SUA: Proiect de lege pentru pedepsirea furturilor cibernetice

Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:50
1499 citiri
SUA: Proiect de lege pentru pedepsirea furturilor cibernetice

Trei congresmeni americani intentioneaza sa propuna joi un nou proiect de lege prin care ar urma sa fie aplicate sanctiuni pentru spionaj si furturi cibernetice hackerilor sustinuti de China, Rusia si de alte guverne straine, cu o zi inainte de vizita presedintelui chinez Xi Jinping in Statele Unite, relateaza Reuters.

Noul proiect de lege ar ingheta activele din SUA ale hackerilor straini si ar retrage vizele pentru ei si familiile lor, a precizat purtatoarea de cuvant a unuia din autorii initiativei, Mike Rogers, membru al Camerei Reprezentantilor.

Rogers, un republican din Michigan care prezideaza Comisia pentru servicii secrete din Camera Reprezentantilor si sustine puternic in Congres masurile privind securitatea cibernetica, introduce proiectul de lege alaturi de democratul Tim Ryan, reprezentant al statului Ohio in Camerei Reprezentantilor, si senatorul republican Ron Johnson, ales din partea statului Wisconsin.

Presedintele american Barack Obama se va intalni in aceasta saptamana cu Xi Jinping in California si intentioneaza sa-i transmita acestuia ca Washingtonul considera ca Beijingul este responsabil de orice atac cibernetic de pe teritoriul sau si ca China trebuie sa respecte regulile internationale privind securitatea cibernetica.

China a respins constant acuzatiile SUA privind atacurile cibernetice si a sustinut ca este la randul sau o victima.

Casa Alba a refuzat sa spuna daca si ce masuri punitive ar putea lua SUA in cazul in care Xi Jinping va refuza sa coopereze, iar amenintarile cibernetice vor persista.

"Hackerii din state precum China si Rusia au tintit agresiv pietele americane, furand bunuri intelectuale de valoare (...) pe care apoi le-au vandut ca fiind ale lor", a precizat biroul lui Rogers.

Noul proiect de lege, al carui continut nu a fost inca dezvaluit, va fi al doilea de acest tip discutat in Congres dupa ce un grup de senatori a introdus luna trecuta o initiativa pentru descurajarea furturilor cibernetice (Deter Cyber Theft Act).

Proiectul din Senat se concentreaza pe depistarea statelor care se angajeaza in activitati de spionaj cibernetic economic si industrial si pe blocarea importurilor de produse care contin tehnologie americana furata, printre alte lucruri.

Proiectul din Camera Reprezentantilor se va concentra pe identificarea hackerilor individuali, si nu a companiilor sau produselor, pentru a le face numele publice si pentru a-i forta sa suporte consecintele, a spus Kelsey Knight, purtatoarea de cuvant a lui Rogers.

Este de asteptat ca ambele proiecte de lege sa intampine dificultati in Congres in acest an. Congresul, divizat, nu a aprobat prea multe legi in ultimii ani, cand s-a irosit in lupte fiscale partizane.

Camera Reprezentantilor a adoptat la inceputul acestui an o alta lege privind securitatea cibernetica co-initiata de Rogers si care ar urma sa faciliteze schimbul de date privind amenintarile cibernetice intre companii si guvern. Senatorii lucreaza la propria versiune a legii privind schimbul de informatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SUA proiect lege furturi cibernetice, #SUA lege furturi informatice, #SUA legislatie hackeri , #Securitate IT