Statele Unite si China aplica reciproc, incepand de duminica, noi tarife pentru importuri, in pofida semnelor ca negocierile pentru oprirea razboiului comercial vor fi reluate pe parcursul lunii septembrie, transmite Reuters.
Noua runda de tarife a intrat in vigoare la ora 04:01 GMT, Beijingul aplicand pentru prima oara un tarif de 5% pentru achizitiile de petrol in razboiul comercial declansat in urma cu peste un an.
Administratia Trump va incepe sa colecteze tarife de 15% pentru importuri din China in valoare de 125 de miliarde de dolari, intre acestea aflandu-se boxe inteligente, casti Bluetooth si multe tipuri de incaltaminte.
China a reactionat cu tarife suplimentare pentru unele bunuri americane aflate pe o lista de produse in valoare de 75 de miliarde de dolari. Beijingul nu a precizat valoarea bunurilor care vor fi supuse unor tarife mai mari incepand de duminica.
Tarife suplimentare de 5% si de 10% au fost aplicate de China unor 1.717 de produse dintr-un total de 5.078 de produse provenite din Statele unite. Beijingul va incepe sa aplice tarife suplimentare pentru restul produselor incepand din 15 decembrie.
Presa chineza a adoptat un ton sfidator referitor la aceste masuri.
"Statele Unite trebuie sa invete sa se poarte ca o putere globala responsabila si sa nu mai actioneze ca un scolar bataios", a scris agentia chineza de presa Xinhua.
"Ca unica superputere mondiala, trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa sa alature altor tari in... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 13:08
China s-a angajat sa cumpere "o cantitate substantiala" de bunuri si servicii americane, in domeniul agricol, al energiei si al industriei prelucratoare, a anuntat miercuri biroul Reprezentantului pentru Comert al Statelor Unite (USTR), dupa incheierea negocierilor de la Beijing.
Intr-un comunicat care ofera putine detalii, USTR a anuntat ca cele doua parti "au discutat modalitati prin care sa se ajunga la relatii comerciale corecte, reciproce si echilibrate intre cele doua tari", transmite Reuters.
Vezi si Dupa ce au atins un nivel record in 2018, chinezii renunta la investitiile in Silicon Valley din cauza lui Trump
Oficialii americani si chinezi au mai discutat probleme legate de protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si necesitatea ca un eventual acord care va rezolva disputa comerciala intre cele mai mari economii ale lumii "sa permita implementarea totala, supusa verificarilor in curs si punerea efectiva in aplicare".
Intalnirile din aceasta saptamana au fost primele negocieri fata in fata de la armistitiul de 90 de zile convenit in decembrie de presedintele Donald Trump si presedintele Xi Jinping, in razboiul comercial care a agitat pietele financiare.
Daca nu se va ajunge la un acord pana pe 2 martie, Trump a spus ca va majora tarifele cu 25%, de la 10%, pentru importuri din China in valoare de 200 de miliarde de dolari, intr-o perioada in care cresterea economiei chineze incetineste semnificativ. Beijingul a reactionat deja cu tarife... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 07:44
Cresterea exporturilor Chinei a accelerat neasteptat in septembrie, in pofida tarifelor vamale impuse de Washington, in timp ce excedentul sau comercial pe relatia cu SUA a atins un nivel record, ceea ce ar putea exacerba disputa dintre Beijing si Washington, transmite Reuters.
Totusi, analistii avertizeaza ca nivelul ridicat al exporturilor de luna trecuta nu se va mentine si in viitor.
Exporturile Chinei au crescut in septembrie cu 14,5% comparativ cu perioada similara din 2017, cel mai rapid ritm din februarie, depasind estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de 8,9%. In august, expansiunea a fost de 9,8%.
"Imaginea de ansamblu arata ca exporturile chineze nu au fost pana acum afectate de escaladarea tensiunilor comerciale si de incetinirea cresterii economiei mondiale, cel mai probabil datorita competitivitatii provocate de deprecierea yuanului. In conditiile in care avansul economiei mondiale se va atenua si mai mult in urmatoarele trimestre si SUA ar putea introduce noi tarife vamale, recentele evolutii bune ale exporturilor nu vor putea fi mentinute", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics. Anul acesta, moneda Chinei s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de dolar.
In septembrie, excedentul inregistrat de China pe relatia cu SUA a urcat la 34,13 miliarde de dolari, depasind nivelul record de 31,05 miliarde de dolari in august, conform calculelor Reuters.
Importurile au urcat cu 14,3% in septembrie, fata de un... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:49
Administratia Trump intentioneaza sa ridice la 25% taxele vamale asupra unor importuri din China in valoare de 200 de miliarde de dolari, au anuntat miercuri responsabili de pe langa reprezentantul american pentru comert (USTR).
"Presedintele (Donald Trump) l-a insarcinat pe ambasadorul (Robert Lighthizer) sa ia in considerare posibilitatea de a creste tarifele vamale (...) de la 10% la 25% pentru importuri chinezesti de 200 de miliarde de dolari", a declarat unul dintre acesti responsabili, precizand ca scopul este "a incuraja China sa-si schimbe comportamentul", relateaza AFP.
Presedintele american acuza Beijingul de practici "neloiale" si de "furt de proprietate intelectuala". Trump ii cere gigantului asiatic sa abandoneze aceste practici, sa reduca deficitul comercial american de 200 de miliarde de dolari si sa-si deschida mai mult piata.
"Nu am vazut o evolutie care sa abordeze aceste probleme", au acuzat responsabilii americani. "In loc sa-si schimbe comportamentul, ei au impus in schimb represalii" asupra unor importuri americane in valoare de 34 de miliarde de dolari, si-au exprimat ei regretul, subliniind ca Donald Trump va ramane ferm "pentru a obtine rezultate".
Intrebat despre o eventuala legatura cu criticile recente ale lui Donald Trump privind deprecierea yuanului, unul dintre ei a raspuns: "Nu voi trage concluzii asupra faptului ca anuntul facut astazi este legat de o anumita practica in special".
Responsabilul a reamintit totusi ca Beijingul... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 11:09
Razboiul comercial dintre Statele Unite ale Americii si China s-a limitat doar la taxe vamale, dar, uneori, exista si alte arme care pot rani grav adversarul, conform BBC Mundo.
SUA si China, cele mai mari economii din lume, au amenintat ca vor continua sa isi impuna taxe pentru produse, in contextul unei escaladari a conflictului ce nu da semne de relaxare.
Confruntarile se produc intr-un moment de incertitudine in privinta negocierilor nucleare dintre SUA si Coreea de Nord si, in acest context, Donald Trump a atribuit stagnarea acestora Chinei, principalul aliat al regimului nord coreean.
"Sunt taxele vamale doar varful icebergului? Care sunt armele pe care le are Xi Jinping pentru a-l confrunta pe Trump, in afara de taxe?", intreaba BBC Mundo.
1. Complicarea "vietii" companiilor din SUA
Daca este vorba despre ingreunarea vietii unei companii, acest lucru poate fi facut pe mai multe cai, cum ar fi, de exemplu, crearea de dificultati la vama, complicarea reglementarilor, cresterea costurilor.
"China are istorie in privinta acestui tip de comportament si este clar o preocupare pentru afacerile americane", a declarat pentru BBC Mundo Mary Lovely, profesor de Economie la Universitatea Siracusa si cercetator la Peterson Institute for International Economics.
"Desi a existat o serie de rapoarte privind acest tip de bariere impotriva firmelor americane, nu exista motive sa credem ca acest lucru se va intampla la scara larga, cel putin nu deocamdata. Pentru... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 15:55
Noile taxe vamale americane pentru importuri chineze in valoare de 34 miliarde de dolari au intrat in vigoare vineri la ora 04:00 GMT, marcand debutul unui razboi comercial intre SUA si China, primele doua economii ale lumii, in pofida ingrijorarilor companiilor si investitorilor, informeaza AFP si Reuters.
China nu are alta alegere decat sa riposteze impotriva SUA, a anuntat Ministerul chinez al Comertului, dupa ce Washingtonul a decis sa impuna taxe vamale prohibitive pentru produse chineze in valoare de 34 miliarde de dolari. "SUA au violat regulile Organizatiei Mondiale a Comertului si au lansat cel mai mare razboi comercial din istoria economica", a apreciat Ministerul chinez al Comertului. Ministerul nu a precizat care vor fi masurile care vor fi luate insa anterior Beijingul a promis ca va riposta punct cu punct la masurile adoptate de Washington prin impunerea unor taxe echivalente pentru produsele importate din SUA.
"Un razboi comercial a inceput. Impactul asupra economiei chineze de pe urma tarifelor impuse de SUA pentru produse chineze in valoare de 34-50 de miliarde de dolari ar urma sa fie limitat. Daca vor impune tarife pentru produse chineze in valoare de 250 miliarde de dolari, impactul va fi mult mai mare nu doar asupra celor doua economii ci si asupra economiei mondiale si lanturilor globale de aprovizionare", a apreciat Wang Jun, economist sef la Zhongyuan Bank.
Administratia Trump a avertizat ca ar putea viza in total bunuri chineze in valoare... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 09:50
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat joi ca a ordonat administratiei americane sa analizeze impunerea unor taxe suplimentare in valoare de 100 de miliarde de dolari asupra importurilor din China.
Masurile vor fi luate "avand in vedere represaliile incorecte ale Chinei" la tariful de 25% impus saptamana aceasta de Washington la importul unor produse chinezesti in valoare de 50 de miliarde de dolari, informeaza DPA.
"In loc sa isi corecteze comportamentul incorect, China a ales sa ne loveasca fermierii si producatorii", a declarat presedintele american.
El a precizat ca i-a cerut reprezentantului SUA pentru comert, Robert Lightizer, sa determine daca ar fi corecte tarife suplimentare de 100 de miliarde de dolari si caror produse li s-ar putea aplica.
De asemenea, Trump i-a cerut secretarului pentru agricultura, Sonny Perdue, sa implementeze un plan pentru protectia fermierilor si a intereselor agricole ale SUA.
China a aplicat saptamana aceasta tarife de retorsiune asupra unor importuri din SUA in valoare de 50 de miliarde de dolari, inclusiv pentru produse cheie cum ar fi soia, graul, avioanele utilitare si produsele chimice pentru agricultura.
De asemenea, potrivit AFP, Beijingul a reclamat Statele Unite la Organizatia Mondiala a Comertului.
China a reactionat dupa ce Washingtonul a prezentat o lista cu 1300 de produse chinezesti carora li se vor aplica tarife; sunt vizate importuri in domeniul aerospatial, al tehnologiei informatiilor... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 10:53
China a cerut SUA "sa se retraga de pe marginea prapastiei", in timp ce ambasada sa la Washington a dat asigurari ca Beijing-ul "va lupta pana la sfarsit" in orice razboi comercial cu Statele Unite, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat, joi, un decret prezidential privind introducerea de tarife vamale care vor viza importuri venite din China in valoare de pana la 60 de miliarde de dolari.
Washingtonul acuza China de furt de proprietate intelectuala, iar Trump va cere Trezoreriei SUA sa propuna masuri prin care sa fie restrictionate investitiile chineze in SUA.
De asemenea, SUA vor demara o actiune la Organizatia Mondiala a Comertului pentru a solutiona problema practicilor discriminatorii ale Chinei, transmite Reuters.
In decretul prezidential semnat joi de Trump, este inclusa o perioada de consultari de 30 de zile, care incepe dupa publicarea listei de produse din China care vor fi supuse taxelor vamale.
Amanarea ar oferi timp pentru negocieri cu Beijingul pentru rezolvarea problemelor comerciale legate de investigatia demarata in august de autoritatile de la Washington legata de presupuse incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala de catre China, in baza sectiunii 301 a Legii comertului din 1974.
China inregistreaza un excedent comercial de 375 miliarde de dolari pe relatia cu SUA, iar administratia Trump face presiuni pentru reducerea excedentului.
Washingtonul este ingrijorat din cauza sistemului "intreprinderilor mixte"... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 10:40
Primele economii mondiale, SUA si China, ale caror dispute comerciale provoaca ingrijorari cu privire la un posibil razboi comercial, au profitat luni de reuniunea ministrilor de Finante si a presedintilor bancilor centrale din G20 pentru a-si impune propria pozitie in comunicatul final al reuniunii.
Intalnirea de la Buenos Aires, prima in perioada in care Argentina detine presedintia G20, intervine la doar patru zile de la intrarea in vigoare, vineri, a tarifelor vamale americane de 25% pentru importurile de otel si de 10% pentru importurile de aluminiu, exceptand insa produsele provenite din Canada si Mexic, informeaza AFP.
La fel ca si la toate reuniunile G20 care au fost organizate de la venirea lui Donald Trump la Casa Alba, redactarea comunicatului de la reuniunea de la Buenos Aires a provocat o lupta acerba intre primele economii ale lumii.
"Comunicatul ar trebui sa admita ca exista tensiuni comerciale", au explicat pentru AFP surse din apropierea negocierilor.
"Textul nu va incerca sa ascunda aceste tensiuni dar ar trebui sa sublinieze ca o solutie colectiva ramane cea mai buna optiune", au adaugat sursele precizand ca "SUA si China isi arata fiecare muschii in timpul negocierilor pentru textul final al comunicatului", care va fi difuzat marti la finalul reuniunii.
Daca masurile americane vizeaza in principal China, tara ale carei supracapacitati de productie a otelului sunt criticate de mai multi ani de partenerii sai comerciali, aliatii europenii... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:20