Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a catalogat, vineri, presupusul atac chimic din Siria de saptamana trecuta drept o "inscenare" la care au participat "serviciile speciale ale unui stat", pe care nu l-a numit, dar pe care l-a desemnat ca "rusofob".
"Dispunem de probe irefutabile potrivit carora este vorba despre o noua inscenare si ca serviciile speciale ale unui stat aflat in prezent in prima linie a unei campanii rusofobe au participat la aceasta inscenare", a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa.
Potrivit Castilor Albe siriene - salvatori in zone rebele, si ONG-ului medical Syrian American Medical Society, zeci de persoane au fost ucise pe 7 aprilie, la Duma, intr-un atac cu "gaze toxice", imputat de catre Occident regimului lui Bashar al-Assad, care dezminte orice responsabilitate.
Armata rusa a acuzat miercuri Castile Albe de faptul ca au "inscenat in fata camerelor de luat imagini un atac chimic contra unor civili", relateaza AFP.
Donald Trump si mai multi dintre aliatii sai occidentali au declarat ca iau in calcul sa procedeze la atacuri cu scopul de a pedepsi Damascul.
Serghei Lavrov a indemnat, vineri, Washingtonul sa foloseasca, cu Moscova, "metode diplomatice care nu includ ultimatumuri si amenintari".
Trump anunta atacul in Siria si le spune rusilor sa se fereasca de racheteIncepe Trump razboiul? Daca incearca sa-i distruga lui Assad fortele aeriene, SUA risca sa ucida cu rachetele si rusiTrump s-a linistit dupa ce a atacat Rusia... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 15:07
Multa lume se intreaba de ce fortele guvernamentale siriene conduse de Bashar al-Assad si sustinute de Rusia folosesc arme chimice in confruntarea cu rebelii?
Din pacate, dictatorul sirian a ajuns la concluzia ca e cea mai eficienta arma de lupta impotriva gruparilor care continua sa reziste in diferite zone din tara.
"...atacul a functionat. Cateva ore mai tarziu, in timp ce salvatorii aliniau corpurile celor morti pe strada, rebelii au acceptat sa predea orasul si sa fie mutati impreuna cu familiile lor intr-o alta zona. Duma, un oras modest la nord-vest de Damasc, care a fost controlat de Opozitie inca din primii ani ai conflictului, a fost ultima localitate aflata sub controlul acestora intr-o zona cunoscuta sub numele de Ghouta de Est.
Vinerea trecuta, negocierile cu rebelii au esuat, iar guvernul sirian a inceput o noua ofensiva impotriva orasului, bombardandu-l puternic, in timp ce avioane de lupta si elicoptere au atacat localitatea", scrie New York Times.
Nu exista inca informatii exacte despre substanta chimica folosita si, din aceasta cauza, oficialii rusi sustin ca atacul chimic e o diversiune folosita de rebeli pentru a pune intr-o pozitie dificila fortele guvernamentale, dar faptul ca luptatorii din Opozitie s-au predat imediat dupa atacul considerat chimic arata cruzimea si eficienta ofensivei neconventionale asupra orasului.
Esecul primaverii arabe
Razboiul civil din Siria a inceput in anul 2011, in ceea ce s-a numit "primavara araba", o... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 00:00
Ministerul rus al Apararii a transmis, luni, ca atacul cu rachete asupra bazei militare din Siria a fost lansat de aeronave israeliene, dupa ce initial raidul a fost atribuit Washingtonului.
Autoritatile israeliene nu au facut comentarii, transmite Bloomberg.
Potrivit oficialilor rusi, doua aeronove israeliene F-15 au atacat luni dimineata baza militara Tiyas, cunoscuta si ca T-4, situata intre orasele Homs si Palmyra. Trei rachete si-au atins tinta, in timp ce alte cinci ar fi fost doborate de fortele siriene.
Cel putin 14 oameni, inclusiv iranieni, au fost ucisi in atac.
Este vorba despre baza aeriana care ar fi fost folosita de Iran pe 10 februarie pentru a lansa o drona care a patruns in spatiul aerian israelian, potrivit Israelului.
Raidul de luni dimineata a avut loc la o zi dupa ce presedinele american Donald Trump a avertizat ca aceia responsabili pentru atacul chimic din orasul sirian Douma "vor plati un pret mare".
Autoritatile americane au negat insa faptul ca s-ar afla in spatele atacului asupra T-4 si au precizat ca "vor continua sa urmareasca indeaproape situatia", a notat Bloomberg.
Intr-o situatie similara petrecuta in aprilie 2017, cand zeci de persoane si-au pierdut viata in urma unui atac cu arme chimice atribuit administratiei Bashar al-Assad, SUA au atacat cu rachete o baza militara siriana.
Un aeroport militar sirian a fost lovit peste noapte de rachete: UPDATE 14 morti, printre care si iranieniConsiliul de Securitate ONU se... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 12:30
Membrii Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite se vor reuni luni la cererea Rusiei si a Statelor Unite, dupa ce 70 de persoane au murit duminica in orasul sirian Douma in urma unui atac chimic.
Rusia a cerut reuniunea celor 15 membri ai consiliului pe tema "amenintarilor internationale, pacii si securitatii", desi motivul nu a fost imediat clar, au informat diplomatii duminica.
Exemplul Rusiei a fost urmat de Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Olanda, Kuweit, Peru si Coasta de Fildes, care de asemenea au cerut o intalnire in cadrul careia sa discute atacul chimic comis in Siria.
Membrii Consiliului au ajuns duminica seara la o intelegere privind intrunirea de luni.
"Consiliul de Securitate se va reuni si solicita accesul imediat la primii respondenti, sustinerea unei investigatii independente si pedepsirea celor responsabili penru acest act atroce", a declarat ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley.
Haley a avertizat luna trecuta ca, in cazul in care Consiliul de Securitate nu va lua masuri concrete in Siria, Washingtonul este "pregatit sa actioneze" si ca SUA ar putea lansa un nou atac punctual asupra regiunii.
Presedintele american Donald Trump a avertizat ca exista "un pret mai mare platit", dupa ce echipajele de ajutor medical au anuntat ca zeci de persoane au fost ucise de un gaz otravitor in oralul Douma, ultima reduta a rebelilor din regiunea Ghuta de Est. Guvernul sirian neaga ca atacul ar fi putut fi lansat de fortele sale.... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 08:18
Moscova a avertizat Washingtonul duminica impotriva unei "interventii militare pentru pretexte fabricate", in Siria, care ar putea "conduce la cele mai grave consecinte", sustinand ca regimul nu a folosit arme chimice impotriva rebelilor in Duma, Ghouta de Est.
"Trebuie inca o data sa avertizam ca o interventie militara pentru pretexte inventate si fabricate in Siria, unde se afla soldati rusi la cererea guvernului sirian legitim, este total inacceptabila si poate duce la cele mai grave consecinte", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat.
Diplomatia rusa a calificat drept "provocari" acuzatiile referitoare la atacuri chimice ale fortelor siriene impotriva rebelilor din Duma, ultima enclava rebela din Ghouta orientala, unde raiduri ale regimului au provocat de zeci de morti in randul civililor vineri si sambata.
"Scopul acestor speculatii (...) este de a-i acoperi pe teroristi si opozitia radicala care resping o rezolvare politica a conflictului, in timp ce incearca sa justifice un eventual atac violent din exterior", a adaugat acest comunicat, publicat inainte de reactia lui Donald Trump ca Damascul va "plati un pret mare" pentru acest "atac chimic fara sens".
Anterior, seful Centrului rus pentru reconcilierea partilor aflate in conflict in Siria, generalul Iuri Evtusenko, a dezmintit categoric informatiile despre un atac chimic.
"Suntem pregatiti, odata ce Duma va fi eliberat, sa trimitem imediat specialisti rusi in aparare... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 20:09
Presedintele american Donald Trump a condamnat, duminica, presupusul atac chimic din orasul sirian Douma si a precizat ca presedintele rus Vladimir Putin si regimul iranian poarta o responsabilitate pentru uciderea unor civili nevinovati, intrucat sustin regimul Bashar al-Assad.
"Multe victime, inclusiv femei si copii, in urma unui atac chimic necugetate in Siria. Zona in care se petrec atrocitatile a fost inchisa si inconjurata de armata siriana, astfel ca este complet inaccesibila pentru lumea exterioara. Presedintele Putin, Rusia si Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad.
Un mare pret va fi platit. Deschideti imediat zona pentru accesul asistentei medicale si pentru verificari! Un alt dezastru umanitar comis fara niciun motiv. Bolnav! Daca presedintele Obama ar fi depasit asa-zisa linie rosie declarata, dezastrul sirian s-ar fi incheiat cu mult timp in urma! Animalul Assad ar fi fost istorie!", a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.
O serie de organizatii umanitare si mai multi medici sustin ca minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere si alte cateva sute prezinta simptome precum convulsii si saliva abundenta (spume la gura), specifice pentru expunerea la substante neurotoxice sau clor.
Potrivit unor surse de la fata locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bomba-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Orasul sirian Douma este ultima reduta a gruparii insurgente Jaish al-Islam din... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 18:35
Rusia a blocat prin veto, miercuri, un proiect de rezolutie la Consiliul de Securitate al ONU care ar fi condamnat presupusul atac chimic din Siria, de saptamana trecuta, si care cerea Damascului sa coopereze cu anchetatorii.
Proiectul de rezolutie a fost prezentat de Statele Unite, Marea Britanie si Franta, care au fost infuriate de decizia Rusiei, relateaza BBC News.
Aceasta este a opta oara cand Rusia isi apara aliatul in Consiliul de Securitate.
Proiectul de rezolutie ar fi sustinut o investigatie pe teren desfasurata de Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ar fi cerut Guvernului sirian sa ofere informatii militare, inclusiv jurnale de zbor, din ziua atacului, precum si acces la bazele aeriene.
China, unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, care are drept de veto, s-a abtinut de la vot, la fel ca si Etiopia si Kazahstan. Alte 10 tari au votat pentru adoptarea rezolutiei, in timp ce Bolivia i s-a alaturat Rusiei si a votat impotriva.
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a condamnat actiunile ruse. "Va izolati de comunitatea internationala de fiecare data cand avioanele lui Assad arunca inca o bomba asupra civililor si de fiecare data cand Assad incearca sa infometeze inca o comunitate pana la moarte", a avertizat ea.
La Washington, intr-o conferinta de presa cu secretarul general al NATO, presedintele american Donald Trump a fost intrebat daca el crede ca este posibil ca fortele siriene sa fi lansat... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 07:34
Orasul din nord-vestul Siriei care a fost vizat de atacul chimic din aceasta saptamana a fost iar tinta unor noi bombardamente.
Nu se stie inca cine a fost in spatele acestora, potrivit CNN.
Khan Sheikhoun este orasul lovit si vineri, si sambata, insa jurnalistii americani puncteaza ca in regiune exista doar forta militara a regimului sirian si cea ruseasca.
Reamintim ca SUA au atacat o baza siriana ca raspuns la atacul chimic derulat de Bashar al-Assad, care s-a soldat cu 86 de morti si sute de raniti.
In context, Rusia - aliatul regimului sirian - a trimis o fregata dotata cu rachete de croaziera intr-un port din zona, ca semnal pentru trupele americane sa nu se mai apropie.
Citeste mai multe despre atacul SUA din Siria:
Cum a luat Donald Trump decizia de a bombarda SiriaPresedintele Iranului il acuza pe Trump ca ajuta gruparile teroriste din SiriaSUA au bombardat Siria - Certuri si amenintari la Consiliul de Securitate al ONU: Suntem pregatiti sa facem mai multSUA au bombardat Siria: Americanii au fost "la cativa centimetri" de un conflict cu rusii, spune Medvedev
C.P. ...citeste mai departe despre "Orasul din Siria vizat de atacul chimic a fost bombardat si azi, dar inca nu se stie de catre cine" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 18:47
Presedintele sirian Bashar al-Assad sustine ca nu are "alta optiune in afara victoriei" in razboiul civil din tara sa.
Intr-un interviu publicat joi, acesta apreciaza ca Guvernul ar putea sa ajunga la "rezultate" cu gruparile de opozitie care au participat recent la negocieri de pace, relateaza Reuters.
El pare ca a acordat acest interviu ziarului Vecernji List din Croatia inainte ca presedintele american Donald Trump sa-l acuze ca a depasit "multe, multe linii" prin presupusul atac cu gaz otravitor de marti.
Al-Assad nu a fost intrebat despre atacul chimic de la Khan Sheikhoun, un orasel din nord-vestul tarii, potrivit textului interviului publicat de agentia de stiri Sana. Guvernul a negat orice rol in acest sens.
Dupa mai bine de sase ani de conflict, liderul sirian pare inatacabil din punct de vedere militar in partea de vest a Siriei, unde si-a consolidat regimul cu ajutorul decisiv al armatei ruse si militiilor sustinute de Iran din regiune.
In interviul publicat joi, al-Assad isi reitereaza obiectivul infrangerii totale a insurectiei si refuzul federalizarii tarii, cautate de grupari kurde din nordul Siriei.
"Asa cum am spus acum ceva timp, avem o mare speranta, care devine si mai mare, iar speranta este cladita pe incredere, pentru ca fara incredere n-ar exista nicio speranta. In orice caz, nu avem vreo alta optiune in afara victoriei", spune el.
"Daca nu invingem in acest razboi, asta inseamna ca Siria va fi stearsa de pe harta. Nu avem de... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 16:58