Un oficial de rang inalt de la Casa Alba a anuntat ca "in mod direct responsabila" pentru atacul cibernetic cu virusul WannaCry este Coreea de Nord. Incidentul ar fi fost provocat in luna mai de hackerii din Grupul Lazarus si a afectat companii din intreaga lume.
"Atacul a fost masiv si a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabila. WannaCry a atacat nesabuit, fara discriminare", a afirmat Tom Bossert consilier al presedintelui Donald Trump pentru Securitate interna si antiterorism, intr-un comentariu publicat online de Wall Street Journal.
Bossert a avertizat totodata ca oricine provoaca pagube Statelor Unite va fi tras la raspundere. Oficialul nu a oferit insa detalii privind masurile pe care Washingtonul ar putea sa le ia impotriva Phenianului.
Mai multi experti in securitatea cibernetica ajunsesera recent la concluzia ca Phenianul a fost cel mai probabil responsabil pentru atacul cibernetic care a afectat peste 300.000 de computere din 150 de tari, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Romania, Spania, Italia si Vietnam.
Cand s-au confruntat prima oara cu atacul, specialistii au considerat ca este un virus care blocheaza computerul pentru a solicita o rascumparare. Ulterior au observat insa ca aceasta era doar o momeala care ascundea actiunea mult mai destructiva a virusului.
Citeste si:
Cercetatorul britanic care a oprit atacul WannaCry a fost arestat de FBIBitdefender: Amploarea WannaCry poate fi redusa rapid daca... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 09:58
Procurorii americani au acuzat trei cetateni de nationalitate chineza, afiliati unei companii de securitate cibernetica din China, ca au atacat cibernetic companiile Siemens AF, Trimble Inc si Analytics Moody's pentru a fura informatii interne si "secrete de afaceri".
Potrivit unui rechizitoriu prezentat luni de tribunalul federal din Pittsburgh, Pennsylvania, cei trei sunt acuzati de coordonarea si lansarea unor atacuri cibernetice neautorizate, intre 2011 si 2017, noteaza Reuters.
Acuzatii sunt Wu Yingzhuo, Dong Hao and Xia Lei, iar potrivit rechizitoriului, toti sunt afiliati companiei de tehnologie Ltd, ce ofera servicii de securitate cibernetica. Compania este localizata in Guangzhou (sudul Chinei).
Printre altele, hackerii au monitorizat corespondenta unui economist (neidentificat momentan), angajat al Moody's; au furat date de la departamentele de transport, energie si tehnologie ale companiei Siemens; au vizat firma Trimble, in timp ce aceasta dezvolta un nou sistem global de navigatie prin satelit, care este mai precis decat alte dispozitive de acest gen.
Potrivit lui Adam Meyers, un cercetator al firmei de securitate CrowdStrike, acuzatii fac parte dintr-un grup de hackeri intitulat "Gothic Panda", fiind activ din 2007. In trecut, grupul a mai vizat companii care acopera domenii precum aparare, chimie, energie, financiar sau transporturi, din Marea Britanie, Franta, Hong Kong si SUA.
Purtatorul de cuvant al Statelor Unite pentru Pennsylvania de... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 11:44
Administratia americana si cea de la Beijing sunt in curs de negociere a primului acord privind reglementarea atacurilor cu arme informationale in spatiul virtual.
Cele doua state ar urma sa se angajeze in a nu folosi arsenalul cibernetic pentru a dezactiva infrastructura informationala a celuilalt stat, au explicat pentru New York Times mai multi oficiali angrenati in procesul negocierilor.
Protectia sistemelor vitale
O intelegere in acest sens ar viza protectia retelelor de energie electrica, a sistemului bancar, retelelor de telefonie mobile si a spitalelor, in prima faza.
Raman descoperite insa, domenii in care expertii americani in protectia datelor au acuzat in dese randuri mana unor infractori cibernetici din China: protectia drepturilor de proprietate intelectuala si datele personale ale functinarilor guvernului american.
Negocierile au intrat intr-un ritm alert in ultimele saptamani, ambele tabere dorind sa vada acest acord semnat in cadrul vizitei oficialea presedintelui chinez Xi Jinping la Washington.
Presedintele Barrack Obama a adus in discutie subiectul inca de saptamana trecuta, cand, in cadrul discutiilor pe teme economice din guvernul american, a declarat ca atacurile cibernetice din ce in ce mai dese vor reprezenta un punct important de pe agenda intalnirii cu omologul sau din China.
"Scopul meu este sa vad daca putem ajunge la o solutie comuna impreuna cu partea chineza, in cadrul unui acord caruia i se vor alatura apoi zeci de alte... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 15:50
Hackerii care au intrat intr-o baza de date a functionarilor americani au piratat informatii apartinand unui numar de aproximativ 21,5 milioane de persoane, inclusiv sotii sau copii ale acestor angajati, a anuntat joi guvernul SUA.
Printre persoanele afectate, 19,7 milioane sunt angajati supusi unei verificari a antecedentelor lor, in special judiciare (cazierului), din partea Guvernului, potrivit AFP.
Orice persoana care a fost supusa unei verificari a antecedentelor sale, incepand din anul 2000, a fost "foarte probabil" afectata de aceasta piraterie, subliniaza Biroul de Management al Personalului intr-un comunicat.
Agentia guvernamentala adauga insa ca ea nu dispune "in acest stadiu de nicio informatie" care sa-i permita sa afirme ca aceste date au fost raspandite sau utilizate in scopuri ...citeste mai departe despre "Hackerii au furat chiar de la Guvernul SUA datele personale a 21 de milioane de americani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 07:43
Americanii dezvaluie un al doilea incident major in care au fost implicati hackeri ce ar avea legaturi cu China si care ar fi accesat informatii oficiale importante de pe serverele SUA.
Oficialii americani au anuntat ca hackerii ar fi accesat date importante ale angajatilor unor agentii de informatii si personalului militar, relateaza BBC.
Criza uriasa de securitate in SUA: Hackeri chinezi au furat datele a 4 milioane de angajati federali
Oficialii, care au vorbit sub protectia anonimatului, cred ca atacatorii au vizat documente ce includ informatii personale, inclusiv culoarea ochilor, istoria financiara, abuzuri de substante interzise sau detalii de contact ale prietenilor si rudelor.
Casa Alba a transmis ca anchetatorii au "un mare grad de convingere" ca informatii despre trecutul angajatilor ...citeste mai departe despre "Atac cibernetic masiv in SUA: Hackerii au furat date despre armata si serviciile secrete" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 17:47
China neaga ca e responsabila de ceea ce poate fi considerat cel mai mare atac cibernetic din istoria SUA, dupa ce informatii cu privire la patru milioane de angajati ai Guvernului au fost furate.
Oficialii din Washington au anuntat ca hackerii responsabili de atac provin din China, scrie The Independent.
Un purtator de cuvant al ambasadei Chinei in SUA a numit insa acuzatiile "iresponsabile si contraproductive".
"Atacurile cibernetice efectuate in cuprinsul tarilor sunt dificil de urmarit si deci sursa atacurilor este dificil de identificata", a afirmat Zhu Haiquan, care a adaugat ca atacurile pot "sa ...citeste mai departe despre "Cel mai mare atac cibernetic din istoria SUA. China neaga ca e responsabila" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 14:04
Guvernul Statelor Unite a anuntat joi ca a detectat piratarea informatica a datelor personale apartinand unui numar de patru milioane de angajati federali care, potrivit Washington Post, ar fi fost comisa de chinezi.
Aceasta "intruziune cibernetica" a fost detectata in aprilie 2015 de Office of Personnel Management (OPM), care colecteaza informatiile angajatilor federali, gestioneaza personalul guvernului si atribuie acreditarile membrilor sai, relateaza AFP si Reuters.
Ea ar fi fost comisa in decembrie de hackeri chinezi, potrivit Washington Post, care a aflat de la responsabili americani sub acoperirea anonimatului. Aceasta ar fi a doua piraterie informatica majora ...citeste mai departe despre "Criza uriasa de securitate in SUA: Hackeri chinezi au furat datele a 4 milioane de angajati federali" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 07:56
Departamentul de Stat american a confirmat luni faptul ca a fost tinta unor atacuri cibernetice care l-au determinat sa deconecteze la sfarsitul saptamanii trecute reteaua sa informatica neconfidentiala pentru ameliorarea securitatii, a facut cunoscut luni un oficial, citat de AFP.
Vineri, Departamentul de Stat a informat ca deconecteaza reteaua sa interna nesecurizata din cauza unei operatiuni de de mentenanta de rutina, ceea ce a afectat traficul de e-mailuri si accesul la site-urile publice.
Un responsabil din cadrul Departamentului de Stat a confirmat luni informatiile de presa cu privire la descoperirea unei 'activitati ingrijoratoare' in anumite parti ale sistemului.
Departamentul de Stat a profitat astfel de deconectarea retelei in weekend pentru a ameliora securitatea, ca raspuns la aceasta falie.
'Nu avem niciun motiv sa credem ca au putut fi sustrase informatii clasificate', a declarat luni directorul pentru relatiile cu presa din cadrul Departamentului de Stat, Jeff Rathke, subliniind ca o ancheta este in curs de desfasurare.
El a precizat ca reteaua securizata a Departamentului de Stat a ramas in functiune si operationala, dar partea sa nesecurizata deconectata la sfarsitul saptamanii trecute era luni inchisa.
'Niciun sistem clasificat nu a fost afectat de acest incident', a adaugat Jeff Rathke.
Originea atacului cibernetic, posibil rusa
Originea atacului cibernetic nu a fost precizata, insa potrivit cotidianului Washington Post ar fi... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 09:58
China si Rusia ataca prin intermediul serviciilor de informatii secretele comerciale si militare ale Americii, ceea ce reprezinta o amenintare pentru prosperitatea si securitatea SUA, se arata intr-un raport al administratii prezidentiale americane, relateaza CNBC.
"Retele informatice de o vasta varietate, din administratii publice, intreprinderi private, universitati sau alte institutii, toate proprietare ale unui important volum de informatii economice sensibile, au fost victime ale spionajului",, potrivit unui raport realizat de Biroul Executiv National de Contraspional, o agentie guvernamentala din SUA, noteaza CNBC.
Raportul acopera perioada 2009-2011. Autoritatile americane spun ca ar fi o mare problema in cazul in care economia Chinei si a Rusiei ar fi alimentata cu informatii secrete americane.
Chinezii "sunt actorii cei mai activi si mai constanti in spionajului economic", se arata in raport.
La randul lor, serviciile de informatii ruse cauta sa obtina "informatii economice si tehnologice, cu scopul de a sustine dezvoltarea Rusiei si securitatea sa", precizeaza raportul.
Rusia a fost de asemenea nominalizata in raport. "Servicii de informatii din Rusia desfasoara o serie de activitati pentru a colecta informatii economice si de tehnologie de la obiectivele din SUA".
Autoritatile americane au precizat ca este dificil sa determine exact cine se afla in spatele atacului cibernetic.
Companiile americane au raportat intruziuni in retelele de... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 14:01