Un nou arsenal militar de temut: SUA si China promit sa nu se atace cibernetic

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 15:50
2609 citiri
Un nou arsenal militar de temut: SUA si China promit sa nu se atace cibernetic
Foto: Wikimedia

Administratia americana si cea de la Beijing sunt in curs de negociere a primului acord privind reglementarea atacurilor cu arme informationale in spatiul virtual.

Cele doua state ar urma sa se angajeze in a nu folosi arsenalul cibernetic pentru a dezactiva infrastructura informationala a celuilalt stat, au explicat pentru New York Times mai multi oficiali angrenati in procesul negocierilor.

Protectia sistemelor vitale

O intelegere in acest sens ar viza protectia retelelor de energie electrica, a sistemului bancar, retelelor de telefonie mobile si a spitalelor, in prima faza.

Raman descoperite insa, domenii in care expertii americani in protectia datelor au acuzat in dese randuri mana unor infractori cibernetici din China: protectia drepturilor de proprietate intelectuala si datele personale ale functinarilor guvernului american.

Negocierile au intrat intr-un ritm alert in ultimele saptamani, ambele tabere dorind sa vada acest acord semnat in cadrul vizitei oficialea presedintelui chinez Xi Jinping la Washington.

Presedintele Barrack Obama a adus in discutie subiectul inca de saptamana trecuta, cand, in cadrul discutiilor pe teme economice din guvernul american, a declarat ca atacurile cibernetice din ce in ce mai dese vor reprezenta un punct important de pe agenda intalnirii cu omologul sau din China.

"Scopul meu este sa vad daca putem ajunge la o solutie comuna impreuna cu partea chineza, in cadrul unui acord caruia i se vor alatura apoi zeci de alte state", a precizat liderul de la Casa Alba.

Cod de conduita

Insa, unul dintre oficialii americani implicati in discutii cu reprezentantii Beijingului crede ca acordul nu va face referire din prima la interzicerea atacurilor impotriva infrastructurii critice a celuilalt stat.

Cel mai probabil, Xi si Obama vor semna, pentru inceput, un tratat care va imbratisa forma codului de conduita recent aprobat de ONU.

In versiunea ONU a codului de conduita un punct principal vizeaza "interzicerea daunelor provocate intentionat infrastructurii informationale critice cu scopul de a impiedica efectuarea unor servicii pentru publicul larg".

Tinta negociatorilor americani este sa ii faca pe partenerii chinezi sa imbratiseze aceasta forma a viitorului acord de securitate informatica care ar trebui semnat intre Washington si Beijing.

Spionajul ramane pe pozitii

Pare improbabil totusi ca discutiile sa vizeze si cele mai arzatoare subiecte din tematica atacurilor informationale la care s-au dedat atat chinezii, cat si americanii, prin intermediul NSA.

Majoritatea atacurilor s-au concentrat pe spionaj si furt de date intelectuale, regulile negociate acum neavand cum sa stopeze furtul celor 22 de milioane de fisiere cu date personale de securitate de catre hackerii chinezi.

De altfel, directorul Agentiei Nationale de Securitate, James R. Clapper Jr, a recunoscut recent in fata Congresului American ca: "Acest incident nu poate fi considerat un atac, reprezentand doar culegere de informatii, ceva ce facem si noi".

Acordul nu va acoperi nici domeniul spionajului tehnic si intelectual, o metoda pe care guvernul Chinei o aplica pentru a consolida industriile controlate de Beijing, dupa cum arata un rechizitoriu intocmit de procurorii americani pentru 5 ofiteri acoperiti ai seviciilor de informatii militare din China.

Nu este sigur ca o astfel de intelegere ar urma sa opreasca si atacurile impotriva unor companii private, cum a fost cazul Sony Pictures, petrecut in 2014, in care hackerii nord-coreeni au reusit sa distruga 70% din computerele studioului cinematografic.

In mod normal, Sony nu face parte din infrastructura critica de date a Statelor Unite, desi Departamentul Securitatii Nationale a introdus in lista si studiourile de film, centrele comerciale, centrele expozitionale, stadioanele si muzeele din tara.

Chiar si asa, orice astfel de intelegere pecetluita pe timp de pace reprezinta un start in stabilirea regulilor pentru viitoarele razboaie informatice.

"Ar fi pentru prima data cand potentialul cibernetic ar fi tratat ca un arsenal militar care trebuie gestionat in acelasi mod in care sunt supravegheate armele nucleare, chimice si biologice din arsenalul fiecarei tari", explica Vikram Singh, fost oficial pe probleme de securitate informatica in cadrul Pentagonului.

#atac cibernetic SUA China, #razboi cibernetic, #cod conduita ONU, #acord cibernetic SUA China , #Securitate IT