Atac la SUA: China si Rusia, acuzate de spionaj cibernetic

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 14:01
2428 citiri
Atac la SUA: China si Rusia, acuzate de spionaj cibernetic

China si Rusia ataca prin intermediul serviciilor de informatii secretele comerciale si militare ale Americii, ceea ce reprezinta o amenintare pentru prosperitatea si securitatea SUA, se arata intr-un raport al administratii prezidentiale americane, relateaza CNBC.

"Retele informatice de o vasta varietate, din administratii publice, intreprinderi private, universitati sau alte institutii, toate proprietare ale unui important volum de informatii economice sensibile, au fost victime ale spionajului",, potrivit unui raport realizat de Biroul Executiv National de Contraspional, o agentie guvernamentala din SUA, noteaza CNBC.

Raportul acopera perioada 2009-2011. Autoritatile americane spun ca ar fi o mare problema in cazul in care economia Chinei si a Rusiei ar fi alimentata cu informatii secrete americane.

Chinezii "sunt actorii cei mai activi si mai constanti in spionajului economic", se arata in raport.

La randul lor, serviciile de informatii ruse cauta sa obtina "informatii economice si tehnologice, cu scopul de a sustine dezvoltarea Rusiei si securitatea sa", precizeaza raportul.

Rusia a fost de asemenea nominalizata in raport. "Servicii de informatii din Rusia desfasoara o serie de activitati pentru a colecta informatii economice si de tehnologie de la obiectivele din SUA".

Autoritatile americane au precizat ca este dificil sa determine exact cine se afla in spatele atacului cibernetic.

Companiile americane au raportat intruziuni in retelele de calculatoare, care proveneau din China, dar agentiile americane de informatii nu pot confirma cine se afla in spatele actiunii.

"Daca este vorba de un atac sofisticat, noi presupunem ca ar fi vorba fie de un serviciu de informatii strain fie de o implicare guvernamentala".

Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, tehnologiile militare, cum ar fi vehiculele aeriene fara pilot dar si asistenta medicala si farmaceutica pot fi zone de interes pentru spionajul cybernetic strain, se mai arata inraport.

National Science Foundation a precizat ca in 2008, cheltuielile de cercetare si dezvoltare de catre guvernul SUA s-au ridicat la 398 de miliarde de dolari.

"Aceasta este o mare amenintare la economia noastra. Secretele comerciale dezvoltate de-a lungul a mii de ore de munca de catre cele mai stralucite minti sunt furate intr-o fractiune de secunda de catre competitorii nostri", precizeaza autoritatile americane.

Oficialii serviciilor secrete americane spun ca acest lucru face parte din politica nationala a Chinei si a Rusiei care doresc sa achizitioneze tehnologii avansate pentru dezvoltarea economica.

"Consideram ca guvernele din China si Rusia vor ramane motivate de dorinta de a atinge paritatea economica, strategic si militara cu SUA", se mai arata in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#servicii informatii china, #hackeri china, #hacker rusia, #atac cibernetic sua, #furt informatii sua , #Pirateria software