendamentele, astfel incat sa le spunem romanilor ca avem un buget functional.

UDMR va vota impotriva bugetului

- Deputatul UDMR Erdely Istvan a anuntat ca grupurile parlamentare ale Uniunii nu vor sustine adoptarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013, el invocand faptul ca toate amendamentele organizatiei au fost respinse

- Acesta a spus ca amendamentele UDMR au fost intr-un numar "foarte redus", circa o suta, toate fiind "pertinente, pragmatice si in scopul de a imprima acestui proiect de lege aspecte care sa faca dintr-un proiect de lege rigid unul cu adevarat pro-crestere economica"

- "In anul 2013 nu se construieste nici macar un metru de autostrada pe traseul Ploiesti-Brasov-Bors. Intretinerea drumurilor locale, comunale si judetene devine imposibila, sumele alocate fiind la nivelul anului trecut. (...) Fara infrastructura rutiera functionala, tare ne e teama ca acea crestere economica mica preconizata va fi compromisa"

Declaratii Dan Radu Rusanu, presedintele Comisiei de buget din Camera

- Liberalul a spus ca numarul amendamentelor depuse de opozitie la proiectul de buget pe 2013 este dublu fata de numarul de articole ale acestuia

- Sunt peste 13.500 de amendamente, dublu fata de numarul articolelor si al anexelor, cumulate. Sumele solicitate in plus depasesc totalul alocatiilor bugetare pentru 2013 si ar mai fi trebuit un buget pentru a satisface aceste amendamente

- Exista amendamente pe un text de lege care nu mai exista in bugetul actual. In goana nebuna de a copia toate amendamentele depuse anul trecut s-au cerut sume in plus la acest articol care nu mai este in lege. Mai mult, un fost ministru mentiona ca la rublica privind textul initial al legii se aloca din TVA "X" milioane de lei, fara a mentiona cat este acest "X""

Declaratii Victor Ponta

- Nu ascund ca, fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL se reliefeaza in acest buget. Imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce din punctul de vedere al unui social democrat este mai putin binevenit

- Mentinem cota unica. Vrem sa gasim alte resurse bugetare

- Veti regasi in bugetul actual o suma superioara pentru investitii, cu alta filosofie, cu accentul nu catre finantarile de la bugetul de stat, care s-au dovedit clientelare, de interes politic, care nu au produs nimic pentru societate. Ne vom orienta catre acele proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile

Declaratii Vasile Blaga

- Ani de zile ati dus o politica a vrajbei si a scandalului, clamand ca stiti ce este mai bine pentru tara. Acum in tara se traieste mai prost ca in urma cu un an, cu zeci de taxe si impozite se va trai si mai rau.

Marirea impozitelor este viziunea pe care domnul Ponta o impartaseste pentru sectorul privat, generator de finanate pentru stat. Romanii trebuie sa stie ca vor plati facturi mai mari ca urmare a inconsecventei acestui guvern.

Avem un guvern incompetent condus de domnul prim-ministru Ponta. Votul covarsitor inseamna ca responsabilitatea de a propune solutii este a dumneavoastra mai mult ca niciodata. O majoritate de 70% este menita sa faca reforme.

Condamnati Romania la stagnare in 2013 asa cum ati facut in 2012. Senatorii si deputatii PDL vor vota impotriva proiectului legii de buget propusa de guvernul USL

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget 2013 negocieri Parlament, #discutii buget 2013, #Parlament vot buget 2013 , #Buget