Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Centura Bucurestiului si Autostrada Craiova-Pitesti, proiecte de interes pentru chinezi

Centura Bucurestiului si Autostrada Craiova-Pitesti, proiecte de interes pentru chinezi


Companiile din China si-au manifestat interesul pentru proiecte de infrastructura rutiera, precum Centura Bucurestiului si Autostrada Craiova-Pitesti, a declarat Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine.

"Nu ascundem faptul ca, in materie de infrastructura, suntem foarte interesati de participarea la proceduri de concesiune a companiilor din China pentru ca in procedurile de concesiune se presupune ca atat constructia, cat si finantarea se fac din resurse private. Forta financiara a companiilor chineze, cat si cea a bancilor din China este foarte importanta si ar reprezenta un plus de competitivitate pentru toate procedurile organizate (...) Centura Bucurestiului si autostrada Craiova-Pitesti sunt cele mai importante proiecte la care ma astept sa participe companii din China. Pentru Autostrada Transilvania si-au exprimat interesul chinezii inca din vara. Bineinteles ca noi va trebui sa ne hotaram daca mergem pe mana concesiunii si vom anunta acest lucru in aprilie-mai 2014. Daca vom merge pe concesiune, atunci vom face o negociere competitiva si vom propune constructia a 101 kilometri pentru concesiunea a 289 kilometri de la Bors pana la Sebes", a explicat Sova.

Ministrul delegat pentru Infrastructura a precizat ca era nevoie ca investitorii straini sa fie convinsi de transparenta procedurilor de licitatie organizate in Romania pentru a fi interesati.

"Sper ca absolut toate contactele care se fac in special intre oamenii de afaceri din Romania si oamenii de afaceri din strainatate sa aiba rezultate. Cred ca am reusit sa convingem pe toti investitorii chinezi ca daca vor participa la proceduri de licitatie transparente si vor avea cele mai bune oferte vor fi si selectati. Pana acum a existat o rezerva din partea lor in legatura cu ideea ca daca ar fi avut o oferta foarte buna, n-ar fi fost selectati din motive subiective. Cred ca aceasta rezerva s-a risipit si astazi, cu respectarea tuturor regulilor din legislatia romaneasca si legislatia europeana, orice companie chineza sau din alta tara din Europa Centrala si de Sud-Est poate participa la proceduri in Romania si sa castige (...) Vrem sa reprezentam, alaturi si de alte tari, o poarta de intrare a investitiilor chineze in Europa, cu respectarea tuturor conditiilor de competitivitate si a procedurilor de licitatie transparente care sunt specifice spatiului european", a afirmat Dan Sova.

Guvernul Romaniei organizeaza Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est, in marja reuniunii sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est-China.

La Forum, pe langa oficialitati guvernamentale din 17 tari, participa peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 romani si peste 400 din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria).

Forumul de la Bucuresti este al treilea Forum Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, dupa cel organizat la Budapesta in 2011 si cel de la Varsovia in 2012.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1793 ori