Eurocontrol avertizeaza companiile aeriene: Posibile atacuri cu rachete in Mediterana de Est

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 08:38
909 citiri
Eurocontrol avertizeaza companiile aeriene: Posibile atacuri cu rachete in Mediterana de Est
Foto: Eurocontrol

Organizatia Europeana pentru Siguranta Navigatiei Aeriene (Eurocontrol) si Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (AESA) au recomandat companiilor aeriene sa exercite prudenta in estul Marii Mediterane din cauza posibilitatii producerii unor atacuri aeriene sau cu rachete de croaziera in Siria, in urmatoarele 72 de ore.

Presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat ca ar putea ordona un atac militar punctual ca reactie la presupusul bombardament chimic produs sambata in localitatea Duma, la periferia Damascului. Regimul de la Damasc a negat orice implicare in atacul chimic produs intr-o zona insurgenta, propunand trimiterea unei echipe internationale pentru efectuarea anchetei.

"Din cauza posibilei lansari de atacuri aeriene in Siria cu rachete aer-sol si/sau de croaziera in urmatoarele 72 de ore, si posibilitatea perturbarii intermitente a functionarii echipamentului radio de navigatie, aceste aspecte ar trebui luate in considerare atunci cand sunt planificate operatiuni de zbor in zona FIR Mediterana de Est/Nicosia", se arata intr-o notificare postata pe site-ul organizatiei europene, preluata de Reuters.

Autoritatile aviatice din mai multe tari, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Germania, au recomandat de mai mult timp companiilor aeriene sa nu intre in spatiul aerian sirian, astfel ca cele mai multe evita aceasta zona.

Notificarea emisa de organizatia europeana face insa referire nu doar la spatiul aerian sirian, ci la o regiune mai extinsa, incluzand spatiul aerian cipriot si apele din jur.

Companiile aeriene au devenit mai prudente in ceea ce priveste zborurile deasupra zonelor de conflict, dupa ce un avion de pasageri al Malaysia Airlines a fost doborat de o racheta sol-aer deasupra Ucrainei, in anul 2014, in urma incidentului decedand toti cei 298 de oameni de la bordul aeronavei.

La randul ei, Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (AESA) a avertizat in legatura cu posibilitatea producerii unor atacuri militare in Siria si a recomandat companiilor aeriene sa urmareasca eventualele schimbari in ceea ce priveste regulile de securitate a zborurilor si datele privind navigatia aeriana.

Un grup naval american, care include portavionul nuclear Harry S. Truman, un crucisator si patru distrugatoare, urmeaza sa plece miercuri de la baza navala Norfolk din Virginia si se va indrepta spre Orientul Mijlociu.

Atacul din Duma si ce va urma

Donald Trump a decis sa-si anuleze participarea la cel de-al 8-lea summit al ...citeste mai departe despre "Eurocontrol avertizeaza companiile aeriene: Posibile atacuri cu rachete in Mediterana de Est" pe Ziare.com

#Eurocontrol atac racheta Mediterana Siria , #Stiri International