Autostrada Transilvania va fi gata pana in anul 2018, iar provinciile istorice ale Romaniei vor fi legate, daca se urmeaza programul de acum si se tine cont de bazele pe care le punem in acest moment, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova.
"In 2018, daca se urmeaza programul si ceea ce punem noi bazele acum, Romania va fi legata de autostrazi, deci provinciile istorice vor fi legate pentru ca Autostrada Transilvania pe la Sebes-Turda va fi gata, se va lega Brasovul de Bacau si de Sibiu pe Fondul de Dezvoltare Regionala. Deci, Sibiul va fi legat de Brasov pana in 2018. Pana la 1 decembrie 2018, cand vom avea sarbatorirea a 100 de ani de la statul national unitar, Autostrada Transilvania va fi fost gata. De asemenea, Moldova va fi legata de restul regiunilor prin autostrada. Singurul lucru pe care pot sa vi-l spun este ca am avut un an la dispozitie in care am demonstrat ca ce fac spun si ce spun fac (...) Pana in 2018 se va circula pe cei 63 de kilometri Pitesti - Curtea de Arges - Rm. Valcea (...)", a afirmat Sova.
Acesta a catalogat drept "inadmisibil" ce s-a intamplat cu Autostrada Transilvania dupa anul 2005.
"Ceea ce s-a intamplat cu Autostrada Transilvania a fost si ramane inadmisibil. Corpul de Control al premierului sper sa finalizeze controlul pe Bechtel si sa vedem exact ce s-a intamplat acolo pentru ca, dupa 2005, a fost bataie de joc, jaf si furt la drumul mare, facute de toti... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:45
Constructia unui tronson de 8,7 kilometri al autostrazii Transilvania, 3A1 Gilau - Nadaselu (judetul Cluj), singurul pentru care mai sunt contractate lucrari, va incepe in 2014, desi contractul de proiectare si executie a fost semnat in aprilie, motivul amanarii lucrarilor fiind lipsa banilor.
CNADNR a semnat in luna aprilie un contract de 258,2 milioane lei (circa 58 milioane euro) fara TVA cu asocierea Spedition UMB-Tehnostrade, firme detinute de Dorinel Umbrarescu, pentru construirea acestui tronson.
"In contextul actualei crize economice, fondurile alocate de la bugetul de stat pentru obiectivul de investitii Autostrada Brasov-Cluj-Bors nu au putut asigura inceperea lucrarilor pentru sectiunea 3A1 Gilau - Nadaselu km 0+000 - km 8+700, astfel a fost amanata inceperea lucrarilor de executie pana la identificarea si asigurarea fondurilor necesare", a comunicat CNADNR la solicitarea Mediafax.
La licitatia pentru construirea acestui tronson au participat patru companii si noua consortii. Proiectul a fost adjudecat in noiembrie 2012 de asocierea Spedition UMB-Tehnostrade, procedura fiind ulterior contestata la CNSC.
Reprezentantii Companiei de Drumuri precizeaza ca in cadrul acestui contract perioada de proiectare este de sase luni, iar executia lucrarilor va incepe in 2014.
In prezent, la autostrada Transilvania, stadiul lucrarilor pe sectiunile 2B Campia Turzii - Gilau (52 km) si 3C Suplacu de Barcau - Bors (64,5 km) este de 97,1%, respectiv de 50,1%.... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 16:36
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, s-a intalnit marti, la Beijing, cu conducerea companiei China Communications Construction Company, care si-a manifestat interesul pentru tronsonul Gilau - Suplacu de Barcau din Autostrada Transilvania, ramas neexecutat.
"In urma realizarii studiului de trafic pentru acest tronson, reiese ca traficul actual depaseste 21.000 de vehicule/ media zilnica anuala. Tronsonul este interesant pentru compania chineza, pentru ca face legatura cu coridorul IV Pan-european prin construirea Autostrazii Sebes-Turda", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.
Contractul incheiat de guvernul Nastase cu americanii de la Bechtel ar fi trebuit sa aduca statului roman 415 kilometri de autostrada, intre Brasov si Bors, al carui pret total ar fi trebuit sa fie de 2,2 miliarde de euro, conform intelegerii initiale din 2003.
In final, Romania nu s-a ales decat cu 52 de kilometri si cu un gol bugetar de milioane de euro. Americanii, desi nu au muncit prea mult, au fost "rasplatiti" cu despagubiri de 37,2 milioane de euro si datorii de 50 de milioane de euro, in urma rezilierii contractului. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:16
Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, a declarat, joi, ca luni va fi reziliat contractul cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania, tot atunci urmand sa fie anuntata si suma pe care o mai are de achitat statul catre constructor.
"Luni se incheie cu totul", a spus Sova, dupa un eveniment organizat de Camera de Comert Romano-Britanica, raspunzand unei intrebari.
El a aratat ca in prezent sunt discutate ultimele detalii privind rezilierea acordului si ca suma despagubirilor catre Bechtel a fost deja stabilita, urmand sa fie comunicata oficial luni.
La eveniment, ministrul a afirmat ca singura posibilitate pentru continuarea proiectului este parteneriatul public privat sau concesiunea, adaugand ca probabil va fi utilizata a doua varianta.
Oficialul a adaugat ca a discutat cu 4-5 companii de constructii mari la nivel international interesate sa participe la acest proiect, iar dupa incheierea contractului cu Bechtel va fi realizat un nou studiu de trafic, care sa ilustreze situatia actuala pe respectivul traseu.
"Avem cinci parti din autostrada neterminate. Trebuie sa le licitam si sa le construim in acelasi timp, pentru ca nimeni nu va fi interesat doar de o singura parte. Asta va fi o mare problema, sa construim in acelasi timp cele cinci parti", a mai spus ministrul.
La 12 mai Sova a afirmat ca incheierea contractului cu Bechtel este "o chestiune de zile" si ca suma pe care o mai are de platit statul... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:08
Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, a declarat, luni seara, ca dupa rezilierea contractului cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania, lucrarile ar putea fi continuate cu aceeasi companie.
"Am discutat si cu Bechtel ca ar putea fi chiar ei, numai ca nu pot garanta ca vor fi chiar ei, pentru ca, orice procedura faci, e una cu licitatie publica deschisa", a spus Dan Sova, la TVR.
Ministrul a explicat ca autostrada nu poate fi data la un singur constructor si ca "trebuie data pe tronsoane".
Citeste mai multe despre Dan Sova: Dupa rezilierea contractului cu Bechtel, putem continua tot cu ei pe Ziare.com. mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 10:47
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, anunta intr-un interviu acordat Business24 ca va cere o ancheta in cazul semnarii contractului Bechtel si ca va sesiza Parchetul daca vor fi descoperite nereguli de natura penala.
Contractul cu americanii de la Bechtel a fost semnat in 2004, cand premier era Adrian Nastase. Au trecut aproape 9 ani. Rezilierea contractului se face tot sub un mandat PSD, in urma unor negocieri dure. Statul roman tocmai a achitat 50 de milioane de euro, o datorie din 2011, "mostenita" de la cabinetul Boc, dupa cum spune ministrul Dan Sova. Acelasi ministru recunoaste in interviul acordat Business24 ca statul roman va plati o despagubire pentru incetarea contractului, dar ca "nu va fi una de domeniul fantasticului, asa cum s-a vehiculat in presa".
In cadrul aceluiasi interviu, ministrul Dan Sova anunta ca sunt foarte multi investitori interesati de Romania si ca va incerca sa elimine bariera "imobilismului administrativ". In ceea ce priveste gropile din "Autostrada USL", Dan Sova sustine ca sunt "pure speculatii"...
Care este lista top priority a marilor proiecte pentru 2013 ?
Proiectele pe care noi le avem, in acest moment, sunt autostrazile. Proiectele mari sunt legate de autostrazile date in concesiune, respectiv Comarnic-Brasov, Craiova-Pitesti si Centura de Sud a Bucurestiului. Mai avem ca proiect finalizarea portiunii Nadlac-Sibiu, din coridorul IV, pana in vara sau cel... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 07:01
Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, a declarat, joi, la Cluj, ca statul si-a luat mana de pe Autostrada Transilvania si ca aceasta se va finaliza printr-un parteneriat public-privat, scrie Adevarul.ro.
Dan Sova a spus ca au avut loc deja discutii cu trei investitori in vederea acestui parteneriat.
El a refuzat sa precizeze cine sunt investitorii si in ce conditii se va semna parteneriatul public-privat. De asemenea, Sova a mentionat ca pe 30 aprilie se va rezilia constractul cu Bechtel. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 15:42
Ministrul delegat pentru marile proiecte Dan Sova a declarat, joi, ca, in opinia sa, singura solutie pentru Autostrada Transilvania ar fi incheierea definitiva a contractului cu Bechtel si gasirea unei variante de finantare viabila.
Dan Sova a fost intrebat, la dezbaterea din Comisiile de buget-finante pe tema bugetului pe 2013, despre situatia contractului cu Bechtel si solutiile privind Autostrada Transilvania.
Sova a spus ca autostrada de la Bors la Brasov ar urma sa aiba 415 kilometri si din 2003 pana in prezent, deci in noua ani, au fost executati doar 86 de kilometri, din care 54 de kilometri fiind in circulatie si s-au platit de la buget 1.300.000.000 de euro.
El a precizat ca acest contract cu Bechtel a fost semnat de guvernul PSD din perioada 2001-2004, cand s-au cheltuit 50 de milioane de euro, iar cele un miliard 300 de milioane de euro s-au datorat "intelepciunii ministrului Dobre" din guvernul PDL.
Sova a aratat ca fondul necesar pentru finalizarea tronsonului Suplacu de Barcau, Gorj este de 250 de milioane de euro, care nu sunt la buget.
"Opinia mea si este opinia personala si vom discuta si cu reprezentantii Bechtel, este incheierea definitiva a acestui contract asumandu-ne toti greselile (...) cred ca singura solutie pe care o avem la dispozitie in acest moment este sa terminam acest contract si sa gasim o solutie de finantare viabila", a precizat Sova.
Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:19
Autostrada Transilvania nu poate fi finalizata din resurse bugetare, ci prin parteneriat public privat sau prin concesiune, a declarat ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, luni, la audierile comisiilor parlamentare de specialitate reunite.
"Bugetam datorii de 46 milioane euro pentru Bechtel. Autostrada Transilvania nu poate fi finalizata din resurse bugetare. Este mult prea scumpa, singura solutie pe care o avem este cu parteneri externi pentru a o face in parteneriat public privat sau concesiune. Alta solutie nu exista. Daca cineva poate gasi finantare pentru concesiunea acestei autostrazi exista deschidere totala. Ea va fi luata si data in concesiune sau parteneriat public privat. Din datele bugetare pe cale le avem va fi dificil", a declarat Dan Sova.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are un buget de sapte miliarde lei in 2013, din care 5,2 miliarde lei pentru cheltuieli de capital (investitii), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Investitiile vor fi prioritizate, iar proiectele care pot fi finantate pe fonduri europene vor fi "mutate" pe bani europeni, sustin oficialii. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 17:22