Presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, este de parere ca daca cele 28 de state membre in Uniunea (Europeana) ar cadea de acord sa repartizeze un milion de refugiati, atunci "nu ar mai exista nicio problema pentru nimeni".
Afirmatia a fost facuta in cadrul unui interviu publicat marti de cotidianul francez Liberation, in care Schulz a subliniat si faptul ca tentatia autoritarismului nu exista doar in estul Europei, ci si in unele state din vest.
Angela Merkel cere UE sa ofere migrantilor cai legale de a ajunge in Europa si sa instituie noi cote
Insa el a acuzat din nou statele est-europene de lipsa de "solidaritate" pentru ca in chestiunea refugiatilor au o abordare diferita fata de cele din vest si a sustinut in acest context ca discursul unor guverne din estul Europei este similar cu cel al extremei drepte din vest.
"Reactiile statelor au fost eterogene. Germania si Suedia au dat un raspuns bazat pe solidaritate, estimand ca este vorba despre un principiu ...citeste mai departe despre "Martin Schulz: Daca statele UE si-ar imparti un milion de refugiati, nimeni nu ar mai avea probleme" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 20:15
Planurile statelor est-europene care doresc sa intre in zona euro sunt puse in pericol de criza prin care trece uniunea monetara, insa oficialii din aceste tari insista ca UE trebuie sa mentina conditii stricte de aderare, si nu sa le modifice pentru a acomoda situatia Greciei.
Oficialii statelor est-europene cu angajamente ferme de aderare la zona euro au declarat, la reuniunea anuala a BERD de la Londra, ca evolutia propriilor planuri va depinde de deznodamantul crizei din uniunea monetara, zguduita in aceasta perioada de posibilitatea iesirii Greciei.
Multi dintre acestia s-au aratat frustrati de discutiile privind modificarea sau relaxarea regulilor stricte de intrare in zona euro pentru a da spatiu de manevra membrilor actuali care se confrunta cu dificultati, precum Grecia.
Criteriile Tratului de la Maastricht privind aderarea la zona euro se refera la stabilitatea monedei, nivelul datoriei de stat si al deficitului bugetar, inflatie si dobanzi.
Liderii est-europeni nu s-au aratat "intelegatori" privind indulgenta acordata Greciei de catre organismele europene, deoarece considera ca criza este, partial, rezultatul statisticilor eronate inaintate de statul elen, domeniu in care tarile din Est au fost tratate cu exigenta, fiind indemnate sa se pregateasca din greu pentru a accede la zona euro.
"Daca nu respecti aceste reguli nu te poti astepta la ajutor numai pentru ca esti in pericol", a declarat pentru Reuters ministrul de Finante al Bulgariei, Simeon... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 16:30
Cei care vor sa calatoreasca pe cont propriu, cu masina, in strainatate, primesc vesti bune: carburantii s-au ieftinit in majoritatea tarilor europene, comparativ cu inceputul verii.Avand in vedere ca, in Romania, pretul inca fluctueaza destul de mult, cel mai bine este de plecati la drum si sa va faceti plinul in functie de traseu. La nivelul tarilor din Uniunea Europeana puteti alimenta cu benzina ce are un pret ce incepe de la 1,2 euro/litru si poate ajunge pana la aproape 1,7 euro/litru. Conform datelor furnizate de Comisia Europeana, cea mai scumpa benzina se afla in Grecia. Daca tinem const de problemele financiare pe care le are acest stat, nu este de mirare ca, in statul elen, un litru de benzina costa 1,677 euro.
Daca topul este condus de o tara care ar putea fi exclusa chiar din zona euro, podiumul este completat de tari ale caror economii merg foarte bine: Olanda, unde benzina costa 1,663 euro/litru, si Danemarca, unde veti da 1,660 euro/ litrul de benzina.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 07:36
Tinta Romaniei privind trecerea la moneda europeana in 2015 este un instrument util de constrangere a coalitiei guvernamentale sa nu "arunce cu bani" inaintea alegerilor, relateaza Financial Times (FT), care mentioneaza ca statele din Europa de Est amana adoptarea euroPresedintele Traian Basescu a declarat pentru FT ca desi Romania poate indeplini criteriile fiscale pentru intrarea in zona euro va analiza cu atentie daca este potrivit sa faca acest lucru."Este relativ usor sa indeplinim obiectivele referitoare la deficitul bugetar si inflatie. Dar, la momentul respectiv, trebuie sa vedem cat de competitiva este economia", a spus Basescu.In afara Romaniei, majoritatea statelor din centrul si estul Europei amana in liniste posibilele termene de aderare.
Polonia, care a abandonat termenul anterior, 2012, a impins asteptarile de la jumatatea deceniului spre sfarsitul acestuia.
Ministrul de Finante, Jacek Rostowski, a declarat in luna mai ca Polonia ar putea adopta euro inainte de 2019.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca trecerea la moneda unica "este de neconceput" inainte de 2020.
"Cand nu exista o piata unica europeana in proportie de 100%, cand statele mai slabe din zona euro trebuie sa le subventioneze pe cele bogate, si cand nu este clar ce se va intampla cu euro, nu este momentul potrivit sa aderam", a declarat Petr Necas, premierul Cehiei.Chiar si Lituania si Letonia, cele mai entuziaste fata de adoptarea euro, au un ton mai precaut referitor la momentul cand... mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 14:02
Comisia Europeana a anuntat azi ca zona euro a iesit din cea mai grea recesiune, si ca economia isi va reveni din trimestrul al treilea, informeaza NewsIn.
Zona euro iese din cea mai grea recesiune pe care a cunoscut-o de mai mult de 60 de ani, a estimat, luni, Comisia Europeana, care prevede o revenire a economiei din trimestrul al treilea, ramanand insa prudenta pentru evolutia urmatoare, relateaza AFP.In prognoza actualizata, Comisia Europeana (CE) s-a aratat mai optimista decat anterior privind situatia economica din a doua jumatate a lui 2009 pentru cele 16 state ale zonei euro, si se asteapta chiar la o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,2% din al treilea trimestru si de 0,1% in ultimul trimestru din acest an, dupa scaderi de 2,5% in primele trei luni si de 0,1% in trimestrul al doilea."Astazi, pentru prima data de la criza Lehman Brothers, banca americana care a falimentat in urma cu un an antrenand agravarea crizei economice, prezentam aceste previziuni cu un anumit grad de optimism. Situatia s-a ameliorat, in principal datorita fondurilor exceptionale injectate in economie de bancile centrale si de autoritatile publice", a spus comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia.
In estimarile precedente, publicate in mai, Bruxelles-ul anticipa noi contractii ale economiei pentru ultimele doua trimestre din 2009, inainte de o crestere zero in primul trimestru din 2010 si o redresare incepand din al doilea trimestru al anului viitor.
CE a... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2009, ora 17:34
Romania trebuie sa isi stabileasca drept prim obiectiv la nivel national adoptarea monedei europene si sa ia masuri in acest sens si trebuie sa isi duca la capat acordul actual cu Fondul Monetar international (FMI), considera economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, relateaza NewsIn."Trebuie sa stabilim ca prim obiectiv la nivel national intrarea in zona euro si trebuie luate masuri in acest sens", a spus Lazea.De asemenea, Romania are nevoie sa isi duca la capat acordul cu FMI si sa accelereze accesul la fondurile europene, sustine Lazea.O alta masura pentru repornirea economiei, in opinia economistului-sef al bancii centrale, este adoptarea unor legi care sa duca la reformarea sistemului de pensii, a salarizarii din sistemul public si legea responsabilitatii fiscale, "de la ministru pana la primar".In acelasi timp, politicile fiscala si salariala trebuie intarite, considera Lazea, de aceste masuri depinzand si relaxarea politicii monetare.
"Este nevoie de intarirea politicii fiscale si a celei salariale, care sa creeze premisele pentru relaxarea politicii monetare", a spus Lazea.El a mentionat ca, indiferent de masurile ce vor fi luate pentru repornirea economiei, acestea vor trebui sa tina cont de cadrul macroeconomic al Romaniei din prezent.In acelasi timp, Lazea sustine ca bancile grecesti si cele austriece isi vor sustine subsidiarele din zona balcanilor, care reprezinta o regiune de interes.
"Atat pentru bancile grecesti, cat si pentru... mai mult
Marti, 30 Iunie 2009, ora 13:20
Statele din Europa emergenta nu ar trebui sa adopte unilateral euro, pentru ca o astfel de miscare ar submina increderea in moneda unica, a spus membrul consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene, Ewald Nowotny, scrie Reuters.Oficialul a spus ca o astfel de optiune, ridicata de Fondul Monetar International (FMI), conform unei stiri aparute in editia de luni a Financial Times, ar amplifica prea mult diferentele din zona euro."Un astfel de plan nu este realist. Intrarea in zona euro depinde de niste reguli foarte stricte, care trebuie urmate", a spus Nowotny.Financial Times a citat luni un raport FMI in care se arata ca statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro.Cele 16 state membre ale zonei euro ar putea sa relaxeze conditiile de intrare, astfel incat aceste state sa devina membre cu drepturi restranse, fara drept de reprezentare in cadrul Bancii Centrale Europene, conform FT."Pentru tarile din UE, trecerea la euro ofera cele mai mari beneficii in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cum ar fi acumularea de datorii in valuta straina, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii", se arata in raportul ce a fost scris aproximativ acum o luna.In document se subliniaza ca, fara trecerea la euro, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii in valuta straina ar necesita o reducere masiva a cheltuielilor, pe fondul... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 11:11