Apararea cibernetica submineaza solidaritatea din interiorul NATO

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 16:36
1530 citiri
Apararea cibernetica submineaza solidaritatea din interiorul NATO

Cele 28 de tari membre ale NATO sunt de acord ca razboiul cibernetic este o amenintare in crestere si letala. Ele sunt de acord si ca Alianta trebuie sa aiba capacitate suficienta pentru a se apara de atacurile piratilor informatici si ca divizia care se va ocupa de atacurile cibernetice, la cartierul sau general din Mons (sudul Belgiei), trebuie sa fie deplin operationala pentru a supraveghea cele circa 50 de sisteme instalate in lume.

Totusi, la ora impartirii tehnologiilor, care permit fiecarui stat aliat in parte sa se apere, NATO nu mai pare o organizatie atat de unita, noteaza joi ziarul El Pais.

Criza economica din Occident a provocat multe frictiuni in Alianta: desfasurarea fortelor din Afganistan, razboiul din Libia, o posibila interventie in Siria. In toate cazurile au primat investitiile si cheltuieile fiecarui membru si, ca intotdeauna, unii au cerut ca ceilalti sa plateasca mai mult.

Tema apararii cibernetice nu a scapat de aceste dezbateri bugetare, desi este considerata cruciala in NATO - de la presupusul atac al Rusiei, care a paralizat in 2007 Estonia (membra a Aliantei) - si va fi un subiect-cheie pe agenda summitului de anul viitor de la Londra.

SUA, Marea Britanie, Franta si Germania cheltuiesc multi bani pentru a se proteja acasa de atacurile cibernetice si sunt reticente in a aloca o parte din fonduri programelor NATO de care ar beneficia ceilalti membri. Aliatii care investesc mai putin in acest domeniu, din cauza dificultatilor financiare, au cerut sa se aplice conceptul solidaritatii care sta la temelia Aliantei.

Secretarul general al Aliantei, danezul Anders Fogh Rasmussen, a incercat sa fie optimist la recenta reuniune de la Bruxelles, subliniind ca "prioritatea NATO este de a-si apara propriile retele". "Apararea cibernetica este o responsabilitate nationala", a spus el, insa "NATO trebuie sa joace un rol util in dezvoltarea capacitatii fiecarei tari pentru a se putea apara de pirateria informatica". "De exemplu impartasind informatie, metode si realizand exercitii comune," a adaugat Rasmussen.

Totusi, Jamie Shea, responsabilul NATO pentru apararea cibernetica, a subliniat intr-o sedinta informativa ca deocamdata cyber-apararea este o chestiune nationala. El nu a respins ideea unui anumit nivel de colaborare, dar nu a considerat inca posibila crearea unei echipe de raspuns rapid pentru a ajuta un membru care a suferit un atac concret.

Potrivit ministrului spaniol al apararii, Pedro Morenes, ideea este ca "nimeni sa nu profite de nimeni". Spania este de acord ca fiecare tara sa investeasca in dezvoltarea propriilor sisteme, dar este de parere ca tarile puternice nu trebuie sa piarda din vedere nevoile celor mai slabe, pentru ca "o scapare" la acest nivel ar putea afecta intreaga Alianta, inclusiv pe cei care au sisteme nationale performante.

Morenes a confirmat ca Spania si Portugalia (cu participarea Italiei) vor fi in 2015 gazdele celor mai mari exercitii militare ale NATO de la retragerea din Afganistan.

Potrivit directorului diviziei NATO dedicata apararii cibernetice, Ian West, centrul inregistreaza in fiecare zi circa 147 de milioane de incidente. Anul trecut 2.500 de atacuri au fost considerate cu adevarat grave. In centru lucreaza 130 de experti din 15 tari, care se ocupa zilnic cu interceptarea e-mailurilor false prin care piratii informatici incearca sa obtine codul de acces la informatiile secrete ale organizatiei. Daca este vorba de o amenintare serioasa, expertii nu numai ca o anihileaza dar si incearca sa descopere originea ei.

De la incidentul din Estonia de acum sase ani si de la frictiunile cu Rusia, tara care a denuntat cele mai multe atacuri asupra sistemelor sale sunt SUA, indicand clar China care are una din diviziile de razboi cibernetic cele mai avansate din lume. Cand a izbucnit insa scandalul Snowden, atat Beijingul cat si Moscova au acuzat ipocritul Washington, care critica spionajul informatic, in timp ce spioneaza tari aliate, precum Franta si Spania, sau mari parteneri comerciali latino-americani, precum Brazilia.

#aparare cibernetica, #NATO securitate cibernetica, #alianta NATO securitate electronica , #Securitate IT