Comunicatiile si comertul dintre Statele Unite si Europa sunt in pericol, avertizeaza presedintele unui comitet militar al NATO. Ofiterul de aviatie Marshall Peach spune ca mai multe vase rusesti au fost depistate navigand in apropierea cablurilor subacvatice care fac legatura intre cele doua continente.
Aceste nave rusesti reprezinta "un nou risc la adresa prosperitatii noastre si a stilului nostru de viata. Sectionarea acestor cabluri care brazdeaza fundul oceanului ar duce la incetarea imediata si catastrofala a internetului si a comertului international dintre Statele Unite, Europa si alte state din restul lumii", a precizat Marshall Peach, citat de The Guardian.
Ofiterul englez sustine ca Marea Britanie trebuie sa isi modernizeze flota pentru a face fata noilor amenintari.
Avertizarea sa vine dupa ce, in urma cu mai putin de o saptamana, parlamentarul conservator Rishi Sunak publicase un raport potrivit caruia 97% dintre comunicatiile globale se desfasoara prin intermediul acestor cabluri subacvatice. De asemenea, acestea ar fi canalele prin care se transmit informatii privind tranzactii zilnice in valoare de 10 trilioane de dolari.
Tot raportul Sunak preciza ca submarine rusesti circula foarte aproape de aceste cabluri. Documentul aminteste de asemenea ca, inainte de a invada Crimeea, Rusia i-a taiat acesteia cablurile subacvatice care ii asigurau legaturile cu exteriorul.
Mai multi analisti britanici sustin, insa, ca avertizarea lui Marshall Peach a... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 12:44
General locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA in Europa, a declarat ca Romania este o "tara de prim rang" in cadrul NATO si un aliat foarte bun, insa trebuie sa continue eforturile de modernizare in Aparare, in special in privinta echipamentelor, care dateaza din perioada Pactului de la Varsovia.
Generalul Hodges a vorbit, intr-un interviu acordat agentiei News.ro, despre planurile de instructie care vor avea loc pe teritoriul tarii, dar si despre actualul profil al Romaniei in cadrul NATO si in relatie cu Statele Unite.
"Romania este un lider in Alianta, este intr-o zona atat de importanta din punct de vedere strategic, la marginea vestica a Marii Negre.
(...) Eu vad deja Romania ca o tara de prim rang, datorita calitatii soldatilor, investitiilor pe care le face in modernizare si leadershipul generalului Ciuca", a spus comandantul Armatei SUA din Europa.
Acesta a subliniat insa nevoia ca tara noastra sa continue sa investeasca in Aparare, in special pentru a moderniza echipamentele, care dateaza, in unele cazuri, din anii '50: "Trebuie sa investiti in securitate daca vreti sa fiti in siguranta".
Ben Hodges a vorbit si despre actiunile Rusiei in regiunea Marii Negre, cerand mai multa transparenta din partea Moscovei in cadrul exercitiilor militare pe care le desfasoara.
Generalul a facut si precizari cu privire la estimarile sale anterioare, din 2016, potrivit carora o invazie a Rusiei in zona tarilor baltice nu ar putea fi oprita... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 16:05
Vicepresedintele american Mike Pence a cautat sambata sa-i linisteasca pe aliati, spunand ca Administratia Trump va sustine NATO si va fi alaturi de Europa, chiar si atunci cand ea cauta noi cai de a coopera cu Rusia, relateaza Reuters si AFP.
"Aceasta este promisiunea presedintelui Trump: vom sta alaturi de Europa astazi si in fiecare zi, pentru ca suntem legati de aceleasi idealuri nobile - libertate, democratie, justitie si stat de drept", a subliniat vicepresedintele SUA, la Conferinta pentru securitate de la Munchen, la incheierea unei saptamani de eforturi americane in scopul de a-i linisti pe aliatii occidentali.
"Presedintele mi-a cerut sa fiu aici astazi (...), pentru a transmite mesajul ca Statele Unite sustin in mod ferm NATO si ca vom fi de neclintit in angajamentul nostru fata de Alianta atlantica", a mai declarat Pence.
Desi invitatii au ascultat cu atentie, Pence nu a primit prea multe aplauze, cu exceptia momentului in care si-a declarat angajamentul fata de NATO.
In cadrul primului discurs major de politica externa al noii administratii de la Casa Alba, Pence i-a avertizat pe aliati ca trebuie sa-si achite contributia pentru sustinerea NATO.
Referitor la Rusia, Pence a afirmat ca ea trebuie sa respecte acordurile de pace de la Minsk si sa procedeze la o detensionare a situatiei din estul Ucrainei.
"Statele Unite vor continua sa tina Rusia responsabila, chiar daca noi cautam un nou teren comun. Presedintele Trump crede ca se poate gasi", a... mai mult
Sambata, 18 Februarie 2017, ora 13:23
Peste cateva zile vom afla numele urmatorului presedinte al Statelor Unite ale Americii, cetatenii celei mai puternice tari a lumii avand de ales intre Hillary Clinton si Donald Trump.
Ambii au contestatarii lor, insa fosta Prima Doamna pare preferata majoritatii liderilor europeni, remarca, intr-un articol pentru Financial Times Nicholas Burns, profesor la Scoala Kennedy de la Harvard si fost subsecretar american de stat in al doilea mandat la lui George Bush. Si si Europa e extrem de importanta pentru SUA in aceasta perioada in care Batranul Continent se confrunta cu numeroase crize care ameninta sa-i submineze economia si sa slabeasca Uniunea.
Europa ramane cel mai mare partener comercial si investitor al Americii, iar 25 de tari europene sunt membre NATO.
Si, desi in calitate de putere globala SUA trebuie sa interactioneze cu fiecare regiune importanta a lumii, urmatorul presedinte american ar putea fi nevoit sa se concentreze intai pe Europa, considera Burns. Asta pentru ...citeste mai departe despre "Crizele din Europa, pe lista scurta a noului presedinte al SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 18:03
Presedintele american Barack Obama mai are noua luni din ultimul mandat la Washington, iar acum pare un om aflat pe graba.
In timpul vizitei sale din Europa, din perioada 21-25 aprilie, Obama a facut un mare pas pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care ar schimba radical felul in care functioneaza comertul intre companiile europene si cele americane, noteaza Newsweek.
La Hamburg, Obama le-a spus cancelarului german Angela Merkel si sefilor companiilor prezente ca, daca negocierile privind parteneriatul nu se vor finaliza in acest an, atunci tranzitiile politice viitoare din SUA si din Europa vor face ca acest acord sa nu fie incheiat pentru o lunga perioada de acum incolo.
Judy Dempsey, autoarea articolului, sustine ca TTIP are ca scop nu doar stabilirea unui acord comercial cu standarde cruciale pentru cum se desfasoara afacerile, ci are ca scop si sustinerea, daca nu chiar renasterea ordinii economice liberale a Occidentului, care este ...citeste mai departe despre "De ce se tem Rusia si China de parteneriatul dintre Europa si SUA" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 21:52
Reteaua terorista al Qaida, activa in principal in Pakistan si Afganistan, se regrupeaza si pregateste atacuri majore impotriva Europei si Statelor Unite, avertizeaza oficiali afgani si americani.
"Al Qaida continua sa fie o amenintare majora pentru Afganistan. Organizatia terorista se regrupeaza si pregateste atacuri majore", a declarat Masoom Stanikzai, ministrul afgan al Apararii in exercitiu, citat de CNN.
"Membrii al Qaida sunt foarte activi. Depun eforturi intense in secret si pregatesc atacuri mai mari", atrage atentia oficialul afgan.
Distrugerea unei baze al Qaida din provincia afgana Kandahar, in care erau circa 150 de combatanti, a fortat organizatia terorista sa se regrupeze, afirma generalul american Jeff Buchanan, adjunctul sefului Statului Major al fortelor SUA din Afganistan.
"Anul trecut, existau estimari ca in ...citeste mai departe despre "Al Qaida iese din umbra: Se regrupeaza si pregateste atacuri de amploare in Europa si SUA" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 21:29
Seful diplomatiei poloneze, Witold Waszczykowski (foto), a afirmat sambata la Munchen ca Actul Fondator al relatiilor NATO-Rusia "nu mai este in vigoare", in partea sa consacrata desfasurarii de noi forte, a relatat agentia poloneza PAP, preluata de AFP.
Witold Waszczykowski a repetat si cu alte ocazii ca Polonia, guvernata din octombrie de partidul conservator Lege si Justitie (PiS), doreste anularea acestui act, pentru a putea instala baze ale Aliantei pe teritoriul sau.
Actul adoptat in 1997 afirma printre altele ca "Alianta va continua sa-si indeplineasca misiunea de aparare colectiva, precum si alte misiuni, mai degraba prin asigurarea interoperabilitatii, integrarii si capacitatii de consolidare, decat prin stationarea permanenta a unor importante forte combatante suplimentare".
"Aceasta parte a declaratiei nu mai este in vigoare", a spus ministrul polonez de externe, prezent la cea de-a 52-a editie a Conferintei Internationale de Securitate de la Munchen, in ...citeste mai departe despre "Mai multe trupe SUA in Europa de Est - Polonia cere anularea Actului Fondator al relatiilor NATO-Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Februarie 2016, ora 07:52
Rusia ameninta ca va lua masuri pentru a restabili echilibrul de forte in estul Europei, dupa ce Pentagonul a anuntat ca va trimite mai multi militari si mai mult armament in regiune, pentru a-si proteja aliatii din NATO.
Andrey Kelin, seful departamentului de Cooperare Europeana din Ministerul de Externe al Rusiei, a declarat ca, desi Moscova nu poate tine pasul cu finantarea anuntata de Washington, se vor gasi masuri de a reface echilibrul strategic in zona, anunta Russia Today.
"Masuri simetrice din partea noastra sunt improbabile, daca este sa tinem cont de suma pe care americanii o aloca in acest scop. Anul viitor vor investi de patru ori mai mult decat acum.
Vom lua masuri compensatorii pentru a mentine un echilibru normal din punct de vedere militar-strategic", a declarat Kelin pentru agentia RIA Novosti.
Comentariul diplomatului rus vine dupa anuntul facut de Departamentul de Aparare al SUA privind cresterea investitiilor in intarirea flancului estic al NATO.
Oficialii americani au dat asigurari ca suma alocata intaririi prezentei americane in regiune va urca de la 789 de milioane de dolari la 3,4 miliarde.
Secretarul American al Apararii, Ashton Carter, a subliniat ca banii sunt necesari pentru a contracara diverse riscuri de securitate in zona, in special cel al unei agresiuni rusesti in Europa.
SUA, inamicul public nr. 1
Tensiunile dintre cele doua mari puteri militare sunt in crestere, dupa ce Washingtonul a sanctionat anexarea Crimeii... mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 18:00
Generalul Ray Odierno, sef de stat major al armatei SUA, vrea sa trimita in Germania o intreaga divizie de infanterie, impreuna cu tancuri si alte echipamente grele, pentru a face fata amenintarii crescande reprezentate de Rusia.
Generalul a declarat ca intreaga Divizie a 4-a Infanterie din Colorado va fi desemnata ca "forta aliniata regional pentru Europa", astfel ca toti militarii, tancurile, elicopterele si specialistii diviziei vor fi detasati tot mai des in Europa, pentru exercitii militare.
Fotografia zilei: Un distrugator american trage cu munitie de razboi in Marea Neagra
"Vom putea astfel sa chemam repede intariri, daca vom fi nevoiti sa consolidam fortele NATO. Speram ca rusii nu vor declansa o criza, dar trebuie sa fim intotdeauna pregatiti.
Trebuie sa gasim modalitati de a ne sprijini fortele cele mai inaintate", a declarat Ray Odierno, intr-un inteviu pentru Wall Steet Journal, citat de Newsmax.
Comandantul civil al Fortelor aeriene americane: Rusia, "cea ...citeste mai departe despre "Americanii trimit o intreaga divizie de infanterie in Europa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 18:10