Pe 7 aprilie 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr. 38/2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice ("OUG 38/2020" sau "Ordonanta") care reglementeaza reglementeaza cadrul general pentru utilizarea la nivelul autoritatilor si institutiilor publice a semnaturii electronice si a documentelor electronice.
Tipuri de semnaturi electronice potrivit legislatiei europene
Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna (Regulamentul eIDAS) stabileste trei categorii de semnaturi electronice, in functie de gradul de incredere al identitatii semnatarului, respectiv semnaturi electronice (i) simple, (ii) avansate si (iii) calificate.
Semnatura electronica inseamna date in format electronic, atasate la sau asociate logic cu alte date in format electronic si care sunt utilizate de semnatar pentru a semna.
Semnatura electronica avansata este acea semnatura electronica care (a) face trimitere exclusiv la semnatar; (b) permite identificarea semnatarului; (c) este creata utilizand date de creare a semnaturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de incredere, exclusiv sub controlul sau; si (d) este legata de datele utilizate la semnare astfel incat orice modificare ulterioara a datelor poate fi detectata.
Semnatura electronica calificata corespunde semnaturilor... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 16:13
Banca Comerciala Romana a anuntat, joi, ca va transforma 28 de sucursale din toata tara in unitati de tip cashless care vor derula operatiuni doar in regim electronic.
"Procesul de modernizare a retelei de unitati BCR marcheaza o noua faza, odata cu transformarea a 28 de sucursale bancare din intreaga tara in filiale de tip cashless, complet functionale, incepand chiar cu prima zi lucratoare a noului an", se arata intr-un comunicat la bancii.
"Prin migrarea completa a operatiunilor curente in numerar inspre masinile electronice multifunctionale, vom putea oferi, in primul rand, o noua experienta in cadrul agentiilor cashless. Putem vorbi despre un dialog financiar mult mai apropiat, mai deschis, dedicat fiecarui client, in care premisa discutiilor pleaca de la nevoi, obiective personale si profesionale. (...)
Avem o responsabilitate in a pune la dispozitie un management corect al numerarului, deoarece Romania ramane inca o tara in care predomina operatiunile cash, fara ca acest lucru sa ne impiedice sa fim banca numarul unu in oferirea ambelor servicii cash/non-cash, la nivel national", a declarat Dana Demetrian, vicepresedinte Retail & Private Banking BCR.
Pana la sfarsitul acestui an, BCR va dispune de 125 de sucursale cashless. De asemenea, banca va deschide, in acest an, sapte sucursale noi de tip Centru de Dialog Financiar, iar alte 58 vor fi modernizate in urmatorii doi ani.... citeste mai departe despre "In zeci de sucursale ale BCR nu se vor mai putea... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 18:44
Comisia Europeana (CE) a adoptat luni norme care vor face ca platile electronice in magazine si online sa fie mai sigure. Acest lucru le va permite consumatorilor sa aiba acces la solutii mai convenabile, mai eficiente din punctul de vedere al costurilor si mai inovatoare, oferite de prestatorii de servicii de plata, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.
Normele pun in aplicare a doua directiva a UE privind serviciile de plata (DSP2) revizuita recent, care vizeaza modernizarea serviciilor de plata din Europa astfel incat sa tina pasul cu aceasta piata care evolueaza rapid si sa permita dezvoltarea pietei europene a comertului electronic.
Aceste norme le permit consumatorilor sa utilizeze servicii inovatoare oferite de furnizori terti, cunoscuti si sub numele de societati din domeniul tehnologiei financiare (FinTech), garantand in acelasi timp o securitate riguroasa a datelor pentru consumatorii si intreprinderile din UE. Acestea includ solutii de plata si instrumente de gestionare a finantelor personale prin agregarea informatiilor din diferite conturi.
"Noile norme vor orienta actorii de pe piata, vechi si noi, pentru a oferi servicii mai bune consumatorilor, asigurand, in acelasi timp, securitatea acestora", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital.
Un obiectiv-cheie al DSP 2 este sporirea nivelului de securitate si a fiabilitatii... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:53
Procurorii germani au efectuat vineri verificari la sediile Metro din Duesseldorf, dupa ce doi oficiali au fost acuzati de "insider trading" - tranzactii ilegale bazate pe informatii privilegiate - a anuntat un purtator de cuvant al retailerul german, transmite Reuters.
Sunt vizati presedintele Consiliului de supervizare, Juergen Steinemann, si un membru al Consiliului de Administratie, al carui nume nu a fost dat publicitatii.
In luna februarie a acestui an, actionarii Metro au votat in favoarea divizarii grupului in doua entitati, una care va cuprinde operatiunile angro Metro Cash & Carry, care vor pastra denumirea Metro, in timp ce activitatile de distributie de produse electronice de larg consum, regrupate sub marca Metro-Saturn, vor fi rebotezate Ceconomy.
BaFin, Autoritatea germana de supraveghere in domeniul financiar, suspecteaza ca Juergen Steinemann a achizitionat actiuni Metro atunci cand stia deja ca retailerul urmeaza sa anunte ca se va diviza, informatie care a dus la cresterea pretului titlurilor pe bursa, se arata intr-un articol publicat recent in saptamanalul german Spiegel.
Grupul a publicat prompt informatiile legate de planificata divizare, in conformitate cu reglementarile din Germania. Nu au fost disponibile informatii privilegiate cand cei doi oficiali ai Metro au cumparat actiuni, a precizat un purtator de cuvant al retailerului german.
Metro Group este una dintre cele mai mari si mai extinse companii de retail din lume, cu 2.000 de... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 20:41
Bucurestenii care dau catre reciclat electronice uzate pot primi vouchere de reduceri la cumparaturi sau bani si chiar unele premii.
Acestia pot utiliza, in perioada 26 aprilie - 5 iunie, aplicatia Sigurec Mobil, destinata preluarii obiectelor direct de la domiciliu, in cadrul campaniei "Pentru reciclare, cheama ajutoare!".
Cei care fac acest lucru vor putea castiga prin tragere la sorti o serie de premii si pot fi recompensati pe loc cu vouchere de reduceri la cumparaturi sau bani.
Campania "Pentru reciclare, cheama ajutoare!" reprezinta a doua etapa a campaniei de informare si dezvoltare a unei atitudini responsabile a populatiei fata de deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) care, prin serviciul Sigurec Mobil, ajung direct si sigur in fabricile de reciclare din Romania.
"Serviciul de colectare Sigurec Mobil integreaza sisteme performante pentru colectarea deseurilor, toate camionetele fiind dotate cu echipamente de cantarire si operand in baza unui software inteligent ce inregistreaza in timp real tranzactiile efectuate. In felul acesta, sunt furnizate date clare si precise, precum tipul si greutatea deseurilor colectate. Totodata, aplicatia inregistreaza si monitorizeaza performantele de colectare si calculeaza cantitatea de CO2 salvata prin sortarea si trimiterea deseurilor spre reciclare", se arata in comunicatul initiatorilor campaniei realizata de Green Group si Ecotic.
Sigurec, de la expresia "sigur reciclat", este un proiect de... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 19:37
Marea Britanie renunta treptat la banii gheata folositi zilnic. Un raport recent al Consiliului de Plati din Regatul Unit demonstreaza ca nivelul tranzactiilor electronice l-a depasit pe cel al platilor in numerar.
Mai mult, estimarile Consiliului indica o reducere cu 30% a platilor cu bani cash in urmatorul deceniu, relateaza revista Business Insider.
Transformare radicala
Reprezentantii industriei financiare britanice sustin ca schimbarea de atitudine se regaseste nu doar in cazul consumatorilor simpli, marile companii si bancile apeland tot mai mult la cardurile de debit si de credit in locul banilor cash.
4,4% dintre britanici sustin ca folosesc banii fizici doar ocazional, iar anul trecut volumul tranzactiilor realizate in numerar de catre consumatori, companii si institutii financiare a scazut la 48%.
Ca numar, Consiliul de Plati sustine ca, in 2014, s-au efectuat 18 miliarde de treanzactii cu bani cash, totalizand o suma de 250 miliarde de lire sterline.
Maruntis pe tejghea
80% dintre tranzactiile cu numerar se desfasoara in continuare in pub-uri, cluburi si la chiscurile de ziare.
Victoria Cleland, casierul sef al Bancii Angliei, sustine totusi ca zilele bancnotelor si monedelor nu se apropie de sfarsit.
"Nici nu se pune problema sa vorbim de eliminarea banilor fizici. De cand am preluat acest post am vazut chiar o crestere a cererii de bancnote emise.
Din bancnotele aflate in circulatie, 46% sunt emise in anii recenti. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 12:28
Ziua de 15 octombrie 2014 parea sa fie una obisnuita pe piata Trezoreriei americane. Doar ca, intr-o clipita, calmul aparent s-a transformat in ceea ce a avea sa devina cea mai mare fluctuatie a randamentelor din ultimul sfert de veac, fenomen care i-a facut pe investitori sa se teama de potentialele turbulente din viitor pe piata obligatiunilor.
Acest episod a scos la iveala doua forte care au intrat in coliziune - avantul trazactionarii de inalta frecventa si declinul dealerilor de pe Wall Street - care transforma cea mai mare si mai importanta piata de obligatiuni la nivel global. Managerii de fonduri sustin ca piata de 12,4 trilioane de dolari a Trezoreriei SUA devine mai putin lichida, ceea ce inseamna ca valorile mobiliare nu mai pot fi tranzactionate la fel de rapid si de usor ca odinioara, in parte datorita programului de cumparare a obligatiunilor demarat de Rezerva Federala (Fed) a SUA.
Iar evenimentul din 15 octombrie este doar inceputul, considera Michael Lorizio de la Manulife Asset Management, citat intr-un articol Bloomberg.
Achizitii cu viteza luminii
In dimineata zilei de 15 octombrie, un numar foarte mare de investitori au pariat ca ratele dobanzilor vor creste si ca datoria guvernului SUA isi va pierde din valoare. Nici stirile acelei dimineti nu prevesteau nimic bun: Ebola se raspandea tot mai mult, la fel si razboiul din Orientul Mijlociu. La ora 8:30, Departamentul Comertului anunta o scadere a vanzarilor cu amanuntul.
Si brusc, intr-o... mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 08:20
Comertul online cunoaste cea mai mare si rapida dezvoltare din domeniu, daca sunt luate in calcul volumul si dinamica marfurilor tranzactionate prin comertul electronic.
Potrivit unui studiu realizat de Mednet Marketing Research, citat de Adevarul mai mult de 86% din romanii care locuiesc in orase prefera Internetul in cumparaturile lor si peste 70% prefera plata din portofel in locul cardului.
Astfel, 86,2% din esantion (utilizatorii de Internet din mediul urban) au realizat pana in prezent cumparaturi online, dar la momentul platii 70% au preferat banii gheata si doar 25% au achitat cu cardul.
Citeste mai multe despre Paradoxul romanesc - cumparam online, dar platim cu bani cash pe Ziare.com. mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 10:09
PayU, operator de plati online, a intermediat anul trecut plati in valoare de 176,4 milioane euro pe piata din Romania, ajungand la peste 2,8 milioane de tranzactii, a declarat, joi, managerul de proiect al PayU, Cornel Baloleanu, intr-o conferinta de presa.
PayU si Star Taxi au lansat o aplicatie mobila care permite unui client sa comande rapid un taxi direct de pe smartphone, fara sa mai sune la dispecerat. Serviciul este implementat pentru prima data in Romania.
Aplicatia Star Taxi, dezvoltata de compania FDSV Online, a inregistrat, pana in prezent, mai mult de 100.000 de descarcari, pe platforme IOS si Android. Prin intermediul aplicatiei Star Taxi, clientii pot avea acces la 1.500 de soferi de taxi, care au aderat la platforma implementata de PayU.
Serviciul Star Taxi este disponibil in Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj, Constanta si Iasi.
PayU este furnizor de solutii eCommerce integrate, detinut de grupul multinational Naspers Ltd, cu operatiuni in 131 de tari. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 10:34